Resum de l'any close

Antoni Bassas

Periodista

Presos polítics

Els indults són per als toros

El 22 de juny el govern espanyol va concedir els indults als nou presos polítics que estaven tancats des de feia més de tres anys a Lledoners, Wad-Ras i el Puig de les Basses. Va ser un indult parcial, perquè els polítics van sortir de la presó, sí, però van quedar inhabilitats per a la funció pública. La dreta i la ultradreta nacionalista espanyola (valgui la redundància) van posar el crit al cel per no perdre el costum d’allunyar-se de la responsabilitat d’estat i practicar a l’agitació electoralista anticatalana, mentre Pedro Sánchez venia al Liceu a explicar-se, carregat de paraules nobles com reconciliació, retrobament, convivència i afecte, i frases com ara: “Volem recuperar la convivència amb aquells milions de catalans que se senten emocionalment lligats als dirigents que són a la presó. Perquè volen el retrobament”. Sánchez sabia que Europa estava a punt de condemnar aquests empresonaments.

De fet, el dia abans d’aprovar la mesura de gràcia l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa va aprovar un informe en què demanava indultar o alliberar els presos, retirar les euroordres, retirar les acusacions per l’1-O a funcionaris de baix rang i no exigir als presos que s’abstinguessin de les seves conviccions polítiques a canvi de règims penitenciaris més favorables.

Un cafè amb Salvador IllaL’indult va desinflamar el carrer, però l’etapa de diàleg que havia d’iniciar va quedar reduïda a una reunió a Barcelona presidida per Sánchez i Aragonès. El president de la Generalitat encara estava atenent els mitjans quan Sánchez ja estava fent un cafè amb Salvador Illa.

navigate_before