Diari dels Jocs Olímpics del 92
26 de juliol 2017
Àlex Gozalbo
L’equip del Dream Team que va jugar a BarcelonaTheo Westenberger / GETTY
A 100 metres de les Rambles, on hi ha turistes les 24 hores del dia. Al davant de La Viena Blanca, un bar típic que serveix tapes sense parar. Ben a prop del carrer Xuclà, on gairebé sempre hi ha músics ambulants. Aquest va ser l’inesperat cau del Dream Team durant els Jocs Olímpics de Barcelona 92. L’equip de bàsquet dels Estats Units va renunciar a conviure amb els altres atletes a la Vila Olímpica i va estrenar l’Hotel Ambassador (4 estrelles), al carrer Pintor Fortuny de Barcelona. L’establiment va ser rebatejat fa deu anys (Hotel Silken Ramblas), quan va canviar de mans. "Fins i tot han vingut un parell de televisions dels Estats Units a fer un reportatge", explica un dels seus treballadors.
Les habitacions de l’hotel que van utilitzar Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird i la resta dels seus companys tenen 35 metres quadrats i llits de dos metres. El pitjor, els 10 quilòmetres (amb embús assegurat per sortir del centre de Barcelona) que cada dia havien de completar en bus fins al Palau Olímpic de Badalona. "Durant un grapat de dies el carrer va estar ple de gent, d’aficionats en busca d’autògrafs", diu un cambrer d’un dels bars de la cantonada, que recorda les passejades nocturnes d’alguns dels jugadors.
El banc que venia les entrades per als partits del Dream Team va rebre més d’un milió de sol·licituds i es va veure obligat a celebrar un sorteig. El pare de Pau Gasol, que tenia 12 anys, va intentar portar-hi el seu fill gran, però no va tenir sort i es va haver de conformar amb un Rússia-Lituània a Badalona.
L’expectació no va defraudar ningú i l’estrena del combinat dels Estats Units va ser memorable. L’equip nord-americà, al qual ningú va poder discutir la medalla d’or, va debutar amb un triomf per 68 punts de diferència contra Angola (48-116), la segona millor selecció del torneig celebrat a Badalona. La diferència mitjana va ser de 44 punts, un escàndol.
Quan es van complir 20 anys de l’efemèride, tres dels jugadors van viatjar fins al Palau Olímpic de Badalona per reviure l’experiència. "Aquell va ser el millor equip que ha existit mai", va explicar David Robinson a l’ARA. "Diria que encara no s’ha vist res d’igual, va ser un honor formar part d’aquell equip", va afegir Clyde Drexler. "Serà difícil veure un equip jugar de la mateixa manera. Qualsevol jugador podia passar la pilota o tirar a cistella i així tot era més fàcil", va opinar Chris Mullin.
Charles Barkley i Karl Malone van ser els dos jugadors més destacats dels Estats Units en el dia de la seva estrena olímpica. El seu llegat continua intacte 25 anys després.
També aquell dia...
La Xina irromp en la natació
Yong Zhuang va imposar-se per sorpresa en els 100 m a l’americana Jenny Thompson, gran favorita de la prova.
El primer or dels Jocs
Va ser per a la tiradora de carrabina sud-coreana Kab Soon-Yeo, que va assolir un nou rècord olímpic a Mollet.
Iugoslàvia, sí en ciclisme
L'ONU va vetar els iugoslaus en diversos esports, però va oblidar incloure el ciclisme o el rem. Van ser a la contrarellotge de 100 km.
Sílvia Parera, de rècord
La mataronina va millorar dos cops el rècord estatal dels 400 m estils, i va ser la primera espanyola en una final olímpica des del 1968.
I al món passa...
L’Iraq cedeix davant l’ONU
L’Iraq, just el dia que expirava l’ultimàtum formulat per l’ONU i davant les creixents amenaces d’intervenció militar dels Estats Units, va cedir davant les pressions internacionals i va permetre que les Nacions Unides tiressin endavant una inspecció de les instal·lacions del ministeri d’Agricultura, on suposadament estaven duent a terme plans per fabricar armes nuclears i químiques.
El 'Guernica', al Reina Sofia
El 'Guernica', una de les obres més conegudes del pintor Pablo Picasso, va ser traslladada al Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia, procedent del Casón del Buen Retiro. El trasllat va arrossegar polèmica, i per fer la mudança del quadre es va mobilitzar la Policia Nacional, agents de la policia municipal de Madrid, a més d’una gran grua, d’un camió especial, dotacions de bombers i un helicòpter.
Miguel Indurain guanya el Tour
París va coronar Miguel Indurain per segon any consecutiu després de tornar a guanyar el Tour de França. El ciclista navarrès, que va guanyar tres etapes de la ronda francesa, va confirmar gràcies a la regularitat la seva superioritat en les proves per etapes, ja que aquell mateix any també havia guanyat el Giro d’Itàlia. Al podi el van acompanyar els italians Claudio Chiappucci i Gianni Bugno.
Edició: Georgina Ferri i Francina Bosch / Disseny: Ricard Marfà / Programació: Idoia Longan, Marc Funollet i Marc Camprodon / Vídeos: Alba Om, Marta Masdeu, Jordi Castellano i Laura Arau