



Tomàquet
Selena Soro
Il·lustracions
Agustí Sousa
31 de juliol del 2020
amb el suport
Et proposem un joc…
Escull 10 aliments de la llista que
hagis menjat en l'última setmana
clica-hi damunt per escollir-los
Tomàquet
Carbassó
Carbassa
Patata
Mango
Alvocat
Préssec
Pera
Poma
Plàtan
Papaia
Dàtils
Avellana
Anacard
Pipes
Nous de macadàmia
Pollastre
Conill
Xai
Boví
Panga
Sardina
Llobarro
Gamba
Soja
Llet
Oli
Formatge
Ous
Mel
Resultat
dels 10 aliments són de proximitat
0%
0%
PER QUÈ ÉS MILLOR
CONSUMIR PROXIMITAT?
Darrere de cada producte de proximitat que consumim, hi ha l’esforç de totes les persones que es dediquen a la pagesia, a la ramaderia i a la pesca.
L’alimentació és un bé essencial: la supervivència de la pagesia és clau per garantir la nostra alimentació.
El món rural i el món urbà no són dos mons diferents: formen part del mateix sistema, del mateix projecte de societat i de país. Consumint aliments de proximitat contribuïm a un sistema alimentari sostenible, transformador i just.
COM PODEM SABER SI UN
PRODUCTE ÉS DE PROXIMITAT?
Les etiquetes dels productes ens donen informació sobre els nutrients i els ingredients, i també sobre la seva procedència. Les avellanes poden venir de Reus, però també poden haver fet milers de quilòmetres des de Turquia.
Fixar-nos en l’etiquetatge ens ajudarà a saber si un aliment és de proximitat o no. Per llei, és obligatori indicar el país d’origen en l’etiquetatge en la carn fresca (de boví, porcí, oví, caprí i aviram), el peix, les fruites i hortalisses, la mel, l’oli d’oliva i la llet.
Aquest segell identifica la venda de productes agroalimentaris, procedents de la terra o de la ramaderia o bé com a resultat d’un procés d’elaboració o de transformació que es fa en favor del consumidor final, directament o mitjançant la intervenció d’un únic intermediari, per part dels productors o agrupacions de productors agraris.
S’han establert dues modalitats d’acreditació de venda de proximitat: la venda directa i la venda en circuit curt, depenent de si hi ha un intermediari entre el productor i el consumidor o no.
Sabies que Catalunya té productes
de gran qualitat reconeguts per la UE?
Més informació:
Menges de temporada?
Ves-hi
Disseny
Programació
És l’etiqueta que aixopluga un producte provinent d’un lloc determinat, d’una regió o, excepcionalment, d’un país. Les qualitats i característiques d’aquests productes es deuen al medi geogràfic particular però també a factors naturals o a les seves característiques. Com a tret definitori, en els productes amb DOP les fases de producció, transformació i elaboració s’han de realitzar totalment en la zona geogràfica que els defineix.
Amb aquesta etiqueta es distingeixen productes d’un lloc determinat, regió o país, amb un nivell de qualitat, reputació o qualsevol altra característica que pugui ser atribuïda per raons d’origen geogràfic. A diferència de la DOP, en els productes amb IGP com a mínim una de les seves fases de producció, transformació o elaboració s’ha fet en la zona localitzada.
El distintiu peix de llotja identifica i diferencia els productes pesquers de les llotges catalanes, és a dir, el peix de proximitat. Les embarcacions de Catalunya surten i tornen cada dia a port, per tant, el peix de llotja arriba a les peixateries, restaurants i a la nostra taula a les poques hores d'haver sortit del mar. Per aquesta raó és un producte d'una frescor immillorable.