El cas contra l'Open Arms: crònica
dels fets

CRISTINA MAS

XAVIER BERTRAL

A bord de l'Open Arms

L'ARA reconstrueix els esdeveniments que van portar la justícia italiana a confiscar el vaixell de rescat de migrants i a la investigació penal contra els seus responsables

CRISTINA MAS XAVIER BERTRAL

A bord de l'Open Arms

El 15 de març de 2018, el vaixell de salvament de l'ONG Proactiva Open Arms va rescatar, en aigües internacionals entre Líbia i Itàlia, dues barcasses inflables on s'amuntegaven un total de 218 persones. Enmig del segon rescat, una patrullera dels guardacostes de Trípoli es va interposar i va amenaçar de mort els voluntaris si no els lliuraven les dones i les criatures que ja tenien a bord de les llanxes de salvament. Després d'unes hores de persecució, l'embarcació líbia els va deixar marxar. Amb els nàufrags rescatats a la coberta del vaixell, l'Open Arms va estar més de 24 hores navegant rumb nord esperant que les autoritats italianes indiquessin un port segur on desembarcar els nàufrags. Arran d'aquests incidents el vaixell va ser immobilitzat durant un mes a instàncies de la fiscalia italiana que investigava l’ONG per afavorir la immigració clandestina i organització criminal. Un equip de l'ARA a bord de l'Open Arms va ser testimoni dels fets, que reconstruïm de manera detallada a partir del relat dels rescatats, la informació del jutge sicilià que va seguir el cas, els informes i registres de l’ONG.

Els actors

Pasteres

Tres embarcacions inflables carregades de migrants de diverses nacionalitats africanes fugen de Líbia per intentar arribar a Itàlia

Exèrcit Italià

Efectius militars italians col·laboren amb el govern de Trípoli per frenar la immigració cap a Itàlia

Roma

Centre de Coordinació de Rescats de Roma, responsable del salvament marítim que depèn de l'estat italià

Líbia

El país nord-africà està immers en una guerra civil des del 2011, amb tres governs que es dispunten el control. Un d'ells, amb seu a Trípoli, és reconegut com a interlocutor per la UE per aturar els migrants amb els seus guardacostes

Open arms

Vaixell de rescat de l'ONG badalonina Proactiva Open Arms al Mediterrani central

Llanxes

Per arribar tan ràpid com sigui possible als nàufrags, l''Open Arms' compta amb dues llanxes ràpides

* La referència horària és HRB (Hora del Rellotge de Bitàcola de l''Open Arms', que coincideix amb l'hora espanyola). Les càmeres de seguretat del vaixell indiquen una hora més tard.

14 de març

14.00

Open arms

L''Open Arms' salpa del port de La Valletta (Malta) rumb a la zona de rescat, amb la previsió d'arribar-hi l'endemà cap a les sis del matí.

Tres pasteres surten de Líbia en plena nit

Tres barcasses inflables surten d'una platja de la ciutat líbia de Gasr Garabulli. “Alguns amics meus es van quedar enrere, perquè vam intentar que portessin una altra barcassa de goma però el traficant no va voler. El negoci és el negoci”, explica un jove liberià que viatjava en la segona pastera. Garabulli és una localitat 40 minuts a l’est de Trípoli sotmesa a la mílicia Tajoura, fora del control del govern de Fayez al-Sarraj.

22.00

Pasteres

Salpa la primera pastera.

23.00

Pasteres

Salpa la segona pastera.

23.59

Pasteres

Salpa la tercera pastera.

15 de març

04.21

Exèrcit Italià

Un dron de l'operació Sophia de la força naval de la Unió Europea al Mediterrani veu una de les pasteres, 40 milles nàutiques al nord-est de Trípoli, en aigües internacionals. N'informa la nau 'Capri' de la marina italiana, que, en el marc de l'operació Nauras de cooperació entre Itàlia i Líbia, està basada al port de Trípoli. Vegeu notícia. El vaixell militar italià informa els guardacostes libis de la posició de la pastera.

Apunt sobre dret marítim

04.56

Roma

El Centre de Coordinació de Rescats de Roma informa l''Open Arms' de la posició d'una pastera. Li assigna el número de cas 164.

Open arms

L''Open Arms' posa rumb a les coordenades indicades.

05.37

Exèrcit Italià

El vaixell militar italià 'Capri' comunica a Roma que la patrullera 'Gaminez' dels guardacostes sortirà del port de Homs (Al-Khums) per fer-se càrrec del rescat. En aquest moment les llanxes de l''Open Arms' estan a mitja hora del lloc. Si salpés immediatament, la patrullera líbia trigaria com a mínim una hora i mitja a arribar al punt.

06.22

Llanxes

L''Open Arms' posa a l'aigua les dues llanxes de rescat, que es dirigeixen a la posició a tota velocitat. Aquest és l’operatiu habitual de l’ONG: les llanxes ràpides s’atansen tan ràpid com poden al lloc indicat carregades d’armilles salvavides, mentre el vell remolcador avança més lentament cap al punt.

