El coronavirus en dades

Totes les dades i mapes per seguir l'evolució del coronavirus a Catalunya, Espanya i el món

CRISI DEL CORONAVIRUS
ContagiatsMortsRecuperats
Catalunya 31.043 3.148 13.063
Espanya 152.446 15.238 52.165
Món 1.487.870 88.567 331.705
Dades actualitzades: 09/04/2020 — Font: Departament de Salut, Johns Hopkins University

Catalunya

El primer cas de coronavirus confirmat a Catalunya va ser el d’una dona italiana de 36 anys resident a Barcelona. La notícia saltava el 25 de febrer, era el quart cas a l'Estat. Des de llavors el degoteig de casos ha sigut constant, fins al punt que ja es pot parlar de transmissió comunitària.

Així ha evolucionat el coronavirus a Catalunya

Font: Departament de Salut

Com en tota epidèmia, la xifra de casos ha anat creixent exponencialment a mesura que passaven els dies. Si bé en els primers casos es va poder determinar l’origen de la infecció, quan va saltar a la comunitat, ja és molt difícil establir-ne la traçabilitat.

Creixement diari del covid-19 a Catalunya en percentatge

Font: Departament de Salut

El nombre de malalts greus i que necessiten ser atesos en les unitats de cures inteves intensives (UCI) és un dels principals indicadors de l'impacte de l'epidèmia i que suposen el principal problema d'estrès del sistema sanitari.

Creixement diari del covid-19 a Catalunya en xifres absolutes

Font: Departament de Salut

L'afectació del covid-19 s'agreuja a les residències de gent gran. Són centres on es concentra un col·lectiu molt vulnerable per la seva edat avançada –l'edat mitjana dels residents és de 84 anys-, la majoria dependents i grans dependents, i on el 90% presenten malalties prèvies. Segons els protocols marcats pel Departament de Salut, les persones contagiades estan sent aïllades i tractades. A Catalunya hi ha un total de 64.093 persones grans que viuen en places residencials públiques i privades, en les quals hi treballen més de 75.000 professionals.

El covid-19 a les residències de gent gran

Font: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

Espanya

El primer cas detectat a l’Estat, el 31 de gener, va ser el d’un turista alemany a l’illa canària de La Gomera –ara ja està donat d’alta– que va estar en contacte amb un pacient infectat de coronavirus a Alemanya. Dos pacients a Madrid –la comunitat que més casos concentra– es consideren els primers casos de covid-19 contrets a la Península.

Evolució del covid-19 a Espanya

Font: Johns Hopkins University

Madrid, seguida de Catalunya, és la comunitat que més casos i més morts per coronavirus concentra, però el virus ja s’ha estès per tot l’Estat. Davant d’una crisi sanitària sense precedents, el govern espanyol va prendre el control de tot el territori i, seguint els passos d’Itàlia, va declarar l’estat d’alarma el 13 de març, va tancar fronteres i va demanar a la població el confinament a casa per intentar frenar la corba de contagis.

El coronavirus per comunitats autònomes. Així s’ha estès per l’Estat

Font: Departament de Salut

Davant el creixement del nombre de casos de coronavirus diaris, el govern espanyol ha posat damunt la taula un segon pla per fer front també a les conseqüències econòmiques de la pandèmia, que poden ser majúscules. Malgrat que en creixement absolut les xifres han sigut alarmants des de mitjans de març, el creixement percentual demostra una tendència a la baixa, tant de nous contagis com de morts, des de principis d'abril.

Creixement diari del covid-19 a Espanya en percentatge

Font: Johns Hopkins University

A partir del 28 de març a l'estat espanyol es va passar per primer cop de les 800 defuncions diàries.

Creixement diari del covid-19 a Espanya en xifres absolutes

Font: Johns Hopkins University

La gent gran és la més vulnerable al coronavirus i l'índex de mortalitat del covid-19 augmenta amb l'edat. Ells –i les persones amb patologies prèvies– són els que pateixen els símptomes més greus, com insuficiència respiratòria i pneumònies, però, com ja va advertir la consellera de Salut Alba Vergés, també hi ha moltes persones joves en estat greu. El risc entre les persones de 10 a 30 anys és més baix i comença a créixer a partir dels 40 anys, fins a arribar al pic de mortalitat entre els 80 i els 89 anys, quan també, segons la gràfica, es registren menys ingressos a l’UCI.

