Un 2017 d'emocions

Auri Garcia Morera

Il·lustracions: Ricard Marfà

Amb la col·laboració de:

308.005

166.189

148.984

130.385

57.213

El 2017 ha estat un any de gran intensitat informativa. Els catalans han estat pendents de l’actualitat minut a minut, i l’Ara.cat ha batut el rècord històric d’audiència dels diaris digitals en català amb cinc milions de navegadors únics a l’octubre. També ha estat un any d’emocions fortes, i la pàgina de Facebook de l’ARA ha batut rècords de participació amb més de 800.000 reaccions a les publicacions.

Des de fa poc més d’un any i mig, Facebook permet que els seus usuaris reaccionin fent clic a sis botons diferents. A banda del tradicional “m’agrada”, simbolitzat per la icona d’un dit polze cap amunt, permet fer clic a “m’encanta”, “em diverteix”, “em sorprèn”, “m’entristeix” i “em fa enfadar”. Les dades recollides per aquests botons resumeixen un 2017 d’emocions tal com les ha viscut la comunitat de l’ARA.

000.000

clics

Per damunt de tot, les notícies d’aquest any ens han fet enfadar. Aquest botó ha acumulat més de 308.000 clics, el 40% del total. El principal responsable ha estat l'ofensiva contra el Procés i, més en concret, la repressió del referèndum de l’1-O. Fins a l’agost, el botó “em fa enfadar” ja era el primer, amb una mitjana de 15.000 clics mensuals, però al setembre es va enfilar fins als 34.000 i a l’octubre va fregar els 60.000.

Ens ha fet enfadar

L’ofensiva contra el Procés

L’ofensiva de l'Estat contra el procés sobiranista s'ha intensificat aquesta tardor. El punt àlgid va ser la violència policial per intentar impedir el referèndum de l’1-O, però la indignació ja havia començat amb les detencions d’alts càrrecs de la Generalitat el 20 de setembre i va continuar amb l’empresonament dels Jordis i amb l’aplicació del 155 i el posterior empresonament i exili del Govern. Abans d’acabar l’any, també s’ha conegut l'embargament de propietats pel 9-N.

Ens ha fet enfadar

Els danys colaterals

El conflicte polític ha provocat danys colaterals en l’economia, l’ensenyament, la cultura o els mitjans de comunicació. L'any ha estat marcat pels acords aeris d'Espanya que veten un vol directe Barcelona-Tòquio, les facilitats per al canvi de seu d’empreses, la pèrdua de l’Agència Europea del Medicament, les acusacions d’adoctrinament a l’escola catalana, el retorn a l’Aragó de les obres de Sixena, els atacs contra TV3 i Catalunya Ràdio i les denúncies de manipulació dels mateixos treballadors de TVE.

Ens ha fet enfadar

Trump i altres líders mundials

La presa de possessió i les decisions més controvertides del nou president dels EUA, Donald Trump, han estat algunes de les notícies que ens han fet enfadar aquest any. També ens han fet enfadar altres líders mundials, com la primera ministre britànica Theresa May, pel Brexit, o el líder nord-coreà, Kim Jong-un, per l’amenaça nuclear.

Ens ha fet enfadar

El que ens complica la vida

Aquest any 2017 ens ha seguit complicant la vida l’habitatge, i ens hem enfadat amb les notícies sobre el preu del lloguer, que continua pujant, o sobre les clàusules terra. També han sorgit nous problemes per a la vida quotidiana com el col·lapse a l’aeroport, el ressorgiment de l’heroïna al Raval o la decisió del ministeri d’Hisenda sobre l’IVA de les subvencions que amenaça el món de la cultura.

Ens ha fet enfadar

L'assetjament sexual

El cas Harvey Weinstein ha desencadenat un escàndol sobre l’assetjament sexual en què s’han vist implicades altres personatges coneguts com Kevin Spacey. En paral·lel, a l’estat espanyol ha començat, amb polèmica pels intents de culpabilitzar la víctima, el judici sobre la violació dels Sanfermines. També ens ha fet enfadar el debat sobre les talles, després que una model amb la talla 34 denunciés que l’havien rebutjat per grassa.

