Resseguir un canal d’aigua tot pedalant

Amb el suport de:

Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Generalitat de Catalunya

Un dels trams del canal d’Urgell al seu pas per Bellvís, al Pla d’UrgellSanti Iglesias

Resseguir un canal d’aigua tot pedalant

Aure Farran

23/07/2020

Un recorregut amb bicicleta pels paisatges que voregen la infraestructua hidràulica

Regar la plana d’Urgell va ser un objectiu prioritari durant segles i ja els àrabs van construir les sèquies dels pobles de la ribera del Segre i van establint en alguns llocs de la plana d’Urgell xarxes locals de reg derivades, per exemple, del riu Corb. Els reis Carles I i Felip II van ordenar estudis seriosos per construir un canal d’abast suficient per regar tota la plana, temptatives fracassades que es van anar repetint en segles posteriors i que van acabar desembocant en la construcció del canal d’Urgell, una infraestructura hidràulica destinada bàsicament al reg, que porta aigua des del riu Segre fins als camps de cultiu situats en uns quants termes municipals de les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Noguera, el Segrià i les Garrigues, amb una superfície regada d’unes 70.000 hectàrees. Té l’inici al riu Segre, aigües avall de la localitat de Ponts, i després de recórrer uns 144 km finalitza a Montoliu de Lleida.

Una bona manera de descobrir el recorregut dels canals és sobre dues rodes (o també a peu), en rutes amb bicicleta que us portaran a entendre l’impacte d’aquesta infraestructura hidràulica en el territori. Clubs excursionistes de la zona han planificat diversos recorreguts circulars per descobrir els indrets per on passa el canal, aptes per a tots els públics (podeu consultar-los a www.lleidatur.com). Una primera proposta, per exemple, és la ruta del partidor de Ponts, que recorre el trajecte entre Ponts, la presa del canal d’Urgell, la segona Casa de les Comportes, el Tossal i Sant Domènec, per tornar a Ponts. Un recorregut de 16 km que podeu aprofitar per visitar la col·legiata romànica de Sant Pere del segle XII i el Museu Francesc Boncompte, a Ponts.
Una segona opció és la ruta de la baronia de Bellpuig, de 16 km, amb sortida i arribada a Bellpuig, que us portarà pel tossal de Montcofre, el Mas d’Estadella, l’ermita de Montalbà i el salt d’aigua de la Farinera Vella de Bellpuig. A Bellpuig mateix podeu visitar el convent de Sant Bartomeu, l’espectacular mausoleu de Ramon Folch de Cardona –situat a l’església de Sant Nicolau–, les restes del castell i el carrer Major, amb els porxos i les façanes del centre històric.

Ruta per etapes

I una tercera ruta circular interessant té el punt de sortida i d’arribada a Artesa de Segre i proposa un recorregut de poc més de 16 km que us portarà per l’aqüeducte del Senill, el pont d’Alentorn, Vilves i Castellot. Podeu aprofitar la ruta per visitar el Museu Comarcal del Montsec, a Artesa de Segre, la fàbrica d’Alentorn, la torre Mora de Vilves, el poble de Vernet i el Castellot d’Artesa. Altres llocs per visitar són l’ermita de Salgar i el castell de Montsonís, amb un preciós poble de pedra que mereix una visita més reposada. Si preferiu fer un recorregut per etapes, l’empresa Pedales del Mundo, impulsora de la mítica Pedals de Foc, us ofereix la possibilitat de fer la Pedals del Canal d’Urgell-Lleida, la seva primera ruta slow. Us permetrà descobrir de manera reposada i singular els atractius que ofereix la plana de Lleida. Tot i que inicialment està pensada per fer-la en quatre etapes, amb 181 km de recorregut, es pot adaptar al nivell dels participants.

El punt de sortida i d’arribada és Juneda i pel camí passareu per Torregrossa seguint el tram arbrat de la quarta séquia principal del canal. Endinsant-vos en la comarca del Pla d’Urgell, el recorregut s’enfila a poc a poc fins a trobar la sèquia de la Serra, que ofereix grans vistes de la plana. Després de passar pel salt del Duran, s’arriba a Mollerussa, seu de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell. Fent via cap al nord-est es fa parada a Vila-sana i l’estany d’Ivars, per després arribar al castell del Remei i Linyola. Se segueix el camí del canal auxiliar fins a Balaguer, des d’on es va seguint la primera séquia en direcció est, passant per Castellserà, Almenara Alta i la Guàrdia fins a arribar a Tàrrega. Després, un tram de camins entre camps de conreu i de secà us tornarà al canal d’Urgell a l’altura de Preixana. Sempre en direcció sud, passareu per Vilanova de Bellpuig, la fortalesa ibèrica dels Vilars i el nucli d’Arbeca fins a arribar a les Borges Blanques, última parada abans de tornar a Juneda.

...i demà, ruta del vi de Poblet.

Estany d’Ivars, un oasi de pau i natura

Un petit oasi per gaudir de la natura i la tranquil·litat. Això és el que ofereix l’estany d’Ivars, que es pot visitar per lliure o amb passejades guiades. Hi ha dues zones d’arribada, una a cada extrem, amb aparcament, caseta d’informació i plafons d’interpretació, i un itinerari naturalístic principal que les enllaça. Al llarg d’aquest itinerari, d’uns 2,6 km, ideal per fer a peu o amb bicicleta, hi ha uns quants aguaits, miradors, àrees de descans, plafons informatius, passarel·les i itineraris secundaris que faciliten la descoberta de l’espai. Si us interessa l’ornitologia, us agradarà especialment visitar-lo. Els hàbitats naturals recreats en aquesta gran zona humida de prop de 130 hectàrees faciliten la diversitat d’espècies. En els últims anys se n’hi han observat més de 225.

Disseny

Ricard Marfà

Programació

Idoia Longan - Jordi Guilleumas - Marc Funollet