Al meu poble
en diem...

Com vas
aprendre
català quan no
s'ensenyava
a l'escola?

com parles i et diré d'on ets

Construeix el teu mapa dialectal responent a les preguntes del joc

On no es diuOn es diu

Com vas aprendre català
quan no s'ensenyava a l'escola?

La diversió de la diversitat

No sabem si ho fa la calor o la fresqueta de les recuperades terrassetes, però el bon temps sempre convida a jugar més amb la llengua. Potser senzillament és que la nostra s'hi presta més que les altres. O això és el que ens pensem –fa un temps el 'New York Times' va fer una cosa semblant amb l'anglès americà amb un èxit aclaparador–. Sigui com vulgui, ens torna a venir de gust jugar amb els lectors a endevinar d'on sou a partir de com parleu.

Per fer aquest joc, ha sigut vital l'ajuda del 'Petit atles lingüístic del domini català', un dels resultats de la tasca ingent del nostre incansable dialectòleg Joan Veny. Ell mateix va ser un dels enquestadors del projecte que van iniciar als anys 50 Antoni Maria Badia i Margarit (que aquest dissabte, 30 de maig del 2020, hauria fet cent anys) i Germà Colón, amb el qual es van recollir milers de dades: es van fer 2.453 preguntes a informants de 190 poblacions de tot el domini lingüístic. Des de la Secció Filològica de l'IEC, sota la direcció del mateix Veny i de Lídia Pons, encara avui es treballa per processar i divulgar totes aquestes dades (de moment, han vist la llum sis dels nou volums previstos del 'Petit...'). Aquest joc vol ser una manera de contribuir-hi, per bé que –i no passa res per reconèixer-ho– lluny de la perfecció i el rigor científic d'aquesta obra de referència.

Parlant clar, encertar-la de ple és difícil, ja ho sabem. En llengua, i especialment en dialectologia, res és inamovible. D'una banda, els mitjans de massa i les noves tecnologies fan avançar l'estàndard en detriment dels parlars locals i, de l'altra, les barreges de població potencien un mestissatge que difumina les fronteres dialectals. Ara bé, si passeu una bona estona i, de passada, us ajudem a enriquir les vostres tertúlies postcovid, ja ens podem donar per satisfets.

Maria Rodríguez Mariné

Producció: Isaac Salvatierra (@isalvatierra), Francina Bosch (@Francinabosch). Disseny: Idoia Vallverdú (@idoiavallverdu). Programació: Idoia Longan (@idoialongan), Marc Camprodon (@camprodon).