Ens ha fet enfadar

La marxa de Neymar

Dins del món de l’esport, ens ha fet enfadar la falta d’esportivitat al futbol de veterans i al futbol infantil, així com la marxa de Neymar del Barça per fitxar pel PSG. El brasiler va protagonitzar el serial de l’estiu. Durant unes setmanes molt tenses, el club blaugrana va ser incapaç de convèncer el jugador per seguir al costat de Messi, i Neymar es va convertir en el fitxatge més car de la història, pels 222 milions d’euros que va costar la clàusula de rescissió.

000.000

clics

El Procés ens ha fet enfadar, però també ens ha divertit. Aquest botó ha estat el segon classificat amb 166.000 clics, el 21% del total, en gran mesura gràcies a temes relacionats amb l’1-O, com l’arribada del vaixell del Piuet. El punt àlgid, en aquest cas, va ser al setembre. Després que els policies sortissin del vaixell per carregar contra ciutadans que volien votar, el nombre de clics va baixar dels 27.000 del setembre a 20.000 a l’octubre.

Ens ha divertit

Els moments ridículs del Procés

Les exageracions de polítics espanyols, que amb la convocatòria del referèndum van dir que havia mort la democràcia i per la Diada van dir que era la menys nombrosa dels últims anys, han estat algunes de les notícies que més ens han fet riure. També ens ha divertit el #FreePiolin, una broma d’Albert Pla, un error de Rosa Díez, la victòria d’insuficient de Ciutadans el 21-D, o les contradiccions de Tabàrnia.

Ens ha divertit

L’ofensiva contra la corrupció

El 2017 ens ha deixat la imatge de Mariano Rajoy declarant davant un jutge pel cas Gürtel i d’Artur Mas fent el mateix pel cas Palau. Als lectors de l’Ara també els ha divertit que s’hagi detingut l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González per irregularitats en la gestió de l'empresa d'aigües pública, i Jordi Pujol Ferrusola i Sandro Rosell per blanqueig.

Ens ha divertit

Les sorpreses de la política

Encara en l’àmbit de la política, aquest any hi ha hagut diverses notícies sorprenents que ens han divertit, com la inesperada victòria de Pedro Sánchez davant Susana Díaz a les primàries del PSOE o la irrupció de Josep Lluís Trapero com a cara visible dels Mossos, després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, amb el cèlebre “bueno, pues molt bé, pues adiós”.

Ens ha divertit

Els fenomens culturals

També hem rigut amb fenòmens culturals com el ‘Despacito’, que s’ha convertit en la cançó de l’any, i amb el serial de Pilar Abel, la dona que va aconseguir una ordre d'exhumació del cos de Salvador Dalí per fer-se una prova de paternitat. L’ADN va demostrar que no hi havia cap parentiu, i Abel va acabar sent condemnada a pagar les costes del judici “per temeritat”.

Notícies més destacades (número de clics al botó)

Ens ha divertit

Les noves tendències

La secció d’Estils ha publicat diversos temes que han divertit els lectors. El més destacat ha sigut el que es preguntava si la gent jove encara es casa, i que mostrava que el nombre de matrimonis hagi caigut amb força i s’hagin endarrerit a una edat cada vegada més avançada. També ens ha divertit l’ús de faldilles com a protesta laboral contra la prohibició dels pantalons curts.

Notícies més destacades (número de clics al botó)

Ens ha divertit

Les pífies de l'any

Per acabar, ens hem divertit amb pífies sonades com la del presentador Josep Pedrerol, que va donar per eliminat al Barça abans d'hora el dia de la remuntada contra el PSG i va haver de rectificar al cap d'una estona, o la d’un grup racista que va confondre els seients buits d'un autobús amb dones amb burca.

Notícies més destacades (número de clics al botó)

000.000

clics

Entre les notícies que ens han encantat també s’hi ha colat la política, amb l’èxit de l’operació urnes, però hi han tingut molt més pes altres seccions del diari, com Esports, Cultura, o Estils i gents. Hem celebrat els èxits dels esportistes, el cinema o els restaurants catalans, i també la resposta ciutadana als atemptats del 17 d’agost amb el crit de “No tinc por”. Aquest botó ha ocupat el tercer lloc, amb 148.000 clics al llarg de l’any.

Ens ha encantat

La cara bona del Procés

A l’èxit de l’operació urnes, que l’Ara va revelar que s'havia gestat al municipi d’Elna, s’hi ha sumat la notícia que empreses com Seat o Mango no tenien la intenció de traslladar la seu fora de Catalunya i la confirmació que Amazon mantindria les inversions al nostre país. El Procés també ha comportat que TV3 hagi recuperat el liderat a la tardor després d’haver tingut mals resultats d'audiència la primera meitat de l’any.

