Il·lustracions: MARI FOUZ
L'atleta Emma Roca i la presentadora Laia Ferrer han fet sempre esport, una com a professional i l’altra com a aficionada. I cap de les dues en van deixar de fer durant els respectius embarassos. Van adaptar l’activitat a la seva nova condició i en destaquen tant els beneficis físics com emocionals. L’Emma va córrer, va anar en bici i va nedar i la Laia va practicar, sobretot, ioga i pilates. Totes dues recomanen també fer gimnàstica hipopressiva per recuperar el sòl pelvià després de l’embaràs.
Emma Roca
Perfil
Nascuda a Barcelona l'any 1973, llicenciada en bioquímica, bombera professional del grup de rescat de la Generalitat de Catalunya (GRAE) i mare de tres fills. Ha competit en triatlons, maratons de muntanya, esquí de muntanya i sobretot raids, la seva gran passió, en què va quedar campiona del món el 2010.
Escoltar el propi cos
En els seus dos embarassos, un dels quals de bessons, l’esportista Emma Roca va continuar fent exercici. Va graduar-ne, però, la intensitat a l’embaràs. Embarassada de la seva primera filla, va córrer, va esquiar, va anar en bici, va caminar i va nedar fins pràcticament l'últim dia. En el cas de l’embaràs de bessons, va reduir el nivell d’activitat física abans. L’esport, diu, "és recomanable 100%" però sempre escoltant el propi cos. "La mateixa esportista ja sap els seus límits", assegura.
Per a ella, l’exercici durant l’embaràs va ser molt beneficiós per enfortir els abdominals i els lumbars, així com per relaxar-se mentalment. I en el postpart, li va anar molt bé practicar hipopressius per mantenir el sòl pelvià. Reconeix, però, que per a una esportista professional, l’embaràs suposa una "aturada important" però, un cop recuperada la forma física, el fet de tenir fills ha sigut una motivació extra per competir. "Soc campiona del món de raids i he estat a la copa del món d’ultramaratons i ha sigut després de ser mare", explica. Per això aposta per trencar estereotips. Ella va compatibilitzar, per exemple, la lactància dels seus fills bessons amb la competició. No obstant, recomana a les noies esportistes que "no tinguin pressa per tornar a competir perquè el cos necessita el seu temps".
Laia Ferrer
Perfil
Llicenciada en comunicació audiovisual, ha treballat com a productora en emissores de ràdio i a TV3 com a reportera en les retransmissions de Fórmula 1 i als programes TVist i Tot es mou. Nascuda a Barcelona l'any 1982, és mare de dos fills.
Desconnectar per tornar a connectar
La presentadora de televisió Laia Ferrer sempre ha practicat molt d’esport i ho volia continuar fent durant l’embaràs. Després de patir, però, un avortament previ a les vuit setmanes, la ginecòloga li va recomanar que no fes esport d’impacte. La Laia va trobar el seu lloc en el ioga i el pilates, dues disciplines que encara practica, i que li van anar molt bé per a l’esquena i per a l’equilibri. També va practicar natació. Tot plegat li va servir per desconnectar i per connectar amb ella mateixa.
Hauria agraït, però, disposar de més informació per compaginar embaràs i exercici físic. "Tot i que cada cop hi ha més especialistes, hi ha molta desinformació", assegura. Ella ho té clar: "Es pot estar embarassada i fer esport, no s’ha de tenir por però cal buscar consell professional, perquè com millor estàs tu, millor estaràs després". El ioga també li va permetre preparar-se mentalment per al part. I per al postpart recomana hipopressius i exercicis de Kegel per recuperar el sol pèlvic –"Ho cuidem poc i canvia tot"–, així com tornar a fer esport de manera moderada. "És un procés. El cos triga nou mesos en gestar un nadó i triguem nou mesos o més en tornar a tenir-ho tot al seu lloc", conclou.
Edició
Disseny
Programació
Video