Un viatge al passat a través dels oficis d’ahir

Amb el suport de:

Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Generalitat de Catalunya

Una de les antigues filadores de la Fàbrica de Llanes d’ArsèguelA.F.

Un viatge al passat a través dels oficis d’ahir

Aure Farran

10/08/2020

L’Alt Urgell ens proposa descobrir el nostre passat recuperant oficis com el dels raiers

Visitar l’Alt Urgell vol dir deixar-se bressolar per l’ombra dels Pirineus. Tot i ser la segona comarca més gran de Catalunya, només té 19 municipis, que agrupen desenes de petits pobles on sembla que s’hagi aturat el temps. Poc tenen a veure amb la Seu d’Urgell, Oliana o Organyà, les tres poblacions més importants de la comarca, que en part amaguen el veritable caràcter d’una àrea d’alta muntanya. La millor manera de descobrir-lo pot ser seguint un interessant recorregut etnogràfic que té com a objectiu donar a conèixer les formes de vida, els costums i l’activitat socioeconòmica en diversos indrets i èpoques històriques.

La ruta està plantejada mitjançant diferents espais i museus temàtics repartits per tota la comarca. Un és el de la Vinya i el Vi, situat al Pont de Bar, que ens acosta a la mil·lenària tradició vinícola d’aquestes terres. La Fàbrica de Llanes d’Arsèguel, per la seva banda, mostra el funcionament d’un antic batà del segle XVII, mentre que a Calbinyà, el Museu del Pagès ens permetrà conèixer les formes de vida en una casa de pagès de muntanya. A Coll de Nargó es pot visitar el Museu dels Raiers i conèixer aquest vell ofici, i a l’antiga farinera de la Trobada, a Montferrer, es mostra el procés de producció de la farina. El vell pou de gel, a Oliana, i el Museu de les Trementinaires, a Tuixén –on es poden descobrir nombroses herbes remeieres i conèixer aquest apassionant ofici–, completen la llista d’espais singulars a l’Alt Urgell dedicats a recordar-nos els oficis del passat.

Un poble, un ofici

Comencem a Oliana, on podreu descobrir com feien gel. La conservació del gel i la neu de l’hivern per als mesos més càlids era una activitat que es coneixia de temps antics. Per fer els pous calia escollir un lloc obac i fred a prop d’un riu o riera i no gaire lluny de les poblacions. A sota terra es feia una construcció circular de pedra seca i es tancava amb una coberta amb forma de mitja esfera. La base era de terra i s’hi feia un petit reguerol per extreure l’aigua provinent del gel que s’anava fonent. A la part superior s’hi obria una porta per poder entrar i netejar el pou abans de la temporada del fred. En molts casos també hi havia un forat a la coberta per on es podia baixar el gel a l’hivern i extreure’n per vendre’l a l’estiu.
D’Oliana podem anar a Coll de Nargó, una localitat –com la Pobla de Segur, al Pallars Jussà– referent pel que fa a l’ofici dels raiers, que eren els encarregats de construir els rais, unes embarcacions de troncs, i de la seva conducció fluvial aigua avall. En aquest municipi hi ha el Museu dels Raiers, que acull elements, eines i instruments relacionats amb l’ofici. La següent parada la podeu fer a Josa i Tuixén, per conèixer l’ofici de trementinaire [podeu recuperar la ruta del 5 de juliol].

Les trementinaires eren dones que residien a la vall de la Vansa i que posseïen grans coneixements de les propietats curatives de les plantes. S’encarregaven de recollir herbes i resina per elaborar la trementina i fer remeis que venien per viles i ciutats.
Per conèixer l’ofici dels fariners, la pròxima parada de la ruta serà a Montferrer i Castellbò (ja que hi sou, pugeu fins a Sant Joan de l’Erm, paradís natural), per visitar l’antiga farinera de la Trobada. La van construir un grup de pagesos residents a Anserall, Castellciutat, Montferrer i Adrall l’any 1911 beneficiant-se del salt de l’aigua d’un antic molí, i va estar en ús fins al 1963. L’edifici es divideix en quatre pisos i conserva, encara, les 26 màquines que s’accionaven amb l’energia hidràulica.
A Calbinyà, no podeu deixar de fer una visita a cal Serni, una antiga casa del segle XV que hostatja el Museu del Pagès, un espai que recull peces originals que retraten les condicions de vida de les famílies pageses de muntanya. La següent parada pot ser al municipi d’Arsèguel, on trobareu el Museu de l’Acordió i la Fàbrica de Llanes, i, finalment, acosteu-vos fins al Pont de Bar, on hi ha el Museu de la Vinya i el Vi de Muntanya.

...i demà, ruta per les colònies del Baix Llobregat.

Rutes d’oficis tradicionals de dones

El treball i la participació de les dones en la societat rural ha constituït un puntal bàsic en l’economia de les famílies rurals. No es pot imaginar la vida al poble ni a pagès sense tenir en compte la seva col·laboració. En aquest sentit, hi ha diverses rutes per la comarca que volen posar en relleu i homenatjar totes les dones que anònimament han mantingut aquest paper tradicional de sosteniment de la llar i de contribució econòmica familiar. Una aportació que es pot resumir en quatre aspectes representatius: dones de mercat, farcidores, rentadores al safareig i trementinaires. Podeu consultar les rutes a la pàgina web del Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

Disseny

Ricard Marfà

Programació

Idoia Longan - Jordi Guilleumas - Marc Funollet