Ens ha encantat

Els èxits esportius

Kilian Jornet, que va batre el rècord de velocitat en l’ascens a l’Everest, i Ferran Latorre, que va coronar el seu últim 8.000, han estat dos dels grans protagonistes esportius del 2017. En un any en què el Barça no ha aixecat ni Lliga ni Champions, el més celebrat pels culers va ser la remuntada contra el PSG, amb un 6-1 al Camp Nou, i la renovació de Messi, juntament amb els bons resultats del femení. També ens han encantat l’ascens del Girona o les victòries de Mireia Belmonte, Marc Márquez o Rafa Nadal.

Ens ha encantat

Els altres triomfadors

Aquest ha estat un any de molt bona collita d’estrelles Michelin per als restaurants catalans, i el celler de can Roca ha estat escollit el tercer millor restaurant del món. En cinema, ‘Estiu 1993’ ha estat la pel·lícula catalana de l’any i ha aconseguit 14 nominacions als Gaudí i 8 nominacions als Goya, mentre que en arquitectura l’estudi olotí RCR ha guanyat el premi Pritzker, considerat el Nobel d’aquesta disciplina.

Ens ha encantat

Les bones notícies

Després de molts endarreriments el 2017 ens ha portat, per fi, el final del ‘roaming’. També ens ha encantat que ETA hagi conclòs el desarmament, que Macron hagi aturat Le Pen a les eleccions franceses, o que el cas Weinstein hagi donat llum a una gran campanya contra les agressions sexuals a nivell mundial, sota el lema #metoo. A casa nostra, malgrat els inconvenients que pugui suposar, hem celebrat les restriccions de trànsit per reduir la contaminació.

Ens ha encantat

De les sèries feministes a la boda de Messi

Entre les notícies que ens han encantat també hi ha lloc per a l’entreteniment: de les sèries feministes que han triomfat als premis Emmy, com ‘Big little lies’ o ‘The handmaid’s tale’, fins al casament de Leo Messi. Enguany també hem vist com la passarel·la de moda 080 celebrava la seva vintena edició, i hem celebrat que els avis reivindiquin poder gaudir de la vellesa sense haver de cuidar els nets.

Notícies més destacades (número de clics al botó)

Veure-les totes

Ens ha encantat

La resposta als atemptats

La resposta de la ciutadania als atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils, sota el lema “No tinc por”, ha estat una de les notícies que ens han encantat aquest any. Les cues per donar sang el mateix dia 17 o la manifestació de musulmans de l'endemà, al crit de “Que no matin en nom de l’islam”, van ser dos dels moments més aplaudits pels lectors de l’ARA.

000.000

clics

El botó “em fa enfadar” ha estat el més clicat tots els mesos excepte el juny, quan el va superar el de “m’entristeix”. La comunitat de l’ARA va acomiadar el director fundador, Carles Capdevila, amb un volum de mostres de tristesa que va superar el de mostres d’indignació de l’1-O. Entre les notícies tristes dominen les d’Internacional, pels atemptats a diversos països que se sumen als de Barcelona i Cambrils, i les de Cultura i Estils, per les personalitats d’aquests àmbits que ens han deixat aquest any. En total, el botó “m’entristeix” ha tingut 130.000 clics.

Ens ha entristit

Els atemptats del 17-A

L’orgull pel "No tinc por" no impedeix que els atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils també siguin una de les notícies més tristes de l’any. Després de l’impacte inicial, el que més ens va entristir va ser la confirmació que en l’atemptat hi havien mort un nen de Rubí de 3 anys i un nen australià de 7 anys. Als lectors de l’ARA també els va entristir descobrir com era Younes Abouyaaqoub, l’autor de l’atropellament massiu de la Rambla, de només 22 anys.

Ens ha entristit

El terror arreu del món

A la llista de notícies tristes hi surten altres atemptats al continent europeu, com el del concert d’Ariana Grande a Manchester o el del pont de Londres, i a la resta del món, com el de les esglésies a Egipte o el d’un hotel i un mercat a Somàlia. Aquest últim atac, que va deixar més de 200 víctimes mortals, va ser el que va generar més solidaritat entre els lectors de l’ARA.

