7

El teletreball supera el primer experiment i esdevé norma

Una dona treballant des de casa seva durant la primera onada de la pandèmia, al març

Una dona treballant des de casa seva durant la primera onada de la pandèmia, al marçENRIC FONTCUBERTA / EFE

PAULA SOLANAS

Confinats dins les llars, a la primavera les taules dels menjadors es convertien en escriptoris improvisats i les videoconferències substituïen de cop les sales de reunions. Treballar des de casa es va instaurar com a obligació per a molts professionals, ja que la seva presència física a la feina no era indispensable en plena pandèmia. El coronavirus és el culpable d’un experiment inèdit i a gran escala del teletreball, però aquest format també va haver de conviure amb les dificultats de les famílies per conciliar mentre les escoles seguien tancades. Els experts ja apuntaven durant la primera onada que aquesta primera experiència de teletreball no era realista perquè els pares havien d’encarregar-se de l’educació dels fills també durant la jornada laboral.

Segons un estudi de Randstad, amb la pandèmia Espanya ha passat de tenir prop d’un 4% de teletreballadors a vorejar el 16%, és a dir, al voltant de dos milions d’assalariats s’han sumat a aquesta modalitat durant el 2020, fins a superar els tres milions. De fet, amb la desescalada moltes empreses van mantenir bona part de la plantilla treballant des de casa. D’altres que havien tornat a la presencialitat van haver de recular amb l’arribada de la segona onada de la pandèmia. En l’extrem més acòlit al teletreball, companyies com la xarxa social Twitter han ofert als seus assalariats treballar “per sempre” des de casa si volen.

En els últims mesos, institucions com el Banc d’Espanya han defensat que la tendència pot convertir-se en una oportunitat per a les zones rurals despoblades que aconsegueixin atreure població. Els hotels també han vist un nínxol de negoci en fer d’espai per a reunions per compensar la falta de turistes.

Una llei per controlar el fenomen

A mitjans d’octubre -i després d’algunes tensions entre el ministeri de Treball, els sindicats i les patronals- va entrar en vigor la llei del teletreball. Aquesta normativa tenia l’objectiu de regular un fenomen que va explotar sense uns límits legals gaire clars del que implicava per a empreses i treballadors. Així doncs, la nova llei va fixar que s’aplicaria a aquells empleats que fessin més d’un 30% de la jornada des de casa. Entre altres aspectes, implica que les empreses han d’assumir els costos del teletreball, sempre que no es faci obligat per la pandèmia.

Anterior

Arriben les primeres victòries judicials a Europa

Següent

Creixen les xarxes de solidaritat contra el covid-19

Inici