Una imatge de la sala de les botes, amb el mural de Gregorio Iglesias MayoA.F.
Un museu a l’aire lliure envoltat de vinyes
Aure Farran Llorca
17/07/2020
L’entorn del celler Mas Blanch i Jové acull aquest espai partint d’una idea de Guinovart
Passejar entre vinyes és un plaer es miri per on es miri. És el reflex de la força de la terra, que es regenera cada any. És el plaer de l’anticipació, pensant en el saborós vi que pot donar aquell raïm. I pot ser, també, un espai per a la descoberta artística. Això, com a mínim, és el que passa passejant entre els camps de vinyes i oliveres del celler Mas Blanch i Jové, a la Pobla de Cérvoles, a les Garrigues. Allà ha nascut, per iniciativa dels responsables del celler, la Vinya dels Artistes, que marida art i vi en una sala d’exposicions a l’aire lliure oberta a tothom. Passejant entre ceps, en un recorregut molt escaient per a un capvespre d’estiu amb tots els sentits ben alerta, hi trobareu escultures i instal·lacions de grans proporcions, perfectament integrades al paisatge, nascudes de la inspiració i el talent d’artistes com Carles Santos, Guinovart, Joan Brossa, Susana Solano, Evru (Zush) i Frederic Amat, entre d’altres.
Són peces úniques que conviuen en llibertat entre ceps i oliveres. Des que es va inaugurar, l’any 2009, molts creadors han passat per la Vinya dels Artistes, un marc ideal per a recitals de poesia, pintures a l’aire lliure, màgia, pallassos, òpera, música de tota mena, dansa, titelles gegants, bombolles de sabó, teatre… Des de llavors, cada estiu s’incorpora a aquesta peculiar exposició permanent una nova obra, seguint sempre la filosofia que el vi és també una forma d’expressió artística. Durant el recorregut estigueu atents per anar descobrint les obres d’art que llueixen entre les extensions de vinya. Hi trobareu les dues obres ideades per Josep Guinovart, artista essencial en aquest projecte, Porta al camp i L’orgue del camp. També La Sargantaneta de Carles Santos, una barca de pescadors que navega sobre un mar d’alzines en una imatge que a primer cop d’ull resulta xocant però molt estimulant; la impressionant escultura de més de 8 metres d’altura d’Esteve Casanoves que integra el ferro, el vidre i la llum perquè es fusionin amb la terra i que va batejar com La llum planant damunt la terra; o el Cap de bou, una escultura entre oliveres feta a partir de la reproducció d’un poema visual de Joan Brossa.
Perfectament integrada en un camp d’oliveres hi ha l’obra Signatures núm. 1, de Susana Solano, i l’espectacular peça d’Assumpció Mateu Emmarcant el somni: diàleg, un gran marc de mirall que convida a fixar la vista en un punt del paisatge que hi ha al fons.
Frederic Amat també és present a la Vinya dels Artistes amb Esclat, amb la qual va voler homenatjar la seva mare, una instal·lació que vol vestir la pedra de llum a través d’un esquitx de punts ceràmics que es fonen amb el paisatge. Evru, per la seva banda, va aportar-hi La gran campana, una acció interactiva que vol recuperar la tradició de repicar les campanes (feu-la repicar!). I una de les últimes incorporacions al recorregut és obra de Carlos Pazos, que fa un triple homenatge a Marcel Duchamp i la seva icònica L’eriçó, i alhora al món del vi i el cinema en la seva creació No et prometo res.
Bellesa interior
Una passejada que té el punt culminant al mateix celler, última etapa d’un recorregut que pot ser una experiència única. Quan hi aneu reserveu l’opció de fer un tast de vi i oli (una delícia!) i completeu l’experiència gaudint de les altres obres d’art que acull el celler, com l’impressionant mural que hi ha a la sala de les botes i que plasma l’esperit d’aquesta terra. Es tracta d’Entre el Cel i la Terra, un mural de 60 metres que el pintor borgenc Gregorio Iglesias va crear amb tintes xineses i colors naturals. És la manera com Joan Jové i Sara Balasch han enllaçat les seves dues passions, l’art i el vi, amb la voluntat de deixar empremta al territori, cedint com a llegat un patrimoni artístic i apostant per l’art com a element transformador. Una idea que sorgeix de la seva amistat amb l’artista Josep Guinovart, persona amb una sensibilitat especial, molt lligat a la natura i a la terra. L’artista els va ajudar a dissenyar el celler i va crear l’impressionant mural homenatge al món del vi –In Vino Veritas–, que presideix la sala de tastos. El mural, de 10,5 metres de llargada, va ser la seva última gran obra.
...i demà, continuem a les Garrigues amb la ruta de l’oli
Vi, oli i pobles de pedra amb encant
Aprofiteu l’escapada a la Pobla de Cérvoles per visitar el mateix poble i l’Ecomuseu de l’Oli, així com per gaudir del seu entorn natural. Envoltada per la serra de la Llena, ofereix múltiples caminades, i a tan sols 3 km hi ha el parc botànic l’Arborètum de les Garrigues Dr. Barberà. Passeu també pel Vilosell, poble circular de bonics carrers empedrats, que havia estat emmurallat i que s’enlaira en un turó que domina un extens paisatge de garriga. S’hi conserven algunes restes de l’antic castell, un portal romànic i una església parroquial barroca. També podeu visitar la creu gòtica de pedra de segle XIV de davant de l’ermita de Sant Sebastià i fer la Ruta per les Cabanes de Volta, un itinerari per les construccions que formen part de l’arquitectura popular de la zona.
Disseny
Ricard Marfà
Programació
Idoia Longan - Jordi Guilleumas - Marc Funollet