Betty

52 anys — Creixell

Mònica Bernabé

Intenta dissimular la cara de zombi amb què es presenta a la cita, amb unes ulleres de sol i cobrint-se el cap amb una caputxa. El seu aspecte és descurat. Vesteix una dessuadora groga i uns pantalons de xandall bruts que porta mig arremangats. “Em fa mal el cap. He estat bevent i he anat a dormir a les sis del matí”, contesta amb desgana quan s'intenta mantenir una certa conversa amb ell. Es diu José María, té 25 anys i és un dels fills de Betty Arteaga, una de les dones assassinades aquest any per la seva parella a Catalunya.

La Diana, una de les millors amigues de la Betty, admet que el noi sempre va ser un trasto però que, des que van matar la mare, ha perdut el cap. “Em fa pena perquè és un noi noble i bona persona. A la seva mare no li agradaria veure’l d’aquesta manera”.

El jove continua vivint al pis de Torredembarra on residia amb la seva mare, però des que la van assassinar el 13 de maig, ningú no paga el lloguer. “L'Ajuntament va pagar els dos primers mesos, però ja està. Si això continua així, el faran fora del pis”, comenta la Diana, que no pot dissimular la seva preocupació. En canvi, el noi no sembla inquietar-se. “Doncs dormiré en un banc al carrer”, replica. Diu que ell comença “la festa” els dimecres i l’acaba els diumenges. Fuma porros, pren pastilles i ha provat la cocaïna. Es dona la circumstància que, abans que assassinessin la seva mare, ja era orfe de pare i treballava per a una empresa de construcció de l'home que la va matar.

El millor homenatge

La Diana opina que el millor homenatge que se li podria fer a la Betty és que algú ajudés el seu fill. “Que el portin a un centre de rehabilitació o el que sigui, però no se li poden donar diners perquè se’ls gasta en drogues”, afirma.

La Betty i la Diana es van conèixer en un restaurant de Torredembarra on treballaven juntes. “Encara no em puc creure que l'hagin matada”, sospira la Diana, que no pot evitar emocionar-se quan recorda la seva amiga. Al telèfon mòbil conserva missatges d'àudio de la Betty i infinitat de fotografies. A les imatges a la Betty se la veu alegre i jovial, una d’aquelles persones que a simple vista generen bones vibracions. “Sempre estava somrient i fent broma”, assegura la Diana. I era detallista: “Cada dia enviava un missatge de bon dia i un altre de bona nit als seus fills”.

"Encara no em puc creure que l'hagin matada"

DianaAmiga de la Betty

La Betty tenia 52 anys i era colombiana. Va arribar a Espanya fa més de dues dècades amb el seu primer fill, el Sebastián, que ara té 30 anys i viu a Mèxic. Aquí va conèixer el pare del seu segon fill i, després que morís, va iniciar una relació amb el Manuel, un espanyol de 56 anys que era la seva parella actual i va ser qui la va assassinar. Al Manuel l’havia conegut al restaurant on va treballar. Era un client habitual. La Diana el descriu com un home normal i tranquil, però molt gelós. Controlava el mòbil de la Betty.

No va anar a la feina

La Betty treballava com a personal de neteja de l'empresa Grupo Alarcón. El fet que no es presentés a la feina durant dos dies seguits va fer saltar les alarmes. Va enviar el seu últim missatge de WhatsApp el dijous 13 de maig a les 10.12 hores, diu la Diana. El seu cos el van trobar quatre dies més tard a la residència de la seva parella al municipi veí de Creixell. L'home també era mort. Es creu que es va suïcidar el mateix dia que la policia va entrar al domicili.

La Diana diu que van haver de fer una col·lecta per pagar el funeral de la Betty, i que el Grupo Alarcón va acabar sufragant bona part dels costos. El seu cos va ser incinerat. "La meitat de les cendres se les va quedar un fill, i l'altra meitat, l'altre", detalla la Diana. Ella, per la seva banda, ja li ha fet tres misses i resa perquè algú ajudi el fill menor i la Betty descansi en pau per fi.

Anterior

Jordina

Següent

Pilar

Inici