Amb el Modernisme a flor de pell

Amb el suport de:

Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Generalitat de Catalunya

Un detall de l’interior de la Casa Navàs de Reus, construïda entre 1901 i 1907Tjerk van der Meulen

Amb el Modernisme a flor de pell

Valèria Gaillard

30/07/2020

Entre els edificis més florits de Domènech i Montaner hi ha l’Institut Pere Mata i la Casa Navàsf

Antoni Gaudí va néixer el 25 de juny del 1852. D’això no n’hi ha cap dubte. Ara bé, si va ser a Reus o a Riudoms, la petita localitat veïna on vivia la seva família paterna, no s’ha acabat d’aclarir del tot. Moltes versions diuen que va néixer al carrer de Sant Vicenç, a prop de la plaça Prim de Reus. I, de fet, aquí hi ha una placa que n’assenyala el naixement. Però el mateix Gaudí va manifestar en més d’una ocasió que havia nascut al Mas de la Calderera, a Riudoms. En tot cas, va ser batejat a Reus, i va ser aquí on va viure i va estudiar de jove. Per això és considerat el fill pròdig de la ciutat. D’altres esgrimeixen que va ser al raval de Sant Francesc de Riudoms, al costat del seu pare i el seu avi, que eren calderers, on va aprendre a treballar amb les formes i se li va encendre l’espurna creativa.

Per introduir-se en l’univers d’aquest geni de l’arquitectura, el 2007 es va crear a Reus el Gaudí Centre, amb una museografia moderna pensada sobretot per donar a conèixer i explicar al gran públic l’obra del pare de la Sagrada Família. S’hi reprodueixen les maquetes que va utilitzar, així com les seves tècniques constructives més emblemàtiques, tot posant l’accent en el seu vessant innovador. L’edifici, antigament seu del Banco Santander i prèviament una gran botiga de joguines que es deia l’Aliança, presenta una pantalla gegant a la façana, on sovint es mostra un audiovisual amb la signatura de Gaudí.

La Ruta Gaudí a Reus, que paradoxalment no compta amb cap edifici del geni, comença al centre d’interpretació gaudinià i després passa per la casa on suposadament va néixer, al carrer de Sant Vicenç número 4. La casa és privada i no es pot visitar. A l’església de Sant Pere hi va ser batejat el 26 de juny del 1852. A l’actual IES Salvador Vilaseca, antigament un convent franciscà, Gaudí va realitzar cinc cursos sota l’orde dels escolapis. Per acabar, el santuari de la Misericòrdia evoca la devoció que professava Gaudí per la Mare de Déu de la Misericòrdia, patrona de la ciutat. Havia participat en més d’una ocasió en el pelegrinatge i per al del 1900 va dissenyar un estendard que va dur el grup de reusencs residents a Barcelona, i que es va cremar durant la Guerra Civil.

Una passejada pel centre

La ruta modernista de Reus passa pel centre de la ciutat, decorada amb les vistoses façanes virolades d’aquest estil tan característic de principis del segle passat. Hi destaquen obres de Lluís Domènech i Montaner, que va ser mestre i amic de Gaudí. L’Institut Psiquiàtric Pere Mata, construït el 1898, marca l’inici de l’etapa modernista a la ciutat. És un esclat de lluminositat, gràcies a vidreres virolades i uns ornaments exuberants. Actualment, l’únic pavelló que es pot visitar és el dels Distingits, on es concentra l’essència modernista. Aquest edifici és considerat una de les joies del Modernisme i és el precedent de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona.

A la plaça del Mercadal, l’altra festa del Modernisme és la Casa Navàs, construïda entre el 1901 i el 1907 per encàrrec d’aquest ric comerciant de teixits. Tenia carta blanca respecte al pressupost, així que Domènech i Montaner va deixar anar la seva imaginació en un esclat de formes i colors. L’edifici inclou un habitatge i l’establiment comercial, que va estar obert al públic fins fa poc més de dos anys. Durant la Guerra Civil es va destruir la torre arran d’un bombardeig, i també unes vidreres. L’edifici sobresurt per la façana, tot i que malmesa i de la qual aquest juliol s’ha inaugurat la reconstrucció del capcir, però sobretot per la rica decoració interior, que es conserva gairebé intacta. El mobiliari va ser dissenyat per l’ebenista Gaspar Homar.
Podeu completar la ruta passant per la Casa Rull (1900), d’inspiració oriental, que mostra l’anomenat traç coup de fouet característic de l’Art Nouveau, així com el maó vist, material reservat fins aleshores per a les construccions industrials. D’un estil diferent, la Casa Gasull (1910) mostra la riquesa estètica del Modernisme, amb un fabulós mosaic ceràmic artesanal a la façana.

...i demà, ruta d’art, aigua i xocolata a Agramunt.

La ciutat que va veure els primers passos del gran geni de l’arquitectura

Sobre si Antoni Gaudí va néixer a Reus o a Riudoms –d’on era la família–, els experts no es posen d’acord en un debat que encara avui està obert. En tot cas, a la rica ciutat del Baix Camp el prestigiós arquitecte no hi va construir cap edifici. La ruta modernista que ofereix Reus és formada principalment per obres de Lluís Domènech i Montaner i el seu col·laborador Pere Caselles. Ara bé, a Reus hi ha el Gaudí Centre, inaugurat el 2007 a la plaça del Mercadal, un museu de grans dimensions on es repassa la vida i l’obra del geni amb una voluntat clarament pedagògica i divulgativa.

 

Disseny

Ricard Marfà

Programació

Idoia Longan - Jordi Guilleumas - Marc Funollet