Menges de
proximitat?

La nostra tria pot contribuir a un sistema alimentari més sostenible i just

Selena Soro

Il·lustracions

Agustí Sousa

31 de juliol del 2020

amb el suport

Menges de temporada?

Et proposem un joc…

Escull 10 aliments de la llista que
hagis menjat en l'última setmana

clica-hi damunt per escollir-los

n'has escollit 0 de 10

Comprova el resultat

Verdures i hortalisses

Tomàquet seleccionar seleccionat deseleccionar

Tomàquet

Carbassó seleccionar seleccionat deseleccionar

Carbassó

Carbassa seleccionar seleccionat deseleccionar

Carbassa

Patata seleccionar seleccionat deseleccionar

Patata

Fruita

Mango seleccionar seleccionat deseleccionar

Mango

Alvocat seleccionar seleccionat deseleccionar

Alvocat

Préssec seleccionar seleccionat deseleccionar

Préssec

Pera seleccionar seleccionat deseleccionar

Pera

Poma seleccionar seleccionat deseleccionar

Poma

Plàtan seleccionar seleccionat deseleccionar

Plàtan

Papaia seleccionar seleccionat deseleccionar

Papaia

Dàtils seleccionar seleccionat deseleccionar

Dàtils

Avellana seleccionar seleccionat deseleccionar

Avellana

Anacard seleccionar seleccionat deseleccionar

Anacard

Pipes seleccionar seleccionat deseleccionar

Pipes

Nous de macadàmia seleccionar seleccionat deseleccionar

Nous de macadàmia

Carn i peix

Pollastre seleccionar seleccionat deseleccionar

Pollastre

Conill seleccionar seleccionat deseleccionar

Conill

Xai seleccionar seleccionat deseleccionar

Xai

Boví seleccionar seleccionat deseleccionar

Boví

Panga seleccionar seleccionat deseleccionar

Panga

Sardina seleccionar seleccionat deseleccionar

Sardina

Llobarro seleccionar seleccionat deseleccionar

Llobarro

Gamba seleccionar seleccionat deseleccionar

Gamba

Altres

Soja seleccionar seleccionat deseleccionar

Soja

Llet seleccionar seleccionat deseleccionar

Llet

Oli seleccionar seleccionat deseleccionar

Oli

Formatge seleccionar seleccionat deseleccionar

Formatge

Ous seleccionar seleccionat deseleccionar

Ous

Mel seleccionar seleccionat deseleccionar

Mel

Resultat

dels 10 aliments són de proximitat

0%

De proximitat

0%

No de proximitat

PER QUÈ ÉS MILLOR
CONSUMIR PROXIMITAT?

Darrere de cada producte de proximitat que consumim, hi ha l’esforç de totes les persones que es dediquen a la pagesia, a la ramaderia i a la pesca.

L’alimentació és un bé essencial: la supervivència de la pagesia és clau per garantir la nostra alimentació.

El món rural i el món urbà no són dos mons diferents: formen part del mateix sistema, del mateix projecte de societat i de país. Consumint aliments de proximitat contribuïm a un sistema alimentari sostenible, transformador i just.

Consumim de proximitat perquè…

  • És producte sa i de qualitat: la dieta mediterrània és de les millors del món.
  • És producte de preu just: les cadenes curtes fan possible un preu assequible per al consumidor final i que alhora el productor percebi un preu just.
  • És producte sostenible: un producte que ha hagut de recórrer mig món abans d’arribar a taula contribuirà al canvi climàtic. La producció de proximitat, en canvi, es fa seguint criteris de sostenibilitat.

COM PODEM SABER SI UN
PRODUCTE ÉS DE PROXIMITAT?

1. Llegint la informació de l’etiqueta

Les etiquetes dels productes ens donen informació sobre els nutrients i els ingredients, i també sobre la seva procedència. Les avellanes poden venir de Reus, però també poden haver fet milers de quilòmetres des de Turquia.

