Els beneficis de l’esport per al cor de la dona

Els beneficis de l’esport per al cor de la dona

PERDra. Marta Sitges

Cardiòloga, directora de l'Institut Cardiovascular de l’Hospital Clínic, professora del Grau de Medicina de la Universitat de Barcelona

El cor de les persones que fan exercici físic de forma rutinària presenta alguns canvis en la seva morfologia i en la seva manera de funcionar. Aquests canvis s’engloben sota el terme 'cor d’atleta' i es caracteritzen per un cor més gran i que en situació de repòs funciona més lent. O, dit d’una altra manera, funciona amb menys força per estar preparat i tenir marge per augmentar la intensitat i el rendiment quan es fa exercici. 

COR PROTEGIT

L’esport comporta més beneficis per al cor de la dona que per al de l’home

Aquests canvis propis del 'cor d’atleta' han estat descrits per als esportistes de gènere masculí, però molt menys per a les dones esportistes. Tradicionalment, les dones han fet menys esport de competició i també amateur, en especial coincidint amb la seva fase de maternitat. Els embarassos, la maternitat i la manca de temps combinant la professió amb les tasques domèstiques fan que moltes dones estiguin desentrenades, cosa que afavoreix el desenvolupament de trastorns com el sobrepès i la hipertensió arterial, especialment després de la menopausa. 

Més beneficis en el cas de les dones

Recentment, s’han conegut algunes dades més sobre com s'adapta a l’entrenament el cor de les dones. L'adaptació és similar, però les dones presenten menys engrandiment del cor. No se sap encara si això és perquè fan esport menys intensiu o és un aspecte lligat al gènere. 

El que sí que és conegut és que així com en homes la pràctica intensiva d’esport de resistència s’associa a un risc augmentat de trastorns del ritme del cor i arrítmies, en les dones s’observa un efecte protector. Aquest és un altre motiu més, juntament amb la promoció del benestar físic i mental, la prevenció de malalties cardiovasculars, mentals i de càncer, per promoure encara més la pràctica rutinària d’exercici entre tota la població i especialment entre les dones.

Anterior

El risc de lesions de genolls, més alt en les dones

Següent

El peu de la dona, una radiografia

Inici