Diari dels Jocs Olímpics del 92

29 de juliol 2017

L'heroi dels Jocs de Barcelona que tenia dues banderes

ALBERT LLIMÓS

El bielorús Vitali Sxerbo va ser el gran dominador dels Jocs del 92.

El bielorús Vitali Sxerbo va ser el gran dominador dels Jocs del 92.AFP

Els Jocs de Barcelona van ser d’impàs. La cita catalana va suposar un període de transició entre l’URSS i els països que van néixer després de la desintegració soviètica. Les antigues repúbliques, excepte les bàltiques, van competir l’any 1992 sota el paraigua de la CEI, la Comunitat d’Estats Independents. En total, 12 països que van dominar el medaller amb 112 metalls, quatre més que els Estats Units. Gairebé una cinquena part del botí va arribar de la gimnàstica, on la CEI va aconseguir 20 medalles de les 50 que es van repartir en les diferents modalitats, 10 de les quals d’or. El domini va ser aclaparador, demolidor. “La superioritat de la CEIavorreix”, resumia Robert Álvarez a 'El País' després de l’exhibició dels gimnastes masculins.

Tot i que els Jocs de Barcelona van deixar per a l’imaginari col·lectiu l’inigualable Dream Team de bàsquet, un nom propi va regnar entre tots els esportistes que van desfilar per la Vila Olímpica: Vitali Sxerbo, un gimnasta bielorús que es va penjar sis ors en cinc dies de competició al Palau Sant Jordi. Només el nedador Mark Spitz, amb els seus set ors a Munic l’any 1972, havia regnat amb més autoritat fins llavors. Sxerbo va dominar en quatre disciplines –salt de poltre, paral·leles, anelles i cavall amb arcs– i va ser el millor en la prova individual. En equips, tampoc hi va haver color i la CEI de Sxerbova superar la Xina i el Japó amb autoritat.

Aquell noi que havia començat amb 7 anys en un petit gimnàs de Minsk es convertia en la gran icona de Barcelona. Sxerbo era un dels millors productes que havia acabat de modelar Leonid Ankaev, l’entrenador soviètic (posteriorment de l’equip rus) que ha donat més de 500 medalles al seu país.

Si Sxerbo va desplegar una superioritat insultant entre els homes, Tatiana Gutsu va ser la gran triomfadora entre les noies. Amb 15 anys i 32 quilos de pes, va endur-se la victòria en la prova individual i va superar l’americana Shannon Miller. Necessitava un 9,950 en l’últim exercici, el salt, i no va fallar. La calculadora va funcionar i en el segon intent va aconseguir la marca que la coronava.

A diferència del que havia passat en categoria masculina, entre les noies ningú va repetir títol. Una guanyadora diferent per a cada modalitat. I la més important, la de Gutsu, per a una gimnasta que no havia de ser a Barcelona. La ucraïnesa, que havia quedat quarta a les preliminars de la CEI, va poder competir per la lesió de la seva companya Roza Galiyera. I no va endur-se un segon or en les barres asimètriques, amb un impecable 9,975, perquè la xinesa Lu Li va tocar la perfecció amb un 10. Va ser l’únic que es va veure al Palau Sant Jordi juntament amb el de la romanesa Lavinia Milosovici en terra, una prova en què la ucraïnesa va fer bronze. Gutsu i Sxerbo van ser els millors gimnastes a Barcelona, dos herois que van competir sota dues banderes: quan pujaven en grup al podi, amb la de la CEI; quan ho van fer sols, amb la del seu país.

També aquell dia...

Rècord mundial en braça

El nedador dels Estats Units Mike Barrowman va demostrar la seva supremacia en els 200 m braça, on no va donar opció.

Amb Epi tampoc és suficient

Tot i la bona actuació de l’aler blaugrana i de Villacampa, Espanya no va poder evitar la derrota contra Croàcia (88-79).

Badalona ovaciona Bird

El mur alemany no va resistir contra uns EUA (111-68) que, sense Magic Johnson, van gaudir amb l’encert de Larry Bird.

El príncep passa un control

Felip de Borbó, participant en vela, va acceptar amb bon humor haver estat elegit per sorteig per superar un control de drogues.

I al món passa...

Honecker, a la presó a Alemanya

Erich Honecker, expresident de la desapareguda RDA, va arribar a la nit a Berlín procedent de Moscou (on havia demanat asil feia vuit mesos) i, així que va arribar, va ser detingut i empresonat. Contra ell hi havia una ordre de detenció per la mort de 49 de les 200 persones que van ser abatudes quan intentaven creuar el mur que separava les dues Alemanyes.

Traducció, la nota de tall més alta

El departament d’Ensenyament va donar a conèixer les notes mínimes necessàries per accedir a les carreres a les universitats públiques. Com ja havia passat l’any anterior, la nota de tall més elevada va ser la de traducció i interpretació de l’anglès a la UAB: per entrar-hi, calia com a mínim un 7,18. Prop d’11.000 estudiants es van quedar sense plaça a les universitats públiques.

Saddam Hussein es banya al Tigris

El president de l’Iraq Saddam Hussein va banyar-se al riu Tigris per commemorar la seva fugida a Síria l’any 1959. Amb 22 anys i militant del partit Baaz –clandestí en aquell moment–, Hussein va participar en l’atemptat contra el primer ministre Abdul Karim Kassem. El llavors capità Hussein va haver de travessar el Tigris nedant sota el foc de la policia.

Edició: Georgina Ferri i Francina Bosch / Disseny: Ricard Marfà / Programació: Idoia Longan, Marc Funollet i Marc Camprodon / Vídeos: Alba Om, Marta Masdeu, Jordi Castellano i Laura Arau