Ser mare i esportista: un gran aprenentatge

Ser mare i esportista: un gran aprenentatge

PEROna Carbonell

Nedadora de natació sincronitzada i medallista olímpica

La meva experiència en maternitat i esport ha estat curta i intensa, però el més important és que ha sigut un aprenentatge immens en tots els sentits. He après moltíssim i m’ha servit tant en la meva carrera professional, l’esport, com en l'àmbit personal. 

L’esport d’elit no és fàcil, dediques la teva vida a intentar ser la millor del món en allò que fas, i, per tant, renuncies a gairebé tot per aquell objectiu. Però la maternitat ho canvia tot. De sobte les teves prioritats canvien dràsticament. Has de tornar a aprendre moltes coses. Aprendre a donar el màxim de tu mateixa a l’aigua, però amb el cap en un altre lloc, pensant més en el nadó que en tu i el teu objectiu, intentant estar al cent per cent físicament, i tot això sense dormir, alletant, canviant bolquers, carregant el nen en braços… 

Avantatges de ser mare i esportista

Tot i aquestes adversitats òbvies de la maternitat en l’esport, també comporta molts avantatges que lamentablement no estan visibilitzats. La dona en edat de ser mare és una dona madura, amb una motxilla plena d’experiències. Quan ets mare treus forces d’on sigui, encara que estiguis molt i molt cansada. També canvia el teu cor i la teva ment, aprens a prioritzar de manera més ràpida i no t’obsessiones tant pels petits detalls. Afrontes i toleres millor la pressió i els nervis i enfoques millor la teva lluita contra els rivals. D’alguna manera empatitzes més amb ells i això et fa més forta, no més dèbil.

MATERNITAT

Quan ets mare treus forces d’on sigui encara que estiguis molt i molt cansada

Però si alguna cosa he après de veritat és que, un cop més, la dona està en inferioritat de condicions, i de lluny. Que la paraula conciliació queda molt bé i tothom la utilitza, però de cap manera és com hauria de ser. Que l’esport ha evolucionat molt en molts aspectes i molt poc en la maternitat. Que la maternitat no et fa pitjor esportista, al revés, que és cosa de tots i totes que les esportistes no tinguem por a renunciar a ser mares per por a perdre la nostra carrera d'esportista, els nostres recursos… 

Calen professionals especialitzats en embaràs i postpart

És important dir que es necessiten professionals especialitzats en la matèria, en l'embaràs, el postpart, la lactància, el sòl pelvià… Sense ells sí que es fa molt difícil poder conciliar i poder fer-ho bé. Jo he tingut molta ajuda, per part de la meva família i de tots els professionals que m’han ajudat, però lamentablement moltes companyes no han tingut aquesta ajuda.

Totes aquestes paraules surten només de la meva petita experiència, i espero que puguem escoltar i llegir moltes més experiències d’altres esportistes i visibilitzar que la maternitat i l’esport són compatibles, i que no cal renunciar a una cosa o l’altra. Agraeixo que se’n parli, i que es visibilitzi la maternitat en diferents professions, també en l’esport.

Anterior

L’esport durant l’embaràs

Següent

L’efecte de l’esport sobre el sòl pelvià

Inici