Les dosis de la vacuna i els casos de covid, per comarques i municipis

Consulta com evolucionen, setmana a setmana, en mapes interactius

Auri Garcia Morera

Actualitzat el 21 de juny del 2021

Percentatge acumulat de població vacunada amb la primera dosi

Font: Portal de dades obertes de la Generalitat

Font: Portal de dades obertes de la Generalitat

Des de l'inici de la vacunació, el 27 de desembre del 2020, el percentatge de població vacunada amb la primera dosi va pujar més lentament en els primers dos mesos del 2021 i molt més ràpidament a partir del tercer mes, i especialment a partir del quart. L'avenç és desigual entre zones, amb algunes comarques del sud i del Pirineu, tant de la part més oriental com de la més central, al capdavant, però altres comarques de les mateixes zones a la cua, i les zones més urbanes en un punt mitjà. Les zones més avançades tenen més població envellida, que va poder accedir a les vacunes abans, però algunes de les zones més endarrerides tenen característiques similars, de manera que les diferències no es poden atribuir només a aquest factor.

Percentatge acumulat de població vacunada amb la segona dosi

Font: Portal de dades obertes de la Generalitat

Font: Portal de dades obertes de la Generalitat

El percentatge de població vacunada amb la segona dosi va començar a pujar significativament a partir del maig, però amb un avenç inicial encara més desigual en el territori. En primeres dosis, quan les comarques més avançades s'acostaven al 50%, les més endarrerides tot just havien superat el 30%. En canvi, en segones dosis, quan les comarques més avançades s'acostaven al 35%, les més endarrerides tot just havien superat el 15%. La distribució territorial és molt similar a la de les primeres dosis, però amb les comarques del sud del país especialment destacades, seguides de la part més oriental del Pirineu i algunes altres de les comarques més orientals del país, mentre que la part més central del Pirineu queda lleugerament més endarrerida.

Taxa de nous positius per cada 100.000 habitants per setmana

Font: Portal de dades obertes de la Generalitat

Font: Portal de dades obertes de la Generalitat

En les dades de nous positius per setmana, l'inici de la vacunació va coincidir amb l'esclat de la tercera onada, al gener, que va afectar de manera similar tot el país, però especialment les zones interiors i no tant les zones costaneres, en línies generals. Després, en diversos moments, hi va haver pujades sobtades puntuals en algunes comarques concretes de les mateixes zones interiors que havien tingut una incidència més alta al gener. La tendència, però, ha sigut a la baixa. A mesura que han pujat els percentatges de població vacunada, han baixat les xifres de contagis, i cada vegada ha sigut més excepcional que les xifres d'incidència es disparessin, fins i tot en zones concretes.

Taxa de noves defuncions per cada 100.000 habitants per setmana

Font: Portal de dades obertes de la Generalitat

Pel que fa a les xifres de noves defuncions per setmana, en el moment de començar la vacunació ja eren molt més baixes que en moments anteriors, però la tercera onada, al gener, encara va provocar increments forts en algunes zones concretes. El Solsonès i l'Alta Ribagorça van ser dues de les comarques més afectades en el pitjor moment d'aquesta tercera onada, entre finals de gener i principis de febrer. Després, però, les defuncions registrades setmana a setmana van caure a nivells mínims a tot el territori. I a mesura que la pràctica totalitat de la població de més risc va rebre les dues dosis de la vacuna, cap al mes maig, es van reduir pràcticament a zero de manera generalitzada.

Nota metodològica:

Per a les dosis de la vacuna: dades publicades en el dia indicat referides a l'acumulat fins al dia anterior. Per als positius i les defuncions: dades publicades en el dia indicat referides a la setmana de 7 dies acabada 4 dies abans, ja que les dades dels últims 3 dies es consideren provisionals.

Per saber-ne més

La primera onada del coronavirus, per comarques i municipis

La primera onada del coronavirus, per comarques i municipis

La segona i la tercera onada del coronavirus, per comarques i municipis

La segona i la tercera onada del coronavirus, per comarques i municipis