Parlar en català Parlar en català Parlar en valencià Parlar en català
Parlar en castellà Parlar en castellà Parlar en castellà Parlar en castellà
Ben fet, potser t’enduràs una sorpresa! Ben fet, potser t’enduràs una sorpresa! Ben fet, potser t’enduràs una sorpresa! Ben fet, potser t’enduràs una sorpresa!
N’estàs segur? Si canvies d’idioma, no sabràs si el teu interlocutor entèn el català. N’estàs segur? Si canvies d’idioma, no sabràs si el teu interlocutor entèn el català. N’estàs segur? Si canvies d’idioma, no sabràs si el teu interlocutor sap parlar valencià. N’estàs segur? Si canvies d’idioma, no sabràs si el teu interlocutor entèn el català.
Que se m’adreci en castellà no significa que no sàpiga parlar català. Un 81,2% dels residents a Catalunya saben parlar català i fins a un 94,4% l'entenen. De fet, l’única manera que tenim de saber si l’interlocutor també és catalanoparlant és respondre en la nostra llengua. Si responem en català moltes vegades ens trobarem que el nostre interlocutor també el parla. A més, si es tracta de nouvinguts, que continuem en català els facilitarà l’aprenentatge de la llengua. En aquest cas, les dades indiquen que un 81,3% dels residents a Catalunya nascuts a l'estranger ja entenen el català.
El 96,8% dels habitants de les Illes Balears entenen la llengua catalana; per tant, que qualcú no respongui en català no vol dir que no ens entengui. De fet, l’única manera que tenim de saber si l’interlocutor també és catalanoparlant és respondre en la nostra llengua. Si contestam en català, moltes vegades ens trobarem que el nostre interlocutor també el parla. A més, si es tracta de nouvinguts, que continuem en català els facilitarà l’aprenentatge de la llengua. Un 80,5% dels residents a les Illes Balears saben parlar català i un 91,8% dels residents a les Illes nascuts a l'estranger l’entenen.
Que una persona se’m dirigisca en castellà no significa que no sàpiga parlar valencià. De fet, l'única manera que tenim de saber si l’interlocutor també és valencianoparlant és respondre en la nostra llengua. Si responem en valencià moltes vegades ens trobarem que el nostre interlocutor també el parla. Si no tenim en compte les comarques històricament castellanoparlants, un 88,8% dels residents al País Valencià entenen el valencià i un 56,1% saben parlar-lo.
La submissió lingüística de molts valencianoparlants, que s’adrecen directament en castellà als desconeguts, fa que molts ens parlen inicialment en castellà. Si mantenim la nostra llengua, aconseguirem multiplicar-ne l’ús i que cada vegada més gent la parle, també els nouvinguts. Actualment, vora 6 de cada 10 residents al País Valencià nascuts a l'estranger entenen el valencià.
Que una persona se m’adreci en castellà no significa que no sàpiga parlar català. De fet, l’única manera que tenim de saber si l’interlocutor també és catalanoparlant és respondre en la nostra llengua. Si responem en català moltes vegades ens trobarem que el nostre interlocutor també el parla. A més, si es tracta de nouvinguts, que continuem en català els facilitarà l’aprenentatge de la llengua.