Rere les petjades dels grans dinosaures

Amb el suport de:

Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Generalitat de Catalunya

Imatge d’una visita guiada al jaciment d’ous de dinosaure de Coll de NargóA.F.

Rere les petjades dels grans dinosaures

Aure Farran

04/07/2020

Una ruta que ens porta des de la Conca Dellà (Pallars Jussà) fins a Coll de Nargó (Alt Urgell)

Us proposem fer un salt en el temps. Un salt enorme fins a l’època en què els dinosaures poblaven Catalunya. El punt de partida el marquem al Pallars Jussà, a Isona i la Conca Dellà, una zona que ha estat una àrea ocupada des d’època antiga i que conserva un dels conjunts de jaciments paleontològics amb restes de dinosaures més important de Catalunya. Una franja que travessa Catalunya d’est a oest resseguint el Prepirineu, i que és on trobem els principals jaciments paleontològics d’un període que va dels 72 als 66 milions d’anys (Cretaci superior).

A la Conca Dellà s’hi han trobat fòssils que són restes esquelètiques, ous i ossos dels últims dinosaures que van habitar Europa, així com d’organismes que van conviure amb ells. Un conjunt de restes que ens ajuden a comprendre com era la vida a finals del Cretaci. En aquest sentit, cal tenir present que el paisatge del Pallars Jussà durant aquella època era molt diferent al que coneixem avui dia. El Pirineu tot just començava a formar-se i el mar arribava a banyar les comarques del Berguedà, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà i la Noguera. Una baixada de nivell del mar va provocar una retirada cap a l’oest de la línia de costa i una progressiva continentalització d’aquestes terres, que van passar de platja a zona deltaica o d’aiguamolls per acabar sent una zona de gran influència fluvial. Pel que fa a Europa, era un conjunt d’illes amb alguns punts de contacte que permetien el pas de noves espècies de dinosaures i altres vertebrats que possiblement migraven des del continent asiàtic.

Les restes de dinosaures que trobem a la Conca Dellà es conserven en roques d’orígens diferents que conformen dues formacions geològiques: la formació Gresos d’Areny i la Tremp. Aquestes dues formacions es van dipositar quan tot just es començava a aixecar la serralada dels Pirineus. La formació Gresos d’Areny està integrada per gresos en general molt durs que afloren extensament en moltes zones de la Conca. Els podem veure en zones com la Posa i es van originar en zones properes al mar. A la formació Tremp, en canvi, queden vestigis dels ecosistemes continentals del Cretaci superior dels Pirineus, que van sorgir en zones de transició entre el mar i el continent i en ambients fluvials.
Dins dels municipis de la Conca Dellà, a Tremp o Abella de la Conca, s’hi troben un gran nombre de jaciments paleontològics, tant de fòssils de dinosaures (ossos, petjades i ous) com d’altres vertebrats i també de restes vegetals. Punts de referència són el jaciment d’icnites de la Posa i el jaciment d’ous de dinosaure de Basturs, a banda d’altres elements del patrimoni històric, natural i cultural de la comarca com la ciutat romana d’Aeso (Isona), el castell de Llordà, les restes del castell d’Orcau i els estanys de Basturs, on podeu fer un passeig circular per l’espai natural d’aquests estanys d’origen càrstic.

Coll de Nargó

Aquesta ruta que ressegueix les petjades dels dinosaures a Catalunya us ha de portar també fins a Coll de Nargó (hi ha carretera des d’Isona mateix), on a banda de recrear-vos en les restes d’ous de dinosaure podeu aprofitar per passejar al voltant del pantà d’Oliana, conèixer l’ermita romànica de Sant Climent i visitar el Museu dels Raiers.
Coll de Nargó era un lloc molt freqüentat pels titanousaures, els hadrosaures i els dromeosaures –els tres dinosaures més populars de la zona– per pondre-hi els ous, per això el plat fort de la ruta (especialment si hi aneu amb canalla) serà la visita a Dinosfera (www.dinosfera.com), un museu on us proposen fer un viatge de 70 milions d’anys per conèixer com es reproduïen aquests animals gràcies als estudis més recents dels seus fòssils.
A banda de l’interès del mateix espai museístic, des de Dinosfera us proposen una visita guiada pels llocs on s’han dut a terme els estudis científics sobre els ous de dinosaures. Us explicaran com treballen els paleontòlegs i, amb sort, potser trobareu alguns indicis fòssils del passat!

...i demà, ruta per seguir els passos de les trementinaires

Un museu de referència per conèixer el Parc Cretaci

Situat al poble d’Isona, al Pallars Jussà, al Museu de la Conca Dellà (www.parc-cretaci.com) hi podreu viure un apassionant viatge en el temps. L’espai museístic ofereix la possibilitat de descobrir una zona que temps enrere va ser ocupada per la cultura romana, i molt abans, habitada per alguns dels últims dinosaures que van habitar la Terra. El museu és l’eix del Parc Cretaci, un projecte de desenvolupament local a partir del patrimoni integral de la Conca Dellà que permet descobrir jaciments paleontològics, restes arqueològiques, edificis historicoartístics i el mateix entorn natural que el compon.

Disseny

Ricard Marfà

Programació

Idoia Longan - Jordi Guilleumas - Marc Funollet