Infants valents al món

Infants valents al món

Cinc històries de vida

Amb la col·laboració:

Unicef logo

El canvi climàtic, la fam o els abusos afecten milers de nens i nenes 30 anys després de l'aprovació de la Convenció sobre els Drets de l'Infant

Selena Soro

14 de novembre del 2019

Fa 30 anys, el 20 de novembre de 1989, les Nacions Unides van signar el tractat més ratificat de tota la història: la Convenció sobre els Drets de l’Infant. L’aprovació dels 54 articles de la Convenció –les negociacions es van allargar una dècada– va fixar als calendaris de tot el món la data en què se celebra el Dia Universal de la Infància.

La Convenció sobre els Drets de l’Infant es va convertir en llei el 1990, després de ser firmada i acceptada per 20 països, Espanya inclosa. Actualment, la convenció ha estat acceptada per tots els països del món, excepte els Estats Units, que al·legen “motius de sobirania”.

La celebració del 30è aniversari de la Convenció sobre els Drets de l'Infant arriba en un moment en què al món hi ha més països en lluites internes o internacionals que en qualsevol altre moment en la història dels últims 30 anys. Els conflictes armats, els desastres naturals i les epidèmies posen en risc els drets i els avenços conquerits, i exigeixen a les societats i els governs que reforcin la protecció als més vulnerables.

Descobreix els motius per no abaixar la guàrdia –i també les raons per a l’esperança– en aquest interactiu que recorre cinc històries de vida d’infants que han hagut de ser valents quan haurien de ser, sobretot, infants.

Abans de començar,

¿sabries dir quins d’aquests drets estan reconeguts actualment per la Convenció sobre els Drets de l’Infant?

És un dret?

Article 30

Als infants que pertanyen a una minoria ètnica, religiosa o lingüística no se’ls pot negar mai el dret a gaudir de la seva cultura, a professar i practicar la seva religió i a utilitzar la seva llengua.

És un dret?

Article 31

Els infants tenen dret al descans, al joc i a les activitats d'esbarjo adequades a la seva edat, i a participar lliurement en la vida cultural i les arts.

És un dret?

Article 7

L’infant té dret a un nom i a una nacionalitat i, fins on sigui possible, al dret a conèixer i a ser educat pels seus pares.

És un dret?

Article 32

Els infants tenen dret a ser protegits contra l'explotació econòmica i contra qualsevol activitat que pugui ser perillosa o entorpir la seva educació.

És un dret?

Article 16

Els infants tenen dret que es respecti la seva vida privada i la de la seva família, a la intimitat del seu domicili i a que ningú ataqui la seva imatge.

És un dret?

Article 17

Els nens i nenes tenen dret a rebre informació a través dels llibres, els mitjans de comunicació i tot allò que sigui important per al seu benestar i el seu desenvolupament.

És un dret?

Article 34

Els estats membres tenen el compromís de protegir l'infant de l’explotació i dels abusos sexuals, incloses la prostitució i la participació en espectacles o materials pornogràfics.

És un dret?

Article 12

Els infants tenen dret a opinar i que aquesta opinió, a més d’escoltada, sigui tinguda en compte d’acord amb la seva edat i la seva maduresa en totes les decisions.

És un dret?

Article 22

Els infants refugiats tenen dret a una protecció especial que els permeti viure en un entorn segur i on tots els seus drets siguin respectats i garantits.

És un dret?

Article 18

Els estats membres han d’assegurar el reconeixement del principi que tant el pare i com la mare tenen responsabilitats compartides en l'educació i el desenvolupament de l'infant.

En realitat, tots i cadascun dels drets del test estan reconeguts per la Convenció sobre els Drets de l'Infant. El tractat defensa que no hi ha drets de primera o segona classe: tots són igual d’importants i un no es pot exercir sense considerar la resta.

Cinc històries de vida

John

John

9 anys. Illes Vanuatu. A causa del canvi climàtic, la seva família no te prou menjar

Sabba

Sabba

17 anys. Espanya. La Sabba es va casar als 14 anys i el seu marit abusava d'ella

Hanaa

Hanaa

8 anys. Síria. Una explosió ha deixat la Hanaa sense la possibilitat de caminar

Bassam

Bassam

8 anys. Líbia. Voldria viatjar a Europa però ha vist a la tele que la gent s'ofega al mar

Abuk

Abuk

15 anys. Sudan del Sud. Cada dia camina molts quilòmetres per aconseguir aigua

L’estat de la infància al món

Líbia

El conflicte prolongat, la inestabilitat política, el deteriorament dels serveis públics i una economia disfuncional han afectat casi 1,6 milions de libis. Es calcula que 823.000 persones, entre les quals 241.000 infants, necessiten assistència humanitària.

Els països de l’Amèrica Llatina i el Carib acullen almenys a 2,4 milions de refugiats i migrants veneçolans. Els fluxos migratoris –alts i impredictibles– estan portant al límit les capacitats dels països receptors i estan augmentant en les comunitats d’acollida la demanda d’uns serveis i unes estructures que ja estan greument limitades.

