Carteristesa BarcelonaCom evitar-los?

Alguns dels mètodes dels lladres que actuen a la ciutat i consells de seguretat bàsics per reduir el risc de robatori

CA / ES / EN

Descarrega't la guia en PDF
La pantalla

La pantalla

Hi participen com a mínim dos lladres. Busquen una persona que dugui una motxilla a l'esquena en una boca d'entrada del metro. Tots dos lladres es col·loquen, en fila, darrere de l'objectiu. El del darrere alça la jaqueta, com si se l'estigués posant o traient, per impedir que la resta de la gent vegi què passa. L'altre aprofita aquesta cobertura per posar la mà a la bossa de la víctima, dissimuladament, i treure'n els objectes de valor.

L'estrebada en bicicleta

L'estrebada en bicicleta

El lladre, equipat amb una bicicleta, se situa en un carrer on pugui fugir a tota velocitat. Busca una víctima que parli pel mòbil, o el faci servir, a la vora de l'asfalt o d'on pugui passar corrents. El lladre comença a circular passant tan a prop com pot de la víctima i li pren el telèfon sense aturar-se, d'una estrebada. Accelera i fuig a tota velocitat per una ruta que sovint coneix d'abans.

Falsos policies

1. Confiança

1. Confiança

Els lladres identifiquen un turista objectiu o més, normalment en carrers poc transitats. Una o més persones fan d'esquer i, com si fossin turistes o autòctons, se situen a la vora dels objectius. Uns altres lladres arriben i, fent-se passar per policies –ensenyant una acreditació falsa–, demanen les carteres i les bosses als esquers, teòricament per comprovar la documentació i escorcollar-les.

2. Exemple

2. Exemple

Els còmplices-esquer donen les carteres i les bosses als falsos policies sense problemes, cosa que fa que els veritables objectius confiïn que ho són. Els falsos policies demanen també les carteres i les bosses als objectius, alguns fan veure que les comproven mentre les buiden i algun altre pot distreure, mentrestant, els turistes fent-los preguntes.

3. Buidatge

3. Buidatge

Mentre fan veure que comproven la documentació i els objectes personals, els lladres roben tot el que poden. Quan tornen les carteres i les bosses ja els han buidat els diners i els objectes de valor que hi pogués haver.

El fals amable

El fals amable

Un o més lladres comproven una zona habitualment visitada per turistes. Quan una parella o un grup de turistes es disposen a fer-se una fotografia, fent-se passar per un ciutadà amable i ben vestit o per un altre turista s'ofereixen per fer-la. El lladre, normalment amb suport d'una altra persona, fuig amb el mòbil o la càmera.

L''underpaper'

L''underpaper'

Un lladre, o una parella, localitzen un turista objectiu o més asseguts a la terrassa d'algun bar i amb un telèfon damunt la taula. Mentre un vigila, l'altre s'acosta als objectius amb un plànol o un paper. El lladre situa el paper de manera que tapa la visió del mòbil per part dels turistes i els distreu demanant-los una direcció o diners, o el que sigui, de manera insistent. Mentre amb una mà aguanta el paper o el mapa, amb l'altra agafa el telèfon i se'l posa a la butxaca. Aclarida la direcció en què ha d’anar o el que fos que demanés, marxa com si no hagués passat res.

La distracció

La distracció

Una parella o grup de lladres localitzen un turista o més distrets asseguts en un banc, amb alguna bossa o objecte poc vigilats. Un dels lladres o més s'acosten als turistes, per davant, i els distreuen amb qualsevol petició. Per darrere un altre dels lladres allarga la mà i s'endú l'objecte o la bossa. També pot endur-se la bossa algú que prèviament s'hagi assegut al costat dels turistes i aprofiti la distracció per emportar-se-la com si fos seva.

El lladre de botigues

El lladre de botigues

Un o més lladres, ben vestits i amb aspecte de compradors, entren en una botiga concorreguda o la franquícia d'una gran cadena. Localitzen algú que, comprant, deixi la bossa o algun objecte personal a terra. En lloc d'endur-se res de la botiga, el lladre aprofita el descuit del comprador per endur-se la bossa o l'objecte personal.

Consells de seguretat

Consells de seguretat 1

Els lladres esperen moments de distracció. Cal que estiguem atents, sobretot quan algú sembla que vol distreure'ns.

Consells de seguretat 2

Si a les motxilles s'hi duen carteres o objectes de valor, és millor dur-les al pit, dins del camp de visió, i no a l'esquena.

Consells de seguretat 3

Les carteres s'han de dur a les butxaques de davant dels pantalons, millor que a les de darrere.

Consells de seguretat 4

Les bosses han d'anar creuades en direcció contrària a l'asfalt per on circulen els cotxes.

Si et roben...

DenunciaTan aviat com descobreixis el delicte: tant és que s'acabi de produir o que faci hores o dies.

OnPots denunciar en qualsevol comissaria o a l'hotel. Hi ha un acord dels Mossos amb el Gremi d'Hotels.

Si denuncies...Permetràs que la policia investigui i et facilitarà els tràmits amb l'asseguradora, si en tens.

TestimonisSi hi ha algun testimoni dels fets, demana-li el telèfon perquè la policia s'hi pugui posar en contacte.

Tarjetas Recuerda que debes anular las tarjetas de crédito cuanto antes.

Il·lustracions: Ricard Marfà