Amb el suport de:

i tu,
discrimines?

Posa a prova els teus prejudicis sobre salut mental

il·lustració Agustí Sousa

Salut mental

1 de cada 4 persones experimentarem algun problema de salut mental al llarg de la vida.

Joves

Les persones joves són les més vulnerables: més de la meitat de les malalties mentals greus s’inicien en l’etapa de l’adolescència, amb causes com la discriminació, l’assetjament o les addiccions.

Suport

L’any 2018, el 30% dels joves entre 15 i 29 anys van tenir símptomes d’algun trastorn mental, però només la meitat van sol·licitar ajuda.

Estigma

Encara avui, un 16% dels catalans i catalanes afirmen que no conviurien amb una persona amb trastorn de salut mental i un 17% no li donarien cap tipus de responsabilitat.

#JoHoCanvioTot

Sota aquesta etiqueta, quatre joves que han experimentat algun trastorn mental han decidit parlar per trencar els estigmes.

I tu, tens prejudicis?

1

Les persones amb trastorns de salut mental són violentes i perilloses

Cert
Fals
{{cert_fals[0].correcte ? "Correcte!" : "Incorrecte!"}}

Al contrari, és més probable que siguin víctimes de violència que no pas autores. Aquest és un dels estigmes més perjudicials, ja que porta la persona que pateix el trastorn mental a aïllar-se per por de ser percebuda com a violenta, i les persones del seu entorn l’eviten o rebutgen també per por.

2

Les malalties mentals són sinònim de discapacitat intel·lectual

Cert
Fals
{{cert_fals[1].correcte ? "Correcte!" : "Incorrecte!"}}

Tal com expliquen des d’Obertament, l’aliança catalana contra l’estigma i la discriminació en salut mental, “les malalties mentals són desajustos de salut com qualsevol altre, com l’asma, la diabetis o els problemes al cor”, i, “a diferència de la discapacitat psíquica o la demència, el trastorn mental no disminueix ni deteriora les facultats mentals, sinó que les altera de manera esporàdica”.

3

Qualsevol persona pot patir un trastorn de salut mental

Cert
Fals
{{cert_fals[2].correcte ? "Correcte!" : "Incorrecte!"}}

Els problemes de salut mental són comuns, afecten 1 de cada 4 persones. Les malalties de salut mental es deuen a factors genètics, socials, ambientals i biològics, i no discriminen per edat, sexe, cultura ni nivells educatius o econòmics. La severitat i evolució de les malalties o trastorns mentals varien en cada persona, però la majoria es recuperen després d’un tractament adequat. Tenir un bon sistema de suport (amics, familiars, etc.) és clau per assolir la recuperació i portar vides plenes, satisfactòries i saludables.

Saps què són les microdiscriminacions?

amb la col·laboració de:
Consell Nacional de la Joventut de Catalunya

Un amic proper t’explica que actualment té un trastorn de salut mental i que deixarà d’anar a la universitat durant unes setmanes a causa del tractament. Què li dius?

No et preocupis, segur que si hi poses ganes et passa de pressa i ni te’n adones!

Ostres… Em sap molt de greu no haver-me’n adonat fins ara. I com et trobes? Et puc ajudar en alguna cosa?

Vaja, gràcies per confiar en mi, tens tot el meu suport! Però millor que no ho expliquis a gaire gent, no? Jo et puc donar un cop de mà i dir als altres que estàs de vacances aquests dies.

En els últims dies s’ha reincorporat un company de feina que ha estat de baixa uns mesos a causa d’un trastorn de salut mental. Sempre heu treballat en equip, però ara t’adones que:

Prens la iniciativa i de tant en tant li preguntes com es troba. També busques moments per continuar parlant sobre aquella sèrie que tant us agrada.

Per fer més suau la seva reincorporació, li dones tasques més senzilles o rutinàries. Potser encara no es troba gaire bé i així pots facilitar-li la feina.

Reconeixes que estàs més pendent del seu estat d’ànim i procures anar amb més cura que abans. Per exemple, procures no dirigir-t’hi de manera directa o fer evidents els seus errors per evitar que s’entristeixi o s’afecti.

Microdiscriminacions

Fes clic per veure’n la definició

Escolta la veu dels joves

SJD presenta la segona edició de #JoHoCanvioTot, una sèrie documental de joves que han decidit parlar per canviar-ho tot.

Revisa’t la veu

El llenguatge que fem servir és important a l’hora de trencar amb l’estigma associat als trastorns mentals. Quines d’aquestes expressions utilitzes?

Malalt/a mental, trastornat/da, perturbat/da, psicòpata, boig/a.

Paraules amb connotació negativa que perpetuen la ignorància i alimenten l’estigma

Persona amb trastorn mental, persona diagnosticada amb un trastorn mental, persona amb problemes de salut mental.

Esquizofrènic/a, depressiu/va, maníac/a, anorèxic/a.

El diagnòstic de salut mental no defineix les persones. Són molt més que això

Persona amb/que té esquizofrènia, depressió, trastorn bipolar.

Manicomi, psiquiàtric. Reclusió, internament, tancament.

Paraules carregades d’estigma

Centre de salut mental, ingrés hospitalari a un centre de salut mental.

Utilitzar termes com esquizofrènic, paranoic o depressiu per descriure situacions o coses caòtiques, irracionals o extravagants.

L’adjectivació negativa perpetua estereotips

Buscar adjectius que no apel·lin a la salut mental.

Covid i salut mental:
un moment complicat

amb la col·laboració de:
Obertament

El covid-19 comporta temps difícils per a tothom, i els joves no n’estan al marge. La dificultat del moment actual ha fet desenvolupar i accentuar problemes de salut mental.

Sergi - Un dels protagonistes de l'espot de la campanya

Escolta’m, no estic bé.
Em pots ajudar?

No és fàcil dir-ho,
però és essencial

Si notes que et falta energia, et costa molt dormir a la nit, et sents més inquiet que de normal, et preocupes molt per tot, t’irrites fàcilment, has perdut confiança... I si aquestes sensaciones perduren més de 15 dies o són d’una intensitat que et costa de gestionar, seria una bona idea parlar-ne amb la teva gent de confiança. I, si et cal, amb el teu metge de capçalera.

La campanya ‘Jo tampoc estic bé’, d’Obertament, posa el focus en les conseqüències que la pandèmia ens ha deixat en termes de salut mental.

Tenir un problema d’aquest tipus és normal, ara i sempre. Normalitzem-ho i parlem-ne.

Millora la teva salut mental i la dels qui més ho necessiten

Ajudar els altres beneficia qui dona i qui rep.
Et proposem un repte solidari:

1

Pensa una despesa prescindible que tinguis cada mes.

2

Renuncia a una part, per petita que sigui, i comparteix-la amb algú que ho necessiti o bé fes-te soci de SJD i ajudaràs persones en situació de vulnerabilitat.

Fes-te soci de Sant Joan de Déu

Amb tu som molt més!

Per saber-ne més

Edició

Selena Soro

Disseny

Ricard Marfà

Programació

Jordi Guilleumas - Marc Funollet - Idoia Longan