Ens ha entristit

Incendi, terratrèmol i canvi climàtic

Més enllà del terrorisme, entre les notícies que ens han entristit aquest any hi ha l’incendi de Portugal del juny, que va deixar més de 200 morts, i el terratrèmol de Mèxic del setembre, també amb més de 200 víctimes mortals. El que ha provocat més tristesa als lectors, però, és la confirmació de les previsions més pessimistes sobre el canvi climàtic.

Notícies més destacades (número de clics al botó)

Veure-les totes

Ens ha entristit

Víctimes d'una persecució i una epidèmia

El capítol internacional el tanquen les víctimes de dues situacions molt diferents. Es tracta dels rohingyes, la minoria musulmana perseguida per Birmània que ha fugit en massa a Bangladesh, fet que ha provocat una crisi humanitària, i de les víctimes de l’epidèmia de còlera al Iemen.

Notícies més destacades (número de clics al botó)

Ens ha entristit

L’adéu a Carles Capdevila

Per a la comunitat de l’ARA, acomiadar el nostre director fundador, Carles Capdevila, ha estat la notícia més trista de l’any 2017. Un vídeo d’Antoni Bassas, un article d’Eva Piquer o el recull dels seus 10 millors vídeos van ser els continguts que van generar més mostres de suport dels nostres lectors.

Notícies més destacades (número de clics al botó)

Veure-les totes

Ens ha entristit

Els altres comiats de l’any

Aquest any també ens han deixat de manera prematura l’exministra Carme Chacón, el pilot Nicky Hayden, el dissenyador David Delfín o la model, cantant i dissenyadora Bimba Bosé. Per la seva edat, la notícia de les seves morts ha generat un gran impacte. També ha traspassat, en aquest cas als 91 anys, el sociòleg Zygmunt Bauman.

Notícies més destacades (número de clics al botó)

Veure-les totes

00.000

clics

L’última emoció que ens han provocat les notícies del 2017 ha estat la sorpresa, amb només 57.000 clics, que suposen menys del 10% del total. A diferència de les altres quatre, que han variat molt segons el tema i el moment, aquesta s’ha repartit de manera equilibrada entre els diferents àmbits i s’ha mantingut estable al llarg de l’any. Ens han sorprès els successos, però també notícies inesperades de Cultura o Esports.

Ens ha sorprès

El temps i la ciència

Dos fenòmens meteorològics, com l’onada de fred de mitjans de gener i l’aiguat històric de mitjans de març, s’han situat entre les notícies que més ens han sorprès, al costat d’importants avenços científics com el descobriment de set exoplanetes "germans" de la Terra o el primer èxit de l’edició genètica en embrions.

Ens ha sorprès

Foix, Susqueda i Miguel Blesa

Els successos han estat els altres grans protagonistes entre les notícies sorprenents de l’any. A les novetats de les investigacions del crim del pantà de Foix i el crim del pantà de Susqueda s’hi va sumar la mort de Miguel Blesa, expresident de Caja Madrid, que es va suïcidar d’un tret al pit amb una escopeta.

Ens ha sorprès

El ciberatac del Wannacry

Al maig ens va sorprendre el ciberatac global del 'ransomware' WannaCry, que va infectar desenes de milers de dispositius d'arreu del món i va reclamar el pagament de rescat per recuperar les dades. A més de la notícia de l’atac, també va generar sorpresa la notícia que un informàtic havia trobat sense voler la solució.

Ens ha sorprès

L’Oscar per a ‘Moonlight’

Una de les grans sorpreses de l’any va ser el moment en què 'Moonlight' va guanyar per sorpresa l'Oscar a la millor pel·lícula moments després que l’haguessin atorgat per error a 'La La Land'. Warren Beatty i Faye Dunaway van anunciar equivocadament el triomf de 'La La Land' i, durant el discurs de l'equip de la pel·lícula, l'Acadèmia es va adonar de la pífia i va proclamar la victòria de 'Moonlight'. En el món del cinema també ens ha sorprès la irrupció de Netflix com a productor, que ha remogut els fonaments del sector.

Notícies més destacades (número de clics al botó)

Ens ha sorprès

La marxa de Luis Enrique

Una de les notícies més inesperades, pel moment en què es va saber, va ser la marxa de Luis Enrique de la banqueta del Barça. Ho va anunciar per sorpresa un dimecres de març en què el Barça tenia partit contra l’Sporting de Gijón al Camp Nou. El seu últim partit va ser la final de Copa, en què va sumar un nou títol al seu espectacular palmarès com a tècnic.

Notícies més destacades (número de clics al botó)