Provar i aprendre

Pere Tordera

Provar i aprendre

Tania Adam

Periodista, comissària i poeta

Andreu Gomila

Tania Adam ha viscut unes quantes vides. Va aterrar de petita a Madrid des de Moçambic. A la primera joventut va començar a fer de model, fins que un bon dia es va traslladar a Barcelona, on va deixar enrere tot el que havia portat a terme fins aleshores. Fa una dècada que va fundar Radio Africa Magazine, que ara emet online i des de Betevé Ràdio. Ha comissariat multitud d’exposicions i és especialista en diàspores i músiques africanes. Per si això no fos prou, porta un temps capficada en una nova obsessió: la poesia. Al desembre, la vam poder veure recitant al festival Alcohols de la Sala Beckett. Tot un descobriment.

“Entenc les disciplines com un suport per arribar al mateix missatge: l’exploració d’un mateix a partir d’un moment vital”, explica. I afegeix: “No penses seré escriptor, periodista, el que sigui... sinó que vas explorant”. Més que pensar en el com, pensa en el què. La manera de dir-ho ve després. I l’experimentació és la clau de volta de tot. Reconeix que és molt autodidacta i disciplinada, cosa que la fa entrar “en crisi constant”. Ara s’ha trobat amb la poesia, per exemple, i sap que és un camí a explorar, però que per acabar de fer un llibre, per exemple, ha de llegir més i “estar connectada” amb ella mateixa.

Pere Tordera

Adam no sabria com definir-se. “Fins que vaig dir que era periodista em va costar molt assumir-ho”, afirma. Tanmateix, ella és de les que pensen que la multidisciplinarietat era més acceptada en el passat i que ara, quan investigues, sembla que estiguis envaint un espai aliè. “Però el món està canviant: la formació única ja no té sentit i acabarem sent tots pluridisciplinaris”, afegeix. La seva formació en empresarials, de fet, l’ha ajudat molt a l’hora d’embarcar-se en projectes molt diferents perquè, d’entrada, entén “els processos econòmics”.

I la poesia? “Fa temps que volia explorar el que tinc a dintre, que és d’una intensitat molt forta, des de molt petita... I la poesia va sortir de manera natural”, explica. Al final, diu, més que ser periodista, comissària o poeta, el que li agrada més és “aprendre”.

Anterior

Carles Sanjosé

Següent

Pere Jou

Inici

Coordinació

Maria Labró