Hilda Nakabuye
Uganda

"Prefereixo suspendre que fallar a la meva generació”

La portaveu de Fridays for Future a Uganda ha patit l'impacte climàtic en primera persona

Sònia Sánchez

La família de Hilda Nakabuye va haver de vendre la seva granja perquè la sequera els havia matat el bestiar i els havia deixat sense collites. Ara ella es manifesta cada divendres per protestar per una crisi climàtica que els africans no han creat

Qualificar-la com la Greta Thunberg ugandesa seria infravalorar-la. Aquesta jove estudiant de la Universitat de Kampala, de 22 anys, va aconseguir aquesta setmana a Madrid que la mateixa Thunberg s’aixequés a aplaudir el seu discurs “en nom dels nens i de les generacions futures de l’Àfrica”. “No mereixem patir una crisi climàtica que nosaltres no vam crear”, va dir clara i contundent davant dels líders polítics.

Hilda Nakabuye no havia sentit a parlar mai del canvi climàtic fins al 2017, quan un professor en va fer una conferència a la seva universitat. Va ser llavors quan va trobar finalment explicació a algunes de les vivències més desoladores de la seva curta existència. Quan tenia uns 11 anys els pares van haver de vendre la granja per sobreviure, després que reiterades sequeres n’assequessin els pous, matessin de set el bestiar i els deixessin sense collites, segons relata a l’ARA. Ella mateixa va haver de deixar d’anar a l’escola uns mesos perquè la família no podia assumir-ne la matrícula. Però cap d’ells sabia que tot allò era conseqüència d’un canvi climàtic. Ara els seus pares sobreviuen amb diverses feines lluny de l’agricultura i els seus nou germans acompanyen la Hilda cada divendres en les seves manifestacions contra l’emergència climàtica. 

Hilda Nakabuye i Greta Thunberg davant del plenari de la COP25 a Madrid.

Hilda Nakabuye i Greta Thunberg davant del plenari de la COP25 a Madrid.Fridays for Future

“La gent d’Uganda no és conscient que els efectes devastadors que pateixen són conseqüència de la crisi climàtica, per això em dedico a conscienciar-los del problema”, explica la jove, a qui aquella conferència del 2017 va portar a dedicar-se en cos i ànima a l’activisme climàtic. Després de dos anys ha integrat la seva lluita en el moviment generat per Greta Thunberg i representa Fridays for Future a Uganda.

Però no es dedica només a manifestar-se. “He començat unes accions i seminaris de neteja al llac Victòria, per retirar els residus plàstics que s’hi acumulen i explicar a les comunitats que viuen a la seva riba com han d’actuar per preservar-ne l’aigua”, explica. “Aquest llac és mitjà de vida per a quaranta milions de persones perquè és la font d’on neix el riu Nil: si el perdem molta gent morirà”, alerta. Estudis científics recents alerten de la pèrdua de diverses espècies de peixos i Nakabuye assegura que “l’aigua del llac és cada cop més densa i ja no és segura per al consum humà”. Això s’afegeix a uns impactes climàtics que a la regió de l’est de l’Àfrica són especialment cruents, amb intenses sequeres però també inundacions i fenòmens climàtics extrems. “La gent està morint al meu país a causa del canvi climàtic”, alerta. Per això el seu compromís amb les vagues climàtiques dels divendres és total: “Prefereixo suspendre els exàmens que fallar a la meva generació”.

L'est de l'Àfrica

La zona de Madagascar i Moçambic, a l’est de l’Àfrica, és una de les tres regions del món que més pateixen els esdeveniments climàtics extrems i, per tant, de les que correran més riscos a mesura que avanci l’emergència climàtica. Al març, el cicló Idai va deixar més de mil persones mortes a Moçambic, un dels pitjors desastres naturals registrats mai a l’hemisferi sud, segons l’ONU. Un cop més, un país pobre lluitant sense eines contra uns impactes cada cop més brutals. Un enorme risc de catàstrofes que se suma als problemes d’escassetat d’aigua que es multipliquen tant a la banya d’Àfrica com al sud del continent.

Anterior

“Al meu país parlem ja de construir illes artificials"

Següent

“Cal deixar el petroli sota terra, començant per l’Amazònia”

Inici