Alimentació saludable per a les dones
PERSra. Saioa Segura
Dietista i nutricionista. Departament de Fisiologia i Nutrició. CAR Sant Cugat
Cada cop hi ha més dones que practiquen esport d'alt rendiment i amateur en la nostra societat, i als mitjans de comunicació cada vegada es parla més de "dona i esport", un tema de gran actualitat. La realitat és que avui en dia la majoria dels estudis de recerca de què disposem en l'àrea de la fisiologia i la nutrició s'han realitzat en homes, i encara hi ha molt pocs estudis que s'ocupen de les necessitats específiques de les dones esportistes. Malgrat això, una cosa sí que tenim clara, i són les diferències que tots coneixem a escala fisiològica i morfològica que afecten el seu teixit muscular, el metabolisme i els substrats energètics que utilitzen, sense oblidar-nos dels canvis hormonals.
És fonamental no oblidar la importància que té dur a terme una ingesta adequada tant en energia com en nutrients abans, durant i després de l’entrenament i la competició. L'objectiu és millorar el rendiment, mantenir una composició corporal adequada, prevenir lesions, mantenir un bon sistema immune i un bon estat de salut. L'energia que ingerim és indispensable, sense oblidar que la qualitat nutricional és fonamental. Micronutrients com el ferro, el calci, la vitamina D, el magnesi, el zinc, la vitamina C, la vitamina B12, l'omega 3... juguen un paper clau en moltes rutes metabòliques: producció d'energia, hemoglobina, dany oxidatiu, reparació de teixits... Una bona alimentació en quantitat i qualitat nutricional és imprescindible per optimitzar el rendiment i la recuperació diària.
Sens dubte, la que et permet cobrir la despesa calòrica i mantenir una bona cobertura nutricional. És important que siguem conscients que no existeixen dietes específiques per a l’esport, que les pautes nutricionals han de ser sempre individualitzades i sobretot realitzades sota supervisió d'un professional qualificat. Són com un vestit fet a mida per a cada esportista.
Aquesta planificació nutricional estarà condicionada per diferents variables:
Hem de ser conscients que una ingesta deficient en energia mantinguda en el temps pot perjudicar la nostra salut i també el rendiment. El nostre cos utilitza hidrats, proteïnes i greixos per obtenir energia. El que és fonamental és saber la quantitat que hem de consumir de cadascun d'aquests grups per potenciar el rendiment i millorar la recuperació de l’esportista. Actualment la "carbofòbia" s'ha estès àmpliament en la nostra societat. El temor de pujar de pes o augmentar el greix corporal pel consum d'hidrats de carboni cada cop és més habitual en les dones esportistes.
CARBOHIDRATS
Són necessaris per aportar energia i mantenir la massa muscularLa pressió per l'aspecte físic, la publicitat i les falses creences no hi ajuden. Els professionals de la salut tenim l'obligació de reeducar aquestes males praxis. Els carbohidrats són essencials, ens aporten energia, ajuden a mantenir la massa muscular, a reomplir les reserves energètiques, a disminuir la fatiga. Hem de ser conscients que una deficiència mantinguda pot afectar negativament en el metabolisme del ferro i en l’aspecte hormonal i immunitari.
La conclusió a què arribem és que ens queda molt per investigar, conèixer i aprendre de la dona esportista, però sabem que és imprescindible la prevenció dels dèficits energètics i nutricionals si volem promoure un correcte estat de salut i un rendiment esportiu adequat.