Fixar-nos en l’etiquetatge ens ajudarà a saber si un aliment és de proximitat o no. Per llei, és obligatori indicar el país d’origen en l’etiquetatge en la carn fresca (de boví, porcí, oví, caprí i aviram), el peix, les fruites i hortalisses, la mel, l’oli d’oliva i la llet.

Etiqueta d'exmple d'un producte d'origen Catalunya

2. Buscant el segell “Venda de proximitat”

Aquest segell identifica la venda de productes agroalimentaris, procedents de la terra o de la ramaderia o bé com a resultat d’un procés d’elaboració o de transformació que es fa en favor del consumidor final, directament o mitjançant la intervenció d’un únic intermediari, per part dels productors o agrupacions de productors agraris.

S’han establert dues modalitats d’acreditació de venda de proximitat: la venda directa i la venda en circuit curt, depenent de si hi ha un intermediari entre el productor i el consumidor o no.

Segell de venda de proximitat directa Segell de venda de proximitat de circuit curt

Sabies que Catalunya té productes
de gran qualitat reconeguts per la UE?

Són els reconeguts amb els segells:

  • Arròs del Delta de l’Ebre
  • Avellana de Reus
  • Fesols de Santa Pau
  • Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya
  • Les Garrigues
  • Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya
  • Mongeta del Ganxet
  • Oli de l’Empordà
  • Oli del Baix Ebre - Montsià
  • Oli Terra Alta
  • Pera de Lleida
  • Siurana
  • Calçots de Valls
  • Clementines de les Terres de l’Ebre
  • Gall del Penedès
  • Llonganissa de Vic
  • Pa de Pagès Català
  • Patates de Prades
  • Pollastre i Capó del Prat
  • Poma de Girona
  • Torró d’Agramunt
  • Vedella dels Pirineus Catalans
  • Brandy del Penedès
  • Ratafia Catalana

I a més...

  • Sardina
  • Seitó
  • Maire
  • Escórpora
  • Verat
  • Bonítol
  • Llagostí
  • Gamba
  • Galera
  • Pop roquer
  • Sípia
  • Calamar
  • Lluç
  • Sonso
  • Llenguado
  • Moll
  • Rap
  • Gall de Sant Pere
  • Rèmol
  • Orada
  • Llobarro
  • Bruixa
  • Palaia

Més informació:

Menges de temporada?

Menges de temporada?

Disseny

Ricard Marfà

Programació

Jordi Guilleumas

Aliment
Temporada
Descripcio
Denominacions d’origen protegides (DOP)

Denominacions d’origen protegides (DOP)

És l’etiqueta que aixopluga un producte provinent d’un lloc determinat, d’una regió o, excepcionalment, d’un país. Les qualitats i característiques d’aquests productes es deuen al medi geogràfic particular però també a factors naturals o a les seves característiques. Com a tret definitori, en els productes amb DOP les fases de producció, transformació i elaboració s’han de realitzar totalment en la zona geogràfica que els defineix.

Indicació geogràfica protegida (IGP)

Indicació geogràfica protegida (IGP)

Amb aquesta etiqueta es distingeixen productes d’un lloc determinat, regió o país, amb un nivell de qualitat, reputació o qualsevol altra característica que pugui ser atribuïda per raons d’origen geogràfic. A diferència de la DOP, en els productes amb IGP com a mínim una de les seves fases de producció, transformació o elaboració s’ha fet en la zona localitzada.

Peix de llotja

Peix de llotja

El distintiu peix de llotja identifica i diferencia els productes pesquers de les llotges catalanes, és a dir, el peix de proximitat. Les embarcacions de Catalunya surten i tornen cada dia a port, per tant, el peix de llotja arriba a les peixateries, restaurants i a la nostra taula a les poques hores d'haver sortit del mar. Per aquesta raó és un producte d'una frescor immillorable.