Descobrir la Catalunya preindustrial

Amb el suport de:

Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Generalitat de Catalunya

El Forn de la Calç, a Calders, un dels conjunts més representatius del patrimoni industrial de CatalunyaConsorci del Moianès

Descobrir la Catalunya preindustrial

Aure Farran

14/07/2020

El projecte de l’Ecomuseu del Moianès té com a objectiu revaloritzar el passat de la zona

Potser no és una de les zones de més anomenada turística, però paga la pena fer una descoberta de la variada oferta de turisme i oci de què podeu gaudir al Moianès. Hi trobareu esport, aventura, cultura, patrimoni i natura, però sobretot és imprescindible fer ruta per descobrir el seu patrimoni preindustrial. El paraigua de l’experiència és l’Ecomuseu del Moianès, que us convida a veure aquest patrimoni al seu lloc original. Podreu conèixer com es vivia en una masia, entrar en un pou de glaç, veure un rentador de llana o passejar al voltant de la Mina de l’Estany.

L’Ecomuseu és un projecte territorial i transversal que té com a objectiu revaloritzar el patrimoni existent al Moianès. Resseguint les seves propostes, amb un espai geogràfic petit com aquesta comarca, podreu veure totes les activitats econòmiques i els processos preindustrials que es van desenvolupar al país al llarg dels segles XVII, XVIII i XIX, d’una manera global i completa: un museu de més de 300 km2 i amb més de cent llocs visitables.

Les àrees temàtiques principals que constitueixen el fil argumental de les diferents rutes són: l’explotació dels recursos del bosc (Castellcir), l’explotació de la força de l’aigua (Calders), les transformacions de l’aigua (Castellterçol), les transformacions de la terra (Sant Quirze Safaja), la producció i explotació de la terra (Monistrol de Calders), els molins hidràulics (Moià), de la manufactura a la moderna indústria tèxtil (Santa Maria d’Oló), els antics sistemes de transport i comunicació (Collsuspina), la força de l’aigua i la terra (l’Estany) i l’explotació dels recursos animals (Granera). Ara com ara, només es poden visitar cinc d’aquests radials.

Pedres que són història

En molts d’aquests indrets la pedra és la protagonista. Pedres extretes dels camps i transportades pels camins de la zona per fer-ne marjades i barraques de vinya, basses de molins i poues de glaç. Amb pedra seca es van fer les barraques de vinya per guardar les eines i trobar aixopluc en cas de pluja. També amb pedra es van construir les poues de gel, perquè entre els segles XVIII i XX el Moianès va ser un dels principals subministradors de barres de glaç natural als vaixells, peixateries, hospitals i fabricants de gelats barcelonins. Pedres que també han servit per fer moles de molins i tancats per al bestiar, que s’han respectat i conservat i que ara es volen explicar a través de l’Ecomuseu.

Endinsem-nos en quatre d’aquests llocs visitables. La primera proposta és el Forn de la Calç de Calders, que data de mitjans del segle XIX i va ser explotat fins als anys 50. Aquests forns es feien en llocs on hi havia pedra de calç i llenya. Tot i que la seva utilització era esporàdica, tenien una durada limitada perquè quan es coïa la calç també es coïa el forn. Actualment, al costat dels forns hi ha el Centre d’Art Contemporani i Sostenible El Forn de la Calç (CACIS), que es dedica a la investigació, producció i exhibició de projectes de cultura i art contemporanis. La segona visita us pot portar a la Masia d’Esplugues, a Castellcir, una masia troglodítica construïda sota una bauma. Acull el radial de l’Ecomuseu que se centra en l’aprofitament dels recursos naturals del bosc i l’autosuficiència d’una casa de pagès.

La tercera visita pot ser a la Poua de la Ginebreda, a Castellterçol. Podreu conèixer com eren i com s’hi treballava o visitar la capella de l’únic gremi de pouers de gel que ha existit mai a Catalunya, la capella de Sant Gaietà. Finalment, una quarta i última proposta us portarà a descobrir l’Espai Hemalosa, a Santa Maria d’Oló. A través de l’exposició Oló a ritme de teler, explica com el poble es va convertir en una població totalment industrialitzada a partir de l’establiment de dues fàbriques tèxtils, Borràs i Hemalosa. Aquesta última s’ha rehabilitat i reconvertit en un espai museístic.

Trobareu la resta d’espais visitables a www.moianesturisme.cat i podeu concertar-hi visites a l’adreça electrònica turisme@consorcidelmoianes.cat.

...i demà, ruta per descobrir l’antiga Ègara.

Ja que hi sou, descobriu els gorgs blaus

A Monistrol de Calders, la riera Golarda ha donat forma durant milions d’anys al conglomerat de roques blavoses de la zona que generen aquests preciosos gorgs. Reben el nom de blaus perquè, quan s’hi reflecteix la llum, les aigües prenen aquest color. És un dels paisatges monistrolencs més impactants i forma un penya-segat a la banda de llevant d’uns quaranta metres d’alçada. A la part més septentrional s’hi poden observar unes olles de formes sinuoses per on circula el corrent en forma de remolí. No fa gaires anys era un lloc molt apreciat pels banyistes, però avui són pocs els que s’hi banyen, perquè les aigües que baixen de Castellterçol i de Moià no estan prou netes.

Disseny

Ricard Marfà

Programació

Idoia Longan - Jordi Guilleumas - Marc Funollet