L’esport durant l’embaràs

L’esport durant l’embaràs

PERDra. Àngels Vives

Cap de Ginecologia i Obstetrícia del Consorci Sanitari de Terrassa

Existeix encara el mite que a l’embaràs s'ha de recomanar un cert grau de repòs o si més no una reducció d’aquelles activitats físiques amb un cert impacte pels riscos que poden comportar. Lluny d'això, avui en dia sabem que fer exercici físic amb una intensitat moderada no només no és perjudicial, sinó que és beneficiós tant per a la mare com per al fetus. 

RECOMANACIONS

Durant l’embaràs s’hauria de fer exercici 30 minuts almenys 5 dies a la setmana

Tot i que gairebé totes les gestants es poden beneficiar de la pràctica d’exercici, és important un assessorament individualitzat que tingui en compte l’estat físic basal, els hàbits esportius i l’estat de gestació, i, per una altra banda, saber si hi ha alguna situació mèdica específica que el desaconsella (amenaça de part prematur, sagnat, etc.)

Quins beneficis aporta l'activitat física?

L’activitat física realitzada des del primer trimestre de gestació ajuda a prevenir la diabetis gestacional, a disminuir la hipertensió arterial, millora l’estat de l’ànim i el son, ajuda a controlar el guany de pes, redueix el pes del nadó, millora la condició física, manté la força de la musculatura que s’utilitza durant el treball de part i augmenta la probabilitat de part vaginal.

Quin tipus d'exercici es pot fer?

La combinació d’exercici aeròbic com nedar, caminar, fer bicicleta estàtica…  amb exercicis de flexibilitat i força, resulta ideal per cobrir les necessitats que la gestació i el postpart requereixen. Per altra banda, la prescripció d'exercici físic s’haurà d’adaptar també al nivell d’activitat que feia aquella dona abans de la gestació. Una dona prèviament esportista i entrenada podria seguir fent exercici d’intensitat moderada/alta durant bona part de la gestació, com per exemple córrer. Les dones poc actives haurien de començar de manera més gradual.

Quin tipus d'exercici estaria desaconsellat?

La modificació del centre de gravetat i la laxitud articular secundària produïda pels canvis hormonals afavoreixen les caigudes i lesions articulars durant la gestació. Per això s’haurien d’evitar els esports de contacte amb més risc de rebre cops ( bàsquet, arts marcials..), aquells amb més risc de caiguda (ciclisme, esquí, …), canvis bruscos de direcció ( pàdel...), així com el submarinisme.

Quines serien les recomanacions?

L'objectiu seria fer almenys 150 minuts d’activitat d'intensitat moderada a la setmana (30 minuts almenys 5 dies). De manera orientativa, parlaríem d’intensitats que permetrien mantenir una conversa mentre es fan. Caminar seria un bon exercici per començar. Per altra banda, és important evitar fer exercici totalment estirada per evitar la hipotensió i els marejos. També és important evitar l’excés de calor i humitat i mantenir-se ben hidratada durant tota l'activitat. 

En qualsevol cas, sempre seria convenient que tota gestant s’assessorés amb els professionals sobre el nivell i tipus d'activitat més recomanable, i que consultés davant de qualsevol dubte. L’exercici físic, així com el benestar emocional i una bona cura de l'alimentació, són pilars bàsics per a un embaràs saludable. D'altra banda, el període de l’embaràs és un moment d’especial motivació per a la dona i una oportunitat per promoure canvis d’estil de vida.

Anterior

Tríada de la dona esportista, la gran desconeguda

Següent

Ser mare i esportista: un gran aprenentatge

Inici