Terra d’esglésies, ermites i monestirs

Amb el suport de:

Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Generalitat de Catalunya

El conjunt monumental de Son, amb l’església dels sants Just i PastorEcomuseu Vall d'Àneu

Terra d’esglésies, ermites i monestirs

Aure Farran Llorca

19/08/2020

Esglésies i ermites configuren un valuós patrimoni romànic al Pallars Sobirà

Si hi ha un territori que crida a ser descobert amb els cinc sentits és el Pallars Sobirà. La seva bellesa natural aclapara i fa treballar de valent la vista, l’oïda i l’olfacte, que es deixen seduir pels verds i blaus exuberants del Parc Natural de l’Alt Pirineu, per la remor de l’aigua als estanys del Parc Natural d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i per l’olor de boscos que semblen sortits d’un conte, com el del Gerdar. El sentit del gust el treballarem amb la seva gastronomia, cuina típica de muntanya basada en productes de temporada, amb bolets, carns de caça excel·lents, embotits de porc (xolís, secallona o pastís), de corder (girella), formatges de cabra (Girola) i altres productes arrelats al territori. I el del tacte estarà en marxa a tothora, acaronant fulles d’arbres, sentint la fredor de l’aigua o resseguint les pedres d’un patrimoni històric i monumental que mereix ser visitat.

I és que el Pallars, i molt especialment les valls d’Àneu, és terra d’esglésies, ermites i monestirs, amb alts campanars coronats amb lloses de pissarra que destaquen per damunt dels poblets i petites ermites que s’amaguen entre els turons i les muntanyes.

La ruta de les esglésies romàniques us pot portar a fer via fins a Escalarre, per descobrir l’església de Santa Maria d’Àneu, l’única que queda dreta del conjunt monàstic que hi havia a Escalarre. S’hi han reproduït les pintures murals de l’absis central, que constitueixen un dels conjunts pictòrics més importants del Romànic català, tant per la seva qualitat plàstica com per l’originalitat iconogràfica (les originals són al MNAC). Anant fent ruta podeu passar per Santa Maria de Ginestarre, Santa Maria de Ribera de Cardós –bella església romànica el campanar de la qual és una espectacular torre adossada a l’edifici principal–, Sant Iscle i Santa Victòria de Surp, Sant Joan d’Isil –que es va construir al segle XII, segurament sobre un antic monestir benedictí–, Sant Serni de Baiasca i el conjunt monumental de Son, una de les construccions més emblemàtiques del Romànic de la vall d’Àneu. El conjunt, a 1.393 metres d’altitud, està format per l’església de Sant Just i Sant Pastor, la torre del comunidor, el retaule gòtic, les piques d’aigua beneïda, les piques baptismals... Elements íntimament connectats que constitueixen un testimoni excepcional de les creences i religiositat populars.

Ermites que toquen el cel

A part d’aquest conjunt d’esglésies romàniques, pel territori s’escampen ermites molt interessants, com la de la Mare de Déu de Biuse. L’actual santuari barroc i les bordes dels voltants s’alcen sobre les restes del petit poblat medieval del mateix nom, a 1.250 metres d’altitud. L’ermita de la Mare de Déu de la Muntanya és un petit santuari situat aigua amunt del riu de la Font Blanca, enmig d’un entorn natural de gran bellesa, des d’on es poden contemplar unes vistes magnífiques de la zona. L’ermita de Santa Maria d’Arboló, per la seva banda, situada entre Arcalís i Gerri de la Sal, és un magnífic mirador sobre la Noguera Pallaresa. Només s’hi pot accedir a peu, però la caminada val la pena. Us trobareu amb un edifici d’estil romànic llombard, d’una sola nau i planta rectangular, amb absis semicircular. Finalment, a Arestui podeu visitar l’ermita de Sant Jaume. Malgrat les seves mides reduïdes, aquesta ermita romànica està situada en un entorn fantàstic (a 1.500 m) i és un mirador meravellós de les muntanyes del voltant.

Podeu acabar aquesta ruta sacra descobrint el monestir de Santa Maria de Gerri de la Sal. Consagrat el 1149, va ser un dels monestirs més rics del bisbat d’Urgell. Del seu nombrós i extens patrimoni destaquen la sal i les salines, un element primordial en època medieval. El monestir de Sant Pere del Burgal, per la seva banda, és un conjunt monàstic benedictí que constitueix un dels exemples més interessants dels monestirs altomedievals catalans. A Escaló, al terme municipal de la Guingueta d’Àneu, a l’interior de l’església s’hi han reproduït les pintures murals originals.

...i demà, ruta per les colònies tèxtils del Berguedà.

12 pobles que no us podeu perdre

Els pobles del Pallars Sobirà tenen un encant especial. La majoria són al fons d’alguna vall i al costat dels rius, on el clima és més suau, mentre que els que són a la muntanya són miradors excel·lents del paisatge que els envolta. Des de Turisme del Pallars Sobirà fan una llista dels dotze pobles que cal conèixer: Àreu, Burg, Espot, Esterri d’Àneu, Esterri de Cardós, Gerri de la Sal, Llavorsí, Llesui, Peramea, Tavascan, Tírvia i Tornafort. A Esterri no deixeu passar l’oportunitat de fer la divertida i instructiva visita a Casa Gassia (seu de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu) amb l’Esperanceta, la pubilla de la casa. Un viatge al passat per descobrir les singularitats de la vida familiar i de l’espai domèstic a les valls.

Disseny

Ricard Marfà

Programació

Idoia Longan - Jordi Guilleumas - Marc Funollet