Les dosis de la vacuna i els casos de covid, per comarques i municipis

Consulta com evolucionen, setmana a setmana, en mapes interactius

Auri Garcia Morera

Actualitzat el 28 de març del 2022

Percentatge acumulat de població vacunada amb la primera dosi

Font: Portal de dades obertes de la Generalitat

Font: Portal de dades obertes de la Generalitat

Des de l'inici de la vacunació, el 27 de desembre del 2020, el percentatge de població vacunada amb la primera dosi va pujar lentament a l'inici del 2021 i més ràpidament a la primavera. L'arrencada va ser molt desigual entre zones, amb algunes comarques del sud i del Pirineu, tant de la part més oriental com de la més central, al capdavant, però altres comarques de les mateixes zones a la cua, i les zones més urbanes en un punt mitjà. A l'estiu el ritme de vacunació va créixer molt significativament, però després va tornar a baixar i només va tornar a pujar puntualment amb la introducció del certificat covid a la tardor. Les xifres dels diferents territoris s'han anat igualant, amb les zones més urbanes lleugerament per davant, i algunes comarques del Pirineu a la cua.

Percentatge acumulat de població vacunada amb la segona dosi

Font: Portal de dades obertes de la Generalitat

Font: Portal de dades obertes de la Generalitat

El percentatge de població vacunada amb la segona dosi va començar a pujar a la primavera del 2021, amb diferències entre territoris encara més grans que les de la primera dosi. A l'inici la distribució era similar, amb les comarques del sud del país al capdavant seguides de la part més oriental del Pirineu i algunes altres de les comarques més orientals, i la part més central del Pirineu lleugerament més endarrerida. Després de diversos mesos d'acceleració, a l'estiu hi va haver una frenada important i des de llavors la distribució territorial ha anat canviant. Les zones urbanes han avançat posicions, però no tant com en les xifres de la primera dosi. Les dades de la població amb pauta completa, que inclou els que han rebut dues dosis i els que han superat la malaltia i han rebut una dosi, no es publiquen per territoris.

Taxa de nous positius per cada 100.000 habitants per setmana

Font: Portal de dades obertes de la Generalitat

Font: Portal de dades obertes de la Generalitat

En les dades de nous positius per setmana, l'inici de la vacunació va coincidir amb l'esclat de la tercera onada, al gener, que va afectar de manera similar tot el país, però especialment les zones interiors i no tant les zones costaneres, en línies generals. Després, en diversos moments, hi va haver pujades sobtades puntuals en algunes comarques concretes de les mateixes zones interiors que havien tingut una incidència més alta al gener. A l'abril la quarta onada va afectar especialment comarques de l'interior, i molt menys les costaneres, mentre que al juliol la cinquena onada va ser molt generalitzada, però amb una especial afectació al litoral. La sisena onada es va disparar primer a les comarques menys poblades de l'interior, i després a les més urbanes i les de la costa.

Taxa de noves defuncions per cada 100.000 habitants per setmana

Font: Portal de dades obertes de la Generalitat

Quan va començar la vacunació, les xifres de defuncions ja eren molt més baixes que en moments anteriors, però la tercera onada, al gener del 2021, encara va provocar increments forts en algunes zones. El Solsonès i l'Alta Ribagorça van ser dues de les comarques més afectades en el pitjor moment d'aquesta tercera onada. Després, coincidint amb l'avenç de la vacunació, les defuncions van caure a nivells mínims a tot el territori. La quarta onada, a l'abril del 2021, no va provocar un augment significatiu de les defuncions. Per contra, la cinquena i la sisena onada sí que han anat acompanyades d'increments de mortalitat. Amb xifres molt inferiors, això sí, a les de les primeres onades.

Nota metodològica:

Per a les dosis de la vacuna: dades publicades en el dia indicat referides a l'acumulat fins al dia anterior. Per als positius i les defuncions: dades publicades en el dia indicat referides a la setmana de 7 dies acabada 4 dies abans, ja que les dades dels últims 3 dies es consideren provisionals.

Per saber-ne més

La primera onada del coronavirus, per comarques i municipis

La primera onada del coronavirus, per comarques i municipis

La segona i la tercera onada del coronavirus, per comarques i municipis

La segona i la tercera onada del coronavirus, per comarques i municipis