Capítol 1

Els talibans deixen sense electricitat gairebé mig Afganistan

Ataquen les torres de tensió després del trencament del diàleg amb els EUA

Mònica Bernabé

18 de Setembre

Enviada especial a Kabul

Un home camina pel davant de dos generadors que són a la vorera en un carrer de Kabul.

Un home camina pel davant de dos generadors que són a la vorera en un carrer de Kabul.MÒNICA BERNABÉ

La seu central a Kabul de la Companyia Nacional d’Electricitat de l’Afganistan és un dels pocs llocs del país asiàtic on hi ha llum aquests dies. Al despatx del seu cap de comunicació, Wahid Tawhidi, la il·luminació és gairebé obscena: al sostre hi ha tres plaques fluorescents enceses, una desena de focus a les parets i per les finestres també entra llum natural. Tawhidi està ocupat al telèfon atenent els mitjans de comunicació afganesos que no paren de trucar-li: gairebé mig Afganistan està a les fosques des de fa dies.

“Divendres passat els talibans van atacar una torre d’alta tensió al nord de l’Afganistan, la que serveix per portar electricitat de Tadjikistan”, comença explicant Tawhidi quan finalment penja el telèfon. “L’endemà van dinamitar una altra torre amb què importem electricitat de l’Uzbekistan –continua explicant– i diumenge van atacar-ne dues més”.

Quatre dies sense llum

En definitiva, des de fa quatre dies no hi ha llum ni a Kabul, la capital afganesa, ni a deu províncies més del país. I el pitjor és que no se sap quan es restablirà el servei. Ahir els talibans van permetre finalment que els operaris de l’empresa elèctrica accedissin a les torres malmeses per començar els treballs de reparació, que poden durar tres dies o més, segons Tawhidi.

Els atacs a les torres d’alta tensió van tenir lloc pocs dies després que el president nord-americà, Donald Trump, donés un cop de porta a continuar negociant un acord de pau amb els talibans, i que els jihadistes advertissin que no es quedarien de braços plegats. O sigui, que continuarien els atacs i que, com queda demostrat, la població afganesa en patiria les conseqüències. Els talls en el subministrament elèctric, però, són habituals a l’Afganistan. De fet, abans dels atacs dels talibans a les torres d’alta tensió del cap de setmana passat, només el 45% de la població tenia accés a la xarxa elèctrica. La resta viu amb generadors. I això és el que també han fet molts kabulins aquests dies.

De fet, passejant per la capital, a simple vista no sembla que no hi hagi electricitat: la majoria de comerços tenen llum perquè disposen de grups electrògens. Els botiguers solen col·locar-los a l’exterior, a la vorera, i això fa que el soroll als carrers sigui eixordador aquests dies. “Cada dia gasto 500 afganis en combustible per al generador”, diu Esrar Ghanizada, que té una sastreria a Kabul i es queixa que no pot continuar així: és una ruïna.

Per la seva banda, el cap de comunicació de la Companyia Nacional d’Electricitat de l’Afganistan assegura que l’empresa està garantint el subministrament elèctric durant les hores del dia a totes les oficines del govern amb generadors gegants i una planta hidroelèctrica, però just quan diu això se’n va la llum al seu mateix despatx. “També estem fent esforços perquè cada nit la gent de Kabul tingui entre una i tres hores d’electricitat malgrat els atacs a les torres”, continua explicant. De la resta de províncies afectades no en diu ni una sola paraula. Estan completament a les fosques. I a Kabul, només unes zones molt determinades gaudeixen de les tres hores d’electricitat de què parla: les situades a l’est de la ciutat, on viuen la majoria dels estrangers i es concentren les ambaixades.

Sayed Fawal, a la seva botiga a Kabul. Ven més bateries aquests dies per la falta d'electricitat a la capital.

Sayed Fawal, a la seva botiga a Kabul. Ven més bateries aquests dies per la falta d'electricitat a la capital.MÒNICA BERNABÉ

“Jo també estic tip que no hi hagi electricitat”

De fet, preguntant-ho pel carrer, la majoria dels kabulins responen que des de fa dies no han tingut ni un minut d’electricitat a casa. El Samim, un jove afganès, confessa que ahir i dimarts va dinar en un restaurant per aprofitar l’ocasió i carregar la bateria del mòbil. I l’Ebdekar, que treballa al ministeri de l’Interior, s’ha endut a la feina una motxilla amb una tovallola i una mica de sabó per rentar-se. Com que no hi ha electricitat, tampoc té aigua a casa.

“Jo també estic tip que no hi hagi electricitat”, assegura Sayed Fawal. Ell, però, almenys se’n beneficia. Té una botiga de bateries de cotxes i, assegura, des que els talibans van atacar les torres d’alta tensió, s’han disparat les vendes. Les bateries, connectades a un petit transformador, són també una bona solució per tenir electricitat durant unes hores.

Anterior

Els progres de Kabul

Següent

“Vaig veure la cara de la meva núvia per primer cop el dia que em vaig casar”

Inici