2023

Fes-te el teu resum de l’any

Els temes més rellevants no sempre són els més positius. Et proposem que triïs l’equilibri que prefereixis

Auri Garcia Morera

19 de desembre del 2023

arrow_downward

L’Ara.cat publica cada any uns

20.000

ARTICLES
(trigaries unes 1.800 h
per llegir-los)

i els seus lectors uns

150.000

COMENTARIS
(trigaries unes 450 h
per llegir-los)

Aquestes xifres són impactants, i sembla difícil orientar-se entre tantes paraules per descobrir quines han estat les notícies de l’any, però les dades ens hi poden ajudar. D’entrada es podria pensar en l’audiència: ¿els fets més rellevants són els que han generat els articles més llegits? En part, sí, però en audiència les grans notícies es barregen amb fets més anecdòtics però que criden l’atenció.

Si analitzem a fons tot el que hem escrit, periodistes i comentadors, podem detectar que alguns temes concentren més notícies i reportatges, i també més comentaris. I acostumen a coincidir. Aquestes dades ens han servit com a base per preparar aquest resum, amb una mica d’ajuda també de la intel·ligència artificial, passant-ho pel filtre del criteri periodístic.

Entre els grans temes del 2023, tant per als periodistes com per als lectors que publiquen comentaris, destaquen especialment les eleccions i les guerres. Els temes principals solen estar vinculats a la negativitat. O bé són males notícies, o bé generen polèmica. Ho confirma una anàlisi amb intel·ligència artificial del llenguatge emprat en els 20.000 articles publicats l’últim any. Hi predomina el llenguatge més aviat negatiu, i en els temes principals, més. També hi ha, però, molts continguts amb un llenguatge positiu. Són bones notícies, que també n’hi ha, o continguts més explicatius i no tan vinculats a les tragèdies o crisis.

Estudis com el 'Digital News Report', del Reuters Institute for the Study of Journalism de la Universitat d’Oxford, indiquen que la baixada de l’interès i de la confiança en els mitjans, i la pujada de la fatiga informativa i de l’hàbit d’evitar les notícies, tenen molt a veure amb la negativitat. Les notícies d’última hora, i els temes tràgics o polèmics, com ara guerres i disputes polítiques, són els que més s’eviten. Els continguts sobre fets més positius, o amb enfocaments més explicatius i constructius, s'eviten menys.

En una dieta informativa equilibrada hi caldrien els grans temes per rellevància informativa, tot i que puguin estar vinculats a la negativitat, i també els continguts més positius. L’aposta per aquests continguts més constructius i explicatius ha estat un senyal d’identitat de l’ARA des del seu naixement, i ho continua sent. En aquest resum del 2023, amb un èmfasi especial. Amb ajuda de la tecnologia, en aquest cas la intel·ligència artificial, però posant-la al servei del criteri periodístic.

Després d’analitzar el llenguatge d’uns 20.000 articles, hem fet una preselecció manual de 200 articles, un 1% del total. Hem seleccionat 100 articles dels grans temes de l’any, segons l’equip editorial i la comunitat, sense tenir en compte si tenen un llenguatge positiu o negatiu, i 100 més, triats d’entre els articles amb un llenguatge més positiu. A partir d’aquesta preselecció, t'oferirem una tria final de 50 articles tenint en compte el teu propi criteri. T'ajudem a definir un resum de l’any a mida.

Crea el teu resumexpand_more

1

+ rellevants

+ positives

2

Selecciona el teu interès per cada secció:

POC

MOLT

El teu resumrefresh

Aquesta és la selecció de 50 articles d’aquest any basada en les teves preferències

Política

Un any amb moltes eleccions: unes espanyoles que han acabat amb Pedro Sánchez investit de nou, unes municipals que han suposat l’adeu d’Ada Colau, i unes autonòmiques que han permès l’entrada de Vox a governs com el valencià. També ha estat notícia el retorn de l’exili de Valtònyc o l’arribada del català al Congrés.

Internacional

L’esclat de la guerra entre Israel i Palestina s’ha sumat a la continuació del conflicte entre Rússia i Ucraïna, marcat per la rebel·lió de Wagner contra Putin. També hi ha hagut, això sí, avenços de la diplomàcia. L’extrema dreta ha guanyat a l’Argentina i els Països Baixos, però ha retrocedit a Polònia.

Societat

Ha estat un any de rècords climàtics, amb una sequera cada cop més greu, i de males notícies en educació –com els mals resultats de l’informe PISA– i en violència de gènere, amb les rebaixes de penes pel 'només sí és sí'. Però també hi ha hagut notícies positives en medi ambient i en investigació científica.

Economia

La possible ampliació de l’aeroport del Prat ha generat molta polèmica, en un any amb fortes pujades de preus en aliments i habitatge. Les pors i les controvèrsies al voltant de la banca han conviscut amb l’acceleració de l’economia catalana en conjunt, i amb els bons resultats de diverses empreses.

Cultura

Una biblioteca de Barcelona s’ha convertit en la millor del món, però editorials catalanes com el Grup Enciclopèdia i Vicens Vives han tingut greus dificultats. El Mago Pop, Bad Gyal, Rosalía, l’Orfeó Català i Jordi Savall han estat alguns dels protagonistes en clau positiva.

Esports

Ha estat un any amb molts temes que van més enllà de les competicions, amb el casos Rubiales, Alves i Negreira, les obres del Camp Nou i l’increment del deute del Barça. En futbol femení, Espanya ha guanyat el Mundial, i el Barça, la Champions. El Barça masculí ha tornat a aixecar la Lliga i el Girona ha estat el protagonista inesperat a finals d’any.

Mèdia

La ràdio catalana ha viscut el relleu de Laura Rosel per Ricard Ustrell, i la televisió, polèmiques amb ‘Zona Franca’ o ‘Està passant’, i el tancament de 8TV. També hi ha hagut bones notícies per a l’SX3, per l’èxit d’audiència en el seu primer any; per a la CCMA, pel pressupost extra, o per al sector del videojoc català.

Estils i altres

El restaurant Disfrutar ha celebrat nous èxits, mentre que Shakira i Piqué han protagonitzat picabaralles i Rosalía i Rauw Alejandro també han deixat de ser parella. Entre els altres temes positius de l’any hi ha l’èxit solidari de la gala People in Red o el protagonisme de Jordi Labanda com un referent de la moda il·lustrada.

Torna enrere