Líbia

Els guardacostes libis comuniquen a Roma que assumeixen la coordinació del rescat. No donen cap hora estimada d'arribada de la patrullera 'Gaminez' al lloc on es troba la pastera.

06.50

Roma

Roma comunica a l''Open Arms' que els guardacostes libis assumeixen el rescat. Explicita que dues patrulleres líbies van a la zona i que a partir d'aquell moment el rescat queda fora de la seva coordinació.

07.20

Exèrcit Italià

L’helicòpter militar italià 'Nave Alpino' detecta tres pasteres i es queda sobrevolant la zona.

07.57

Roma

Roma informa l''Open Arms' de la posició d’una altra pastera: la tercera a sortir de Líbia.

Llanxes

Les dues llanxes de rescat es dirigeixen a la nova posició. Trobar les petites barcasses en alta mar és com buscar una agulla en un paller: cal buscar petites irregularitats a la línia de l’horitzó, prismàtics en mà i amb els ulls ben oberts.

08.22

Roma

Roma informa l’'Open Arms' que els guardacostes libis també s’encarregaran del rescat de la segona pastera. Envia l’'Open Arms' a rescatar la tercera embarcació, que navega més a l'oest.

Llanxes

Les dues llanxes de rescat es dirigeixen al lloc.

08.44

Roma

Roma alerta l''Open Arms' que els guardacostes libis es faran càrrec també del rescat de la tercera pastera.

Open arms

L’'Open Arms' respon que continuarà buscant nàufrags a la zona.

Primer rescat: 101 persones en greu perill

09.00

Llanxes

Una de les llanxes de rescat troba la primera pastera (cas 166) i avisa Roma de la seva posició. Intenten avisar els guardacostes libis però ni se’ls veu ni responen a les trucades pel canal de ràdio de rescats. L’embarcació està parcialment punxada, hi entra aigua i alguns dels migrants estan mig enfonsats.

Open arms

L’'Open Arms' informa de la situació Roma, que els autoritza a procedir al rescat. Segons explicaran després els nàufrags, el motor de la pastera s’havia aturat cap a les cinc de la matinada: és per això que és la que es localitza més a prop de la costa de Líbia, a 26 milles.

09.13

Llanxes

Els voluntaris, des de les llanxes de rescat, comencen a repartir armilles salvavides als nàufrags. Hi ha 117 persones a bord de la pastera, entre elles 8 dones, una de les quals està embarassada. Procedeixen de Mali (54), Guinea (26), Costa d'Ivori (15), el Senegal (13), Nigèria (4), Libèria, el Camerun, Gàmbia, el Sudan i Guinea Equatorial.

10.03

Open arms

Quan l’'Open Arms' arriba al lloc comencen a transferir els nàufrags al vaixell.

10.42

Open arms

Durant el rescat, l'avioneta 'Moonbird' de l'ONG Sea-Watch comunica a l’'Open Arms' la posició de dues pasteres més al nord.

Llanxes

Un cop tots els nàufrags són a bord del vaixell de rescat, les llanxes es dirigeixen a la nova posició.

12.27

Llanxes

Una de les llanxes troba una pastera buida. S’informa Roma, que diu que probablement han sigut rescatats pels guardacostes libis. Segons el relat dels refugiats, es tracta de la tercera embarcació que va sortir de Líbia. Les llanxes continuen la recerca de la tercera pastera cap al nord.

13.13

Líbia

Els guardacostes de Trípoli informen el comandament italià que la patrullera 'Gaminez' ha comunicat que té problemes d’autonomia i que ha de retornar al port de Trípoli. Aquesta patrullera es creua amb l’'Open Arms' a gran velocitat carregada de migrants. La substitueix la patrullera 'Ras Al Jadar', identificada amb el número 648. L'endemà els guardacostes publiquen a la seva pàgina de Facebook un comunicat en què expliquen que el 15 de març la patrullera 'Gaminez' va recuperar 96 persones.

La patrullera 'Ras Al Jadar' amenaça de mort els voluntaris durant el segon rescat

13.50

Líbia

La patrullera 648, un regal del govern italià a Líbia amb personal entrenat per la UE, creua per la proa de l’'Open Arms' a gran velocitat fent senyals acústics.

Open arms

El capità informa els patrons de les llanxes que vagin amb compte, perquè els libis han mostrat una actitud hostil. Els nàufrags del primer rescat, que estan a la coberta de l''Open Arms', s'ajupen perquè els guardacostes no els vegin. El capità ordena a tothom que marxi del pont.

13.59

Llanxes

Les llanxes troben la pastera 164. S'informa Roma. Donada la situació dels nàufrags, els reparteixen armilles salvavides i embarquen les criatures i les seves mares: un total de 44 persones.

14.50

Líbia

La patrullera líbia 648 arriba a la posició de la pastera i amenaça de mort els voluntaris si no els donen les criatures i dones que tenen a bord de les llanxes.