Uns 500.000 nens afectats pel conflicte a l’est d’Ucraïna necessiten protecció i assistència humanitària urgentment, inclús l’accés a aigua potable, entorns d’aprenentatge segurs, atenció a la salut de qualitat i suport psicosocial.

Gairebé 21 milions de persones al Camerun, el Txad, el Níger, Nigèria i la República Centreafricana estan afectats per conflictes en curs. A Nigèria el desplaçament va augmentar el 2018, ja que cada setmana es desplacen un promig de 4.000 persones, principalment dones i infants. Al Camerun, gairebé mig milió de persones han hagut de desplaçar-se internament i les vulnerabilitats segueixen en augment. A la República Centreafricana, 1,5 milions d’infants, dos de cada tres nens del país, necessitaran assistència humanitària aquest 2019.

Gairebé vuit anys després del començament del conflicte a la República Àrab Siriana, uns 13,1 milions de persones necessiten assistència humanitària, inclosos 5,6 milions d’infants, dels quals 493.000 viuen en zones de difícil accés. Més de 2,5 milions d’infants viuen com a refugiats a Egipte, l’Iraq, Jordània, el Líban i Turquia, on la demanada de serveis bàsics, com la salut i l’educació, segueix superant la situació de resposta de les institucions i les infraestructures.

A l’Afganistan, es calcula que 3,8 milions de nens necessitaran protecció i assistència humanitària el 2019 a causa de l’augment de la violència i els desastres naturals, inclosa la sequera i l’hivern, que minarà encara més l’accés als serveis bàsics essencials.

Des de l’agost del 2017, més de 730.000 rohingyes, entre ells 400.000 infants, han fugit de la violència a Birmània i s’han assentat al districte de Cox’s Bazar, a Bangladesh. A Birmània, 600.000 rohingyes segueixen fent front a problemes importants, com ara la falta de llibertat de circulació, la discriminació i l’accés limitat als serveis bàsics.

La crisi humanitària provocada pel conflicte al Iemen és considerada com la de més emergència del món, ja que més de 22 milions de persones necessiten assistència humanitària. Es calcula que 12 milions de iemenites, inclosos 2 milions de nens, necessitaran ajuda alimentària el 2019.

A la República Democràtica del Congo s’ha produït una escalada important de la violència i el conflicte armat. Uns 12,8 milions de persones corren el risc de patir casos d’inseguretat alimentària i malnutrició aguda, un augment del 30% des del 2017. Els infants afectats per l’Ebola encara necessiten l’assistència adequada.

Malgrat la signatura d’un acord de pau, la situació humanitària segueix sent greu al Sudan del Sud, on persisteix la violència (inclosa la violència per motius de gènere), una greu inseguretat alimentària i nutricional, trastorns econòmics i brots de malalties. Més de 4,5 milions de persones han estat expulsades de les seves llars, 6 milions necessiten serveis d’aigua, sanejament i higiene, i 2,2 milions d’infants no assisteixen a l’escola.

Al voltant de 2,8 milions de persones, entre les quals 1,5 milions d’infants, han estat desplaçades a Etiòpia, i es tem que el nombre de persones afectades segueixi augmentant. L’acord de pau signat amb Eritrea va donar lloc a més de 14.000 noves arribades entre el 12 de setembre i el 20 d’octubre del 2018, i l’afluència ha continuat aquest 2019.

Una visió global

L'estat de la infància en xifres

15.000

infants moren cada dia abans dels cinc anys per causes que es poden prevenir amb mesures molt senzilles com vacunes, aigua potable o una alimentació adequada.

58 milions

d’infants en edat escolar primària no poden anar a l’escola. Dels que hi van, 250 milions en surten sense coneixements bàsics en matemàtiques i lectura.

Més de 28 milions

d’infants s’han vist obligats a fugir a causa de la violència, i 73 milions treballen cada dia en les condicions més extremes.

Què puc fer-hi jo?

En alguns indrets del món no hi ha ni una gota d’aigua apta per al consum. Cada pastilla potabilitzadora converteix entre 4 i 5 litres d’aigua bruta en aigua potable.

Lot de 270 pastilles potabilitzadores

1,10 €

Fes-ho possible

Dona

La llet terapèutica és un tractament molt eficaç per als infants més menuts que pateixen desnutrició. En només tres dies de tractament, l’infant pot recuperar 2 quilos i sobreviure.

Llaunes de llet terapèutica

6,75 €

Fes-ho possible

Dona

Les vacunes salven vides. Amb un lot de 56 dosis es pot salvar la vida de 28 nens. Cada nen necessita 2 dosis. El 2018 es van vacunar 18 milions d'infants i adolescents.

Vacuna contra el xarampió

20,37 €

Fes-ho possible

Dona
Fes-te soci

Edició

Selena Soro

Disseny

Ricard Marfà

Programació

Jordi Guilleumas