Resum de l'any close

Esther Vera

Directora

Introducció- Resum de l'any

Un any salvatge: 21 notícies amb vacuna i mascareta

Quan ens pensàvem que començàvem a controlar la pandèmia, hem tornat a tenir una lliçó del domini de la naturalesa sobre la nostra civilització. Si el 2020 va ser un any de por i confinaments durs, el 2021 ha sigut un any salvatge, amb una lluita per recuperar les abraçades i reconquerir una mena de normalitat que ha sigut impossible d’estabilitzar encara avui. El 2021 ha sigut l’any de la vacunació al món ric i de la recuperació d’alguns espais de la vida en societat. Hem sortit de casa com després d’una tempesta, però la nova variant ens hi ha tornat a tancar aquests últims dies de l’any abusant de la nostra capacitat de resistència i amb l’esperança que la vacunació massiva i les característiques de la variant òmicron ens permetran passar aquest nou tràngol en pocs mesos.

Malgrat tot, ha sigut un any d’avenços. Fonamentalment, hem vist la distribució desigual de la vacuna, i en el món de la ciència també s’ha fet un pas de gegant donant a conèixer la forma de 350.000 proteïnes del cos humà, un 44% de totes les proteïnes humanes que es coneixen i que intervenen en totes les funcions biològiques i en malalties tan esteses com l’Alzheimer, el Parkinson, la diabetis o el càncer.

De la llei de l'eutanàsia a la lenta recuperació econòmicaEl 2021 ha sigut també l’any de la sortida de la presó dels polítics independentistes, d’eleccions a Catalunya i de l’aprovació d’uns pressupostos amb uns socis diferents dels de la majoria de la investidura, a més d’una taula de negociació amb el govern espanyol desdibuixada i sense JxCat.Socialment, el 2021 hem fet un pas endavant amb la llei de l’eutanàsia i amb la intolerància que s’aplica als abusos sexuals o de poder. Des de l’ARA hi hem contribuït donant veu a les víctimes i trencant el silenci que tan sovint protegeix els abusadors.

Hem visitat l’Afganistan, Bulgària, les fronteres d’Europa i el Mediterrani, que continua sent el cementiri de la nostra humanitat. També hem seguit de prop la recuperació econòmica, que se’ns resisteix i va més lenta que als països veïns. Sobretot el 2021 hem comprat llibres i hem vist com aquest artefacte perfecte es convertia en un aliat contra la desesperació, la soledat i la malaltia.

Comença el 2022 i tot l’equip de l’ARA us desitgem el millor. Nosaltres continuarem treballant per intentar acostar-nos a la comprensió del nostre temps.

navigate_before