“Com han pogut tractar així gent com el meu germà?”

HRW

“Com han pogut tractar així gent com el meu germà?”

Rum Chambra Sing

Obrer que va perdre la vida a Qatar

Toni Padilla

Per entendre les condicions de treball de Qatar cal conèixer la kafala, un sistema “de patrocini” segons el qual una empresa o un treballador contracta un treballador i el deixa sense gaires drets laborals. Rum Chambra Sing, de Bangladesh, va ser un dels obrers que van morir per un problema cardíac quan treballava en una estació de transport per portar la gent a l’estadi Education City. “Treballava moltes hores al sol, a vegades amb temperatures de més de 50 graus, sense dies de descans. Quan va demanar tornar a casa es va trobar dificultats, no tenia el passaport, no podia fer res”, es queixa el seu germà, el Hamid. Malgrat que kafala vol dir en àrab “garanties”, aquest sistema que també existeix en altres estats de la regió implica un contracte segons el qual el treballador no pot queixar-se ni aconseguir millores, no té horaris laborals definits i li poden amagar el passaport. “El meu germà va marxar per guanyar diners per a la família, els seus fills i la seva dona. Ho veia com una oportunitat, però sempre que parlàvem amb ell ens deia que era massa dur, especialment pel clima i les hores. L’alimentació era correcta, però vivia amb un munt de compatriotes en un apartament molt petit i brut”, diu el seu germà. El cos de Rum Chambra Sing va trigar més de sis mesos a arribar a casa. I la família, malgrat posar-se en mans d’Amnistia Internacional, no va aconseguir cobrar cap compensació del govern qatarià, que ja el 2013 va rebre les primeres queixes per la manca de drets dels treballadors. Llavors, de fet, es va arribar a tractar en una reunió de la FIFA la possibilitat de deixar Qatar sense Mundial si no milloraven les condicions dels treballadors, fet que el govern de Doha va anunciar el 2017 després de mesos de pressió internacional. Els canvis que el govern va aprovar el 2017, de fet, se centraven en garantir que els treballadors podrien tenir un límit d’hores de treball determinat sota el sol, més temps de descans i trencar el seu contracte i tornar a casa sempre que volguessin, però la família de Chambra Sing considera que no sempre es van complir, aquestes promeses. “Ell va morir el 2019, i no el deixaven tornar ni marxar. Va aconseguir recuperar el passaport, però li deien que el farien fora del país sense cobrar els diners que havia de cobrar si es queixava”, diu el germà. Qatar, per evitar que la seva imatge quedi tacada, ha arribat a detenir periodistes, com un equip de la televisió de Noruega, si s’acostaven a les obres dels estadis, i va implementar una llei que permet detenir o multar amb 25.000 dòlars a qui “menteixi” sobre les condicions dels treballadors, que solen cobrar salaris mensuals que van dels 200 als 700 euros, en funció de les tasques que fan. Aquest agost les xarxes socials van permetre saber que milers de treballadors s’havien manifestat davant de les oficines de l’empresa de construcció Al Bandary reclamant que fa mesos que no cobren. La premsa local ho va amagar.

L'estadi de Lusail, un dels nous recintes de l'estat, on haurien mort més de 40 obrers.

L'estadi de Lusail, un dels nous recintes de l'estat, on haurien mort més de 40 obrers.Simon Holmes / Getty Images

Qatar només paga diners a les famílies dels morts si es pot demostrar que la defunció va ser una conseqüència directa d’una errada o un accident laboral, fet que ha provocat que poques famílies rebin compensacions. “El problema és que vam arribar a rebre diners que ens enviava, però ni tan sols prou per tornar els deutes que teníem per haver-lo enviat a Qatar”, diu el Hamid. La major part de treballadors estrangers que han anat a Qatar ho han fet a través d’agències que organitzaven tot el viatge, amb contracte inclòs. Per pagar-ho, les famílies s’endeutaven. I en molts casos, ara no poden recuperar els diners. Segons fonts oficials, només per fer els estadis s’han contractat 30.000 treballadors estrangers, una xifra que creix, ja que també s’han fet 100 hotels i un aeroport nou. Qatar només reconeix oficialment la mort de 37 treballadors i només en tres casos admet que serien per causes relacionades directament amb les feines fetes. “Gràcies a organitzacions que defensen els drets dels treballadors, hem iniciat el procés juntament amb altres famílies per demanar al govern de Qatar que ens compensi, però com que insisteixen que va ser per causes naturals, sembla complicat. Així que ens conformem si paguen els 15 dies de salari mensual que correspondrien als últims dies que va treballar”, raona Hamid Chambra Sing. “A casa sempre hem mirat els Mundials de futbol, ens agrada molt l’Argentina ja des de temps de Maradona. Però ara no tenim ganes de veure aquest Mundial. ¿No som tots persones, no som tots musulmans? Com han pogut tractar així gent com el meu germà?”, afegeix.

"A casa sempre hem mirat els Mundials de futbol, ens agrada molt l’Argentina ja des de temps de Maradona. Però ara no tenim ganes de veure aquest Mundial"

Hamid Chambra Sing
Germà d'un treballador mort

Anterior

“Ningú hauria de viure el que ens ha passat a nosaltres”

Següent

L'última oportunitat del futbolista més ben pagat del món

Inici

Coordinació

Toni Padilla