Besalú, amb el seu imponent nucli medievalA.F.
Un viatge per la història de la Catalunya medieval
Aure Farran
01/07/2020
Un recorregut per descobrir el nostre passat fundacional
Si hi ha una ruta imprescindible per conèixer la història de Catalunya és la ruta del Pirineu Comtal, un recorregut molt ampli que abraça tot el territori de marca, de frontera, entre el cristianisme i el món musulmà. De Berga a Seva, passant per Besalú, Cardona, Isona, la Seu d’Urgell o Ripoll, us podreu traslladar als segles IX a XII, quan les valls del sud del Pirineu van reformular la seva herència romana i visigòtica en una identitat política i cultural pròpia, amb el naixement de la llengua catalana.
Així, la ruta del Pirineu Comtal transcorre entre l’Empordà i la Ribagorça i travessa els escenaris que van veure néixer el que avui és Catalunya. Les esglésies, els monestirs, els castells i les viles que anireu trobant conserven el record d’una època marcada pel feudalisme, les croades i el Romànic. Un itinerari que us recomanem seguir a través de carreteres panoràmiques i de trànsit lent que permeten gaudir del paisatge pirinenc que les envolta. L’itinerari, a més, us permetrà descobrir els monuments, museus i conjunts medievals més emblemàtics de les comarques del nord de Catalunya. La majoria són dels segles XI, XII i XIII, amb figures de referència com Guifré el Pilós (segle IX) i l’abat Oliba (segle X-XI), claus en la vertebració del territori. El punt final temporal de la ruta se situa al segle XV, amb la mort del rei Martí l’Humà, que va significar la fi de la dinastia comtal que havia governat Catalunya durant més de 500 anys. La ruta s’estructura a partir dels històrics comtats catalans i té dues variants: la nord, que recorre les comarques més pròximes a la frontera francesa, i la sud, que travessa les terres prepirinenques.
Itinerari nord
A l’itinerari nord el protagonisme recau en els antics comtats d’Empúries, Besalú, Ripoll, Berga, Urgell, Pallars Sobirà i Ribagorça. A cada comtat hi ha un o dos punts d’interès, visitables en una jornada, de manera que podríeu completar l’itinerari en cinc o sis dies. El punt de partida és un dels grans monestirs de referència a Catalunya, Sant Pere de Rodes, que ofereix excepcionals vistes sobre la Mediterrània i que és un dels exemples medievals més ben mantinguts i el més rellevant del comtat d’Empúries. A l’altre extrem del recorregut hi ha les esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarades Patrimoni Mundial per la Unesco. Pel camí haureu de fer parada obligatòria en altres tresors del nostre patrimoni com els conjunts medievals de Castelló d’Empúries, la vila comtal de Besalú (amb un nucli medieval perfectament conservat i amb atractius com el Pont Vell, la Casa Cornellà o el monestir de Sant Pere) i la Vila Vella de Gósol. També són de parada obligada monestirs com els de Sant Joan de les Abadesses (amb una planta arquitectònica que beu de l’estil romànic francès de les grans esglésies de pelegrinatge poc freqüent a casa nostra) i el de Santa Maria de Ripoll, un dels monuments més importants de l’Europa medieval gràcies a la riquesa literària que acollia entre els seus murs, amb còdexs mossàrabs, visigots i medievals de temàtiques diverses. També heu d’aprofitar el recorregut per visitar esglésies com les de Sant Cristòfol de Beget i per aturar-vos a Berga, on el catarisme va deixar empremta. Passeu per la plaça de Sant Pere i el safareig del carrer de la Pietat, que data de l’època medieval. De Berga feu el salt a la Seu d’Urgell, un territori amb una història estretament lligada als prelats que van dirigir el bisbat d’Urgell, i on heu de visitar la catedral (l’única romànica de Catalunya) i el seu Museu Diocesà, que compta amb interessants exemples d’art sacre medieval.
A la recta final de la ruta, passareu pel Pallars Sobirà, on no heu d’oblidar visitar l’església de Sant Pere del Burgal a Escaló, a la Vall d’Àneu, per després traslladar-vos a l’Alta Ribagorça, concretament a la Vall de Boí, amb el seu conjunt romànic declarat Patrimoni de la Humanitat (no us perdeu el videomapping a Sant Climent de Taüll!), inici també de la ruta sud (vegeu el complement). Una ruta de patrimoni històric que es complementa amb un patrimoni natural i paisatgístic de primer ordre com el Pedraforca i els parcs naturals dels Aiguamolls de l’Empordà, l’Alt Pirineu o Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
...i demà, ruta pels pobles de pedra de Girona.
Pel sud, una ruta complementària
L’ampli itinerari pel Pirineu Comtal inclou una ruta sud de les comarques prepirinenques a les del centre de Catalunya, travessant els territoris dels antics comtats de Ribagorça, Pallars Jussà, Cardona, Osona i Girona. Una ruta que es pot fer en 5 jornades per fer-ne un petit tast i que podem allargar tant com vulguem per conèixer-ne en profunditat paisatges i patrimoni. El punt de partida pot ser la Vall de Boí, on es poden visitar les esglésies romàniques, per acabar a Girona, que ofereix un conjunt medieval de primer ordre. Entre l’una i l’altra, el recorregut enllaça interessants nuclis medievals com els de Solsona, Cardona o Vic. El castell de Mur i l’església de Santa Maria de Covet (Pallars Jussà) i l’església de Sant Martí del Brull (Osona) són també de visita obligada.
Disseny
Ricard Marfà
Programació
Idoia Longan - Jordi Guilleumas - Marc Funollet