Open arms

L’'Open Arms' perd les comunicacions per satèl·lit i la comunicació amb les llanxes. Al pont puja la tensió per la incertesa de la situació dels voluntaris després de les amenaces del comandant libi. De cop es veu una fumarada negra a la zona que dispara totes les alarmes. Resulta ser el fum del motor de la mateixa patrullera. Després es recupera la comunicació per ràdio amb les llanxes.

Líbia

La patrullera persegueix la pastera, que intenta escapar-se. Un dels guardacostes recupera una llanxa abandonada que hi havia al mig del mar i amb aquesta comença a perseguir també la pastera.

14.54

Roma

El centre de rescat marítim de Roma informa la marina italiana de la situació i els demana si estan disposats a enviar una nau per garantir la seguretat. La Central Operativa del Comandament en cap de l’Esquadra naval (CINCNAV) respon que no intervindrà, perquè Líbia és un estat sobirà que està intervenint amb una nau oficial.

15.20

Open arms

L’'Open Arms' prem el botó antipirateria i demana protecció.

15.48

Open arms

L’'Open Arms' recupera les comunicacions per satèl·lit.

16.15

Open arms

L’'Open Arms' arriba a la posició de les llanxes i el capità es comunica amb el comandant de la patrullera líbia.

16.54

Open arms

Alguns dels migrants, espantats, es tiren a l'aigua per evitar que els agents libis els capturin. Després explicaran que preferien morir abans que els obliguessin a tornar a Líbia. L''Open Arms' no pot intervenir. El capità demana permís als guardacostes per rescatar la gent de l'aigua.

17.17

Líbia

Els guardacostes libis obliguen una de les llanxes d'Open Arms a acostar-se a la patrullera 648. El patró de la llanxa comunica a l''Open Arms' que un dels agents libis ha pujat a la seva embarcació sense autorització i intenta agafar per la força els migrants rescatats, que s'hi resisteixen. El capità de l'Open Arms insisteix que no tenen permís per pujar a les llanxes.

17.20

Líbia

Finalment, els guardacostes desisteixen i autoritzen l’'Open Arms' a fer el rescat. Però es queden vigilant el vaixell de l'ONG, a poca distància, durant unes dues hores.

17.30

Open arms

Pugen a bord 101 persones més: la majoria són eritreus, a més de dos sud-sudanesos, un gambià i dos senegalesos. A la coberta es reuneixen amb els 117 nàufrags del primer rescat. Els voluntaris els ofereixen roba seca, aigua i menjar, i l’equip mèdic assisteix els que estan més febles.

Dos dies sense port on desembarcar els nàufrags

18.35

Open arms

L’'Open Arms' comunica a Roma que porta un total de 218 migrants a bord i demana un port segur on desembarcar-los. Itàlia, de manera inèdita, respon que han de parlar amb Espanya, el país de bandera del vaixell, perquè el rescat s’ha fet fora de la seva coordinació. El vaixell comença a avançar a poca velocitat cap al nord a l’espera d’instruccions.

16 de març

Open arms

Amb els 218 refugiats a bord, navega durant 24 hores rumb cap al nord esperant la indicació d’un port segur. Roma insisteix que és Espanya qui ha de resoldre la situació. En un moment donat Madrid indica que el port més pròxim és Malta, tot i que aquest país-illa fa anys que no acull refugiats. Amb onades de tres metres els migrants passen tota la nit a la coberta de l’'Open Arms'. Els voluntaris els atenen tan bé com com poden: preparen arròs i cuscús i biberons per als infants. Serà la seva tercera nit a alta mar.

08.00

Open arms

L’equip mèdic s’alarma per l’estat de la Selioum, una nena de 3 mesos filla d’una refugiada eritrea, que pateix desnutrició, deshidratació i una infecció generalitzada de sarna. Durant la nit  ha rebutjat prendre llet i el seu estat de salut es degrada. Se sol·licita una evacuació mèdica al port més pròxim, La Valetta (Malta). Les autoritats malteses envien una llanxa ràpida de salvament marítim a l’'Open Arms' per endur-se la criatura i la seva mare a un hospital de Malta. La nena i la seva mare es van recuperar.

20.44

Roma

Finalment, l’'Open Arms' rep el permís de les autoritats italianes per desembarcar els nàufrags al port sicilià de Pozzallo, l’endemà al matí. Encara s’hauran de passar una nit més amb els migrants a bord esperant davant la costa de Sicília.

17 de març

Per fi a Europa, però perseguits per la fiscalia italiana

09.00

Open arms

L’odissea dels nàufrags s’acaba quan trepitgen terra europea. Uns ho celebren cantant 'reggae' d'Alpha Blondy, d’altres amb oracions. Europa els rep amb gent enfundada en uniformes, mascaretes i guants de goma. Els voluntaris els acomiaden amb una abraçada. El camí que tenen al davant no serà fàcil per als supervivents del Mediterrani.