Des de l'acció col·lectiva i organitzada, des del suport mutu, la solidaritat i l'internacionalisme, es pot posar rumb a la justícia global. Donar suport a campanyes i lluites socials i implicar-s'hi és imprescindible per construir solucions globals. Per canviar el món, hem de canviar el nord. Lafede.cat i LaCoordi fan 10 propostes per construir un sistema que acabi amb les desigualtats i garanteixi els drets humans i ambientals.
Avançar en la transformació feminista
+
Controlar l'acció exterior de les multinacionals
+
Cal vetllar perquè les empreses transnacionals no vulnerin els drets humans allà on treballen. Per això és important posar en marxa el Centre Català d'Empresa i Drets Humans a Catalunya, amb l'objectiu de vetllar perquè la internacionalització de l'economia catalana no vulneri drets humans ni generi impactes negatius en el medi ambient.
Iniciatives en marxa
Centre d'Empresa i Drets Humans trending_flat
Eliminar les discriminacions racistes
+
Establir vies legals i segures
+
L'any 2021 hi havia al món 89,3 milions de persones desplaçades de casa seva per la força per motius de persecució, conflictes, violència, violacions de drets humans i fets que destorben l'ordre públic. Cal repensar les polítiques migratòries i el model de mobilitat basat en la fortificació de fronteres (cada vegada amb un major control de seguretat gràcies a l'ús d'intel·ligència artificial) i apostar per polítiques que garanteixen el dret de les persones a la mobilitat mitjançant vies legals i segures, i també el seu dret a una vida digna i a fugir de les violències.
Iniciatives en marxa
Caravana Obrim Fronteres trending_flat
Stop Mare Mortum trending_flat
Promoure la cultura de la pau i antimilitarista
+
Des de la guerra a Ucraïna veiem una escalada del discurs bèl·lic i una justificació alarmant de l'augment d'inversió en armament. Des de la societat civil cal defensar la cultura pacifista i de la desmilitarització, enfocar la seguretat des d'una mirada de seguretat humana i no de seguretat armada i demanar a les administracions que redueixin de manera progressiva la despesa militar per invertir aquests recursos en la promoció d'una educació per a la pau, els drets humans i la solidaritat.
Assentar les bases d'una transició ecosocial
+
L'emergència climàtica ens obliga a repensar i canviar el model econòmic i productiu actual i a fer una transició energètica cap a energies renovables que sigui socialment justa i democràtica. Cal construir un model social i econòmic basat en la sostenibilitat mediambiental, el decreixement, amb un ús racional dels recursos naturals i una gestió adequada dels residus.
Iniciatives en marxa
Marxa pel clima trending_flat
Rebel·lió o Extinció trending_flat
Dineretic trending_flat
Educar per a l'emancipació crítica
+
És fonamental educar infants i joves perquè desenvolupin una mirada crítica vers el món i el model socioeconòmic i cultural hegemònic. Per entendre la complexitat del món, cal definir continguts d'aprenentatge que analitzin les causes i la interrelació entre problemàtiques globals i locals i la comprensió de l'entorn i d'un mateix. També establir metodologies que fomentin les relacions de cooperació, la revisió dels sistemes de privilegi i opressió i la presa de consciència del potencial transformador que tenim com a persones i col·lectius.
Iniciatives en marxa
Mapa d'experiències educatives transformadores trending_flat
Defensar una salut pública i universal
+
Tant la pandèmia com les últimes crisis econòmiques han evidenciat que qualsevol societat ha de tenir un sistema de salut públic fort i de qualitat perquè ningú quedi exclòs, per damunt de qualsevol interès econòmic. Les lluites pel dret a la salut reclamen un model sanitari que protegeixi l'accés per a tothom, que cuidi la vida, amb respecte a la diversitat i a les comunitats. Cal revertir les privatitzacions i dotar els serveis públics de recursos perquè tothom hi tingui accés amb garanties.
Iniciatives en marxa
Salut, Drets, Acció trending_flat
25% Atenció Primària JA trending_flat
Posar al centre una economia per a la vida
+
Cal canviar el sistema capitalista per un model basat en l'economia transformadora, on les desigualtats es redueixin dràsticament i els drets humans i laborals estiguin garantits. Això passa per mesures concretes com l'aposta per una renda mínima garantida per permetre una vida digna per a tothom, per acabar amb els paradisos fiscals, l'aplicació d'un sistema fiscal progressiu o la revisió del model d'impostos actual per compensar l'actual greuge que pateixen les rendes del treball i el consum i que alimenta una creixent desigualtat econòmica i social. També cal promoure l'economia solidària com a alternativa viable i sostenible per satisfer les necessitats individuals i globals.
Iniciatives en marxa
Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària trending_flat
Pam a Pam, mapa de l'economia solidària trending_flat
Jotrio | I tu què tries? trending_flat
Enfortir la política pública de cooperació, pau i drets humans
+
Per aprofundir en la transformació social basada en els principis de la justícia global cal assegurar recursos per als actors que els promouen aquí i arreu, donant suport prioritari als defensors dels drets humans arreu. Per això, les entitats demanen bàsicament dues coses:
- una política pública amb recursos suficients. Que s'assoleixi la partida del 0,7% dels pressupostos a Catalunya en favor del foment i la promoció dels drets humans, la construcció de la pau i el desenvolupament dels països empobrits, o sigui, per impulsar totes les anteriors i seguir investigant i promovent alternatives.
- coherència de polítiques. Perquè la resta de polítiques públiques no contradiguin els objectius perseguits per l'anterior, sinó que la completin i projectin.
Iniciatives en marxa
100X100 justícia global trending_flat