9 mesos en forma!

Quin tipus d'activitat física beneficia la dona embarassada i el fetus?

AURE FARRAN

Il·lustracions

MARI FOUZ

En els últims anys, la comunitat científica ha assumit que fer exercici amb una intensitat moderada durant l'embaràs no només no és perjudicial per a l'embarassada, sinó que és beneficiós tant per a la mare com per al fetus.

Un extens informe publicat des de l'Hospital Sant Joan de Déu posa en relleu dades com ara que prop del 69% de les dones embarassades fan algun tipus d'activitat física en el seu temps lliure abans i durant l'embaràs, tot i que només una de cada quatre compleix les normes establertes. Però ¿quines són aquestes normes? ¿Quin tipus d'exercici resulta beneficiós i quines activitats és millor descartar?

L'exercici d'intensitat moderada durant l'embaràs és beneficiós per a la mare i per al fetus

Tot i la creixent informació disponible sobre els beneficis de l'exercici físic en la societat actual, encara segueixen presents creences errònies en relació als riscos que pot suposar fer exercici físic durant la gestació, com ara que poden provocar avortaments.

De fet, fer activitat física durant l'embaràs millora la condició física a nivell cardiorespiratori, de la força muscular, resistència, flexibilitat, agilitat, coordinació i de composició corporal. A més, ajuda a prevenir la incontinència urinària, disminueix el risc de dolor lumbar i de maluc i disminueix el risc de desenvolupament de diabetis gestacional i preeclàmpsia

Poden fer algun tipus d'activitat física durant l'embaràs totes les dones que no tinguin cap contraindicació mèdica

En tot cas, és important tenir present que no hi ha d'haver una prescripció generalitzada d'exercici per a totes les dones embarassades; ha de ser específica per a cada dona, tenint en compte les seves preferències i la seva condició física anterior a l'embaràs.

 

Edició

Lara Bonilla

Disseny

Ricard Marfà

Programació

Marc Funollet