Casos de covid-19 a Espanya per edat

Font: Ministeri de Sanitat

ContagiatsMorts
Madrid 43.877 5.800
Catalunya 31.043 3.148
Castella la Manxa 12.489 1.322
Castella i Lleó 10.518 1.082
País Basc 9.806 689
Andalusia 9.261 652
País Valencià 7.964 767
Galícia 6.758 231
Aragó 3.685 385
Navarra 3.575 214
La Rioja 3.026 182
Extremadura 2.273 283
Illes Canàries 1.834 92
Principat d'Astúries 1.737 110
Cantàbria 1.619 98
Illes Balears 1.448 89
Múrcia 1.356 88
Melilla 93 2
Ceuta 84 4
Dades actualitzades: 09/04/2020 — Font: Departament de Salut, Johns Hopkins University
Tot i que l'evolució del nombre de casos de coronavirus és diferent en cada comunitat autònoma, la corba segueix una tendència ascendent més o menys pronunciada, segons el territori. Madrid continua sent la comunitat amb més casos però la corba de Catalunya es va enfilar per sobre de la de Madrid a partir del quinzè dia, amb més de 100 casos de covid-19 confirmats. Caldrà veure si les mesures de confinament aconsegueixen frenar aquesta tendència.

Evolució del covid-19 per comunitats a Espanya

Font: Ministeri de Sanitat. Casos acumulats sense descomptar les altes

Europa

Itàlia és el país europeu on més ràpid s’ha propagat el virus i que més casos concentra. Tot i que Espanya està lluny de la xifra de contagis a Itàlia, segueix la mateixa corba ascendent, seguida de prop per Alemanya i França.

Evolució del covid-19 a Europa

Font: Johns Hopkins University

Món

A finals de desembre del 2019 les autoritats sanitàries xineses informaven l’OMS de la detecció de 27 casos de pneumònia d’origen desconegut que hauria començat en un mercat d’animals vius a Wuhan, una ciutat xinesa de més d’onze milions d’habitants. El 7 de gener del 2020 s’identificava com a causant del brot un nou tipus de coronavirus: el SARS-CoV-2. Des de llavors, ja hi ha hagut desenes de milers d'afectats i milers de morts arreu del món".

Així ha crescut el covid-19 al món

Font: Johns Hopkins University

Mentre el creixement diari de casos locals s'ha pràcticament aturat a la Xina (sempre segons les dades oficials del govern xinès), a Europa el nombre de casos s'ha anat multiplica diàriament en països com Espanya, Itàlia, França i Alemanya, mentre que a la resta del món s'oberva la clara tendència a l'alça als Estats Units.

Així s'observa el creixement mundial del coronavirus en xifres percentuals.

Font: Johns Hopkins University

Evolució del covid-19 al món (casos)

Font: Johns Hopkins University

Així han augmentat les defuncions per coronavirus en els esmentats països.

Evolució del covid-19 al món (morts)

Font: Johns Hopkins University

Després d’expandir-se a més d’un centenar de països, l’OMS declarava l’11 de març oficialment una pandèmia pel brot de coronavirus covid-19, després que el nombre de països infectats s'hagés triplicat i el nombre de contagis fora de la Xina s'hagués multiplicat.

Així s’ha expandit el coronavirus pel món

Font: Johns Hopkins University

Per saber-ne més

La clau per guanyar la batalla al Covid-19: aplanar la corba

La clau per guanyar la batalla al Covid-19: aplanar la corba

Benito Almirante:

Benito Almirante: "El confinament s'allargarà dues setmanes més"

Edició

Lara Bonilla - Albert Nadal - Auri Garcia

Infografia

Esther Utrilla

Programació

Idoia Longan - Marc Funollet - Jordi Guilleumas