8

Reflexió: El relat de la pandèmia

Barcelona

Cristina Calderer

Xavier Bertral — Cap de fotografia

El que els fotoperiodistes de l’ARA ens vam proposar el 13 de març era i és documentar la pandèmia de covid-19 a Catalunya, enfocant els aspectes socioeconòmics i humans d’aquest fet històric i dramàtic. Crear un relat gràfic propi, que posés també al descobert, ara que afrontem una crisi sanitària global, les mancances del món que hem creat. A força d’imatges de sanitaris esgotats i residències confinades, hem mostrat que la sanitat pública i la recerca són el principal tallafoc davant aquesta malaltia.

Amb els anys –no tants– quedaran fixades a la retina col·lectiva les fotos de Cristina Calderer i Pere Virgili. No tinc paraules per descriure la meravella periodística que han fet aquests dos professionals. 

Recordarem reportatges –com el d’aquestes pàgines– de la Cèlia Atset. Trobarem a l’hemeroteca fotos de famílies empobrides, metges entregats o ciutats desertes de Manolo García, Francesc Melcion, Pere Tordera, David Borrat, Santi Iglesias, Tjerk van der Meulen i Dani Ríos, que a les pàgines de l’ARA ens han ensenyat què passava al nostre tros de món mentre estàvem confinats. Editats per la Ruth Marigot, la Wayra Ficapal i el Marc Rovira, han brillat.

Quan tot això acabi quedarà el treball de Santi Palacios, Anna Surinyach, Quique García, Ricard Garcia Vilanova, David Ramos, Enric Fontcuberta i tants altres. Han sigut els nostres ulls, fins on han pogut. 

Les autoritats han negat als mitjans l’accés a fotografiar la mort i això distorsiona el relat. No hauria estat fàcil documentar-ho ni tampoc publicar-ho. Hauria calgut rigor i empatia. ¿Però algú imagina, per exemple, la Guerra Civil Espanyola sense les imatges de Centelles dels bombardejos de Lleida? Dels motius pels quals no hem gaudit d’aquesta confiança, també n’hem d’aprendre. La pandèmia no hauria de destruir drets i llibertats, com el dret a una informació plena i rigorosa.

Anterior

Ricard Garcia Vilanova. Fotògraf

Següent

Introducció

Inici