Pere Virgili
Josep Santacreu
President de la Cambra de Comerç de Barcelona
“El 2024 ha de ser l’any de l’acció. El diagnòstic està fet i tothom sap com ha d’actuar; l’única manera que tenen Barcelona i Catalunya per reeixir i tenir un paper positiu en l’entorn global és, justament, encertant en l’acció”. Així defineix el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, les bases que han de regir les institucions econòmiques, les administracions i les empreses aquest 2024. “No podem seguir amb debats”, sentencia.
Segons Santacreu, cal tenir present que, malgrat que no s’augura un any econòmicament fàcil, “la nostra economia té moltes coses positives”. “La resiliència que ha mantingut l’economia general, però sobretot la catalana els últims anys, amb indicadors de rècord com les exportacions o el turisme, per exemple, ajuden a fer front a situacions com la que ens ve”, diu, optimista. Tot i això, no s’espolsa responsabilitats: “El nostre èxit a llarg termini està influenciat per l’entorn, però depèn sobretot de nosaltres, de creure’ns capaços de fer el que hem de fer i de tirar endavant”.
Per a Santacreu, els grans reptes de cara a l’any que entrem són “la sequera, la possible crisi alimentària derivada del canvi climàtic i l’endeutament general”. Alhora, el president de la Cambra destaca també, com a deures pendents, millorar la productivitat. “Un país com Catalunya ha de tenir ambició, tenir un entorn públic que ajudi, administracions més àgils i eficients i que el món de l’empresa pugui generar valor”, diu. “Qualsevol ciutat europea voldria estar en la nostra situació. Hem de tenir més orgull del que som, sempre des d’una mirada humil, però tenim una posició de partida excepcional”, destaca.
Reclam de prudència
La foto inicial per al 2024 no és del tot esperançadora: probablement serà més complicat que l’any 2023. Els motius en són principalment tres. D’una banda, l’estalvi privat que es va generar durant la pandèmia s’ha anat consumint. Alhora, l’esforç que s’ha fet per part dels governs per mitigar la crisi s’anirà afeblint, de manera que “hi haurà menys despesa pública contra endeutament”, i, finalment, “notarem més l’efecte dels increments dels tipus d’interès que s’han fet aquest any”, explica el president de la Cambra. “Hem de ser prudents”, assevera.
Tot i que a partir d’ara en notarem més les conseqüències, un punt d’optimisme sorgeix de la previsió que l’any que ve es puguin produir baixades dels tipus d’interès. “El fet de saber que s’ha tocat sostre –encara que l’encariment del crèdit està en màxims històrics des de la creació de la UE–, dona molta confiança als inversors i a les empreses, i això és molt bo”, assegura Santacreu.