Més que salines i arrossars

Amb el suport de:

Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Generalitat de Catalunya

El front marítim de les Cases d’AlcanarWikipedia

Més que salines i arrossars

Aure Farran

10/07/2020

Un recorregut per descobrir i enamorar-se de la zona humida més important de Catalunya

Tres-cents vint quilòmetres quadrats de natura en estat pur, de paisatges plens de contrastos i de pobles amb personalitat. Això és el que ofereix el delta de l’Ebre, un hàbitat natural de referència de la Mediterrània, refugi de moltes espècies i espai referencial per als amants de la bona gastronomia i de les activitats a l’aire lliure. I és que el delta de l’Ebre és molt més que arrossars i ocells, és un territori que mereix ser descobert amb tranquil·litat, gaudint-ne amb tots els sentits. A l’espai natural del Delta hi conviuen més de 500 espècies vegetals i 300.000 ocells de 300 d’espècies diferents, a banda de ser zona d’aturada en els períodes migratoris. Una reserva natural amb platges salvatges infinites i on les salines comparteixen espai amb les explotacions agrícoles, principalment arrossars.

Podeu descobrir el Delta de diferents maneres, però serà imprescindible que hi passegeu, que feu algun recorregut en vaixell i que llogueu bicicletes per endinsar-vos pels seus camins. Heu de tenir present que en aquesta zona és fàcil desorientar-se; per tant, serà bo que planifiqueu abans el recorregut i que us deixeu assessorar pels responsables del punt d’informació del Parc Natural, que és a Deltebre. Amb el mapa de la zona a la mà, podeu fixar una ruta de sud a nord amb punt de partida a Alcanar, on podeu visitar el poblat ibèric de la Moleta del Remei i passar pel nucli pescador de les Cases d’Alcanar, batejat com la petita perla marinera del Delta. De camí cap al nord podeu fer parada també a Sant Carles de la Ràpita i la seva badia dels Alfacs, un espai ideal per gaudir de la pràctica dels esports aquàtics. Feu cap també al Mirador de la Guardiola, des d’on tindreu unes immillorables vistes panoràmiques del Delta.

Un poble amb encant

La següent parada és un dels pobles amb més encant de la zona, el Poblenou del Delta (feu-hi un arròs, que són una meravella!), on podeu recórrer la llacuna de l’Encanyissada, la més gran del Delta i on trobareu la Casa de Fusta, un dels edificis més característics del delta de l’Ebre. Ben a prop hi ha la Tancada, una altra llacuna. En aquesta zona també és imprescindible deixar-se perdre per la platja del Trabucador, que s’allarga fins a la península de la Banya, que constitueix un dels espais més fràgils del Delta i que és un oasi de tranquil·litat. Aquesta platja entre dos mars és el paradís per als amants de la natura, l’aigua i la calma. A més, el Trabucador s’obre com un espai idoni per a la pràctica del kitesurf i el windsurf, ja que a les tardes sempre hi bufa el vent. En aquesta zona hi ha les salines de la Trinitat, que no es poden visitar però sí observar-les des d’un mirador proper.

Si l’activitat us ha obert la gana, aprofiteu la parada en qualsevol dels punts de la ruta per gaudir de la gastronomia del Delta, que es divideix en dos grans grups: la cuina litoral i la cuina interior. Tot i així, l’arròs és l’ingredient bàsic i comú per excel·lència a la cuina deltaica. S’hi preparen infinitud de plats com ara la paella marinera, l’arròs negre, el rossejat i l’arròs a banda, entre d’altres. Amb l’estómac ple, la pròxima aturada us pot portar a Sant Jaume d’Enveja, un poble on hi ha diverses coses que no podeu deixar de fer. Per exemple, veure sortir el sol des de la platja de Migjorn, banyar-se a les platges gairebé desertes del Migjorn, el Serrallo i la Platjola, fer la via verda a Buda, des del pont Lo Passador a l’illa de Buda, aprendre i contemplar com es vivia al Delta fa molts anys al Centre d’Interpretació de les Barraques i acomiadar el dia amb la posta de sol des de Lo Passador, l’emblemàtic pont que uneix Sant Jaume i Deltebre. Ja que hi sou, travesseu el pont i arribeu-vos a Deltebre, la població més gran del Delta, on podeu visitar l’Ecomuseu del Parc Natural. Des d’aquí també us podeu arribar a la platja de Riumar i a la llacuna del Garxal, un conjunt d’illots i llacunes que podeu recórrer a peu o en bicicleta, i atansar-vos al port fluvial, des d’on surten els vaixells turístics que naveguen fins a la desembocadura del riu.

...i demà, ruta per Tortosa, oasi renaixentista

Perseguint els misteriosos miratges del Delta

L’Ecomuseu del Parc, a Deltebre, és el punt de partida ideal per visitar un dels espais més característics i fotografiats de la zona: el far del Fangar. Haureu d’anar cap a la platja de la Marquesa i el Fangar, on un camí asfaltat arriba fins a la mateixa platja. Un camí de terra recorre el límit de la línia de dunes i acaba a l’àrea protegida. En aquest punt, podeu iniciar un passeig per la platja, que dona una interessant perspectiva de la península del Fangar, 410 hectàrees amb diferents ambients naturals: platja, dunes mòbils i fixades, sorrals i badia. A la vora s’alça el far, una zona desèrtica que és un dels punts del Delta des d’on es veuen més bé, quan fa calor, els misteriosos miratges.

Disseny

Ricard Marfà

Programació

Idoia Longan - Jordi Guilleumas - Marc Funollet