El coronavirus en dades

Totes les dades i mapes per seguir l'evolució del coronavirus a Catalunya, Espanya i el món

CRISI DEL CORONAVIRUS
ContagiatsMortsRecuperats
Catalunya 16.157 1.410 4.125
Espanya 78.797 6.528 14.709
Món 659.367 30.475 139.304
Dades actualitzades: 30/03/2020 — Font: Departament de Salut, Johns Hopkins University

Catalunya

El primer cas de coronavirus confirmat a Catalunya va ser el d’una dona italiana de 36 anys resident a Barcelona. La notícia saltava el 25 de febrer, era el quart cas a l'Estat. Des de llavors el degoteig de casos ha sigut constant, fins al punt que ja es pot parlar de transmissió comunitària.

Així ha evolucionat el coronavirus a Catalunya

Font: Departament de Salut

Com en tota epidèmia, la xifra de casos ha anat creixent exponencialment a mesura que passaven els dies. Si bé en els primers casos es va poder determinar l’origen de la infecció, quan va saltar a la comunitat, ja és molt difícil establir-ne la traçabilitat.

Creixement diari del Covid-19 a Catalunya

Font: Departament de Salut

Barcelona i l'àrea metropolitana, per densitat de població, i la Catalunya Central, concretament al brot de la Conca d'Òdena, són les parts amb més afectació de malats greus i víctimes respecte la resta de tot el territori català. Entre aquestes dues regions de Catalunya es concentren al voltant del 90% de malalts crítics i defuncions. Al gràfic s'observa també la xifra per cada 100.000 habitants.

Regions de Catalunya

Font: Departament de Salut. Dades del 25 de març

Espanya

El primer cas detectat a l’Estat, el 31 de gener, va ser el d’un turista alemany a l’illa canària de La Gomera –ara ja està donat d’alta– que va estar en contacte amb un pacient infectat de coronavirus a Alemanya. Dos pacients a Madrid –la comunitat que més casos concentra– es consideren els primers casos de Covid-19 contrets a la Península.

Evolució del Covid-19 a Espanya

Font: Johns Hopkins University

Madrid, seguida de Catalunya, és la comunitat que més casos i més morts per coronavirus concentra, però el virus ja s’ha estès per tot l’Estat. Davant d’una crisi sanitària sense precedents, el govern espanyol va prendre el control de tot l’Estat i, seguint els passos d’Itàlia, va declarar l’estat d’alarma el 13 de març, va tancar fronteres i va demanar a la població el confinament a casa per intentar frenar la corba de contagis.

El coronavirus per comunitats autònomes. Així s’ha estès per l’Estat

Font: Departament de Salut

Davant el creixement sense fre del nombre de casos de coronavirus diaris, i fins que les mesures dràstiques de confinament per aturar la transmissió donin resultat, el govern espanyol ha posat damunt la taula un segon pla per fer front també a les conseqüències econòmiques de la pandèmia, que poden ser majúscules si la situació actual de confinament s’allarga.

Creixement diari del Covid-19 a Espanya

Font: Johns Hopkins University

La gent gran és la més vulnerable al coronavirus i l'índex de mortalitat del Covid-19 augmenta amb l'edat. Ells –i les persones amb patologies prèvies– són els que pateixen els símptomes més greus, com insuficiència respiratòria i pneumònies, però, com ja va advertir la consellera de Salut Alba Vergés, també hi ha moltes persones joves en estat greu. El risc entre les persones de 10 a 30 anys és més baix i comença a créixer a partir dels 40 anys, fins a arribar al pic de mortalitat entre els 80 i els 89 anys, quan també, segons la gràfica, es registren menys ingressos a l’UCI.

Casos de Covid-19 a Espanya per edat

Font: Ministeri de Sanitat. Dades del 22 de març

ContagiatsMorts
Madrid 22.677 3.082
Catalunya 16.157 1.410
País Basc 5.740 265
Castella i Lleó 5.414 380
Castella la Manxa 5.246 539
País Valencià 4.784 309
Andalusia 4.682 207
Galícia 3.139 60
Navarra 2.011 84
Aragó 1.858 93
La Rioja 1.629 68
Extremadura 1.456 100
Illes Canàries 1.125 39
Principat d'Astúries 1.088 41
Cantàbria 1.023 26
Illes Balears 958 32
Múrcia 872 20
Melilla 48 1
Ceuta 21 1
Dades actualitzades: 30/03/2020 — Font: Departament de Salut, Johns Hopkins University
Tot i que l'evolució del nombre de casos de coronavirus és diferent en cada comunitat autònoma, la corba segueix una tendència ascendent més o menys pronunciada, segons el territori. Madrid continua sent la comunitat amb més casos però la corba de Catalunya es va enfilar per sobre de la de Madrid a partir del quinzè dia, amb més de 100 casos de Covid-19 confirmats. Caldrà veure si les mesures de confinament aconsegueixen frenar aquesta tendència.

Evolució del Covid-19 per comunitats a Espanya

Font: Ministeri de Sanitat. Casos acumulats sense descomptar les altes

Europa

Itàlia és el país europeu on més ràpid s’ha propagat el virus i que més casos concentra. Tot i que Espanya està lluny de la xifra de contagis a Itàlia, segueix la mateixa corba ascendent, seguida de prop per Alemanya i França.

Evolució del Covid-19 a Europa

Font: Johns Hopkins University

Món

A finals de desembre del 2019 les autoritats sanitàries xineses informaven l’OMS de la detecció de 27 casos de pneumònia d’origen desconegut que hauria començat en un mercat d’animals vius a Wuhan, una ciutat xinesa de més d’onze milions d’habitants. El 7 de gener del 2020 s’identificava com a causant del brot un nou tipus de coronavirus: el SARS-CoV-2. Des de llavors, ja hi ha hagut desenes de milers d’afectats, la gran majoria a la Xina, i milers de morts.

Així ha crescut el Covid-19 al món

Font: Johns Hopkins University

Mentre el creixement diari de casos s’ha alentit a la Xina, a Europa el nombre de casos es multiplica diàriament, i Itàlia i Espanya ja tenen més casos diaris que el país asiàtic.

El Covid-19 al món dia a dia

Font: Johns Hopkins University

Després d’expandir-se a més d’un centenar de països, l’OMS declarava l’11 de març oficialment una pandèmia pel brot de coronavirus Covid-19, després que el nombre de països infectats s'hagés triplicat i el nombre de contagis fora de la Xina s'hagués multiplicat.

Així s’ha expandit el coronavirus pel món

Font: Johns Hopkins University

Per saber-ne més

La clau per guanyar la batalla al Covid-19: aplanar la corba

La clau per guanyar la batalla al Covid-19: aplanar la corba

Benito Almirante:

Benito Almirante: "El confinament s'allargarà dues setmanes més"

Edició

Lara Bonilla

Infografia

Esther Utrilla

Programació

Idoia Longan - Marc Funollet - Jordi Guilleumas