Un estiu per celebrar

ARA Interactius

24 de juny del 2022

Arribem a l’estiu amb més ganes que mai de sortir, ballar, compartir i celebrar després dedos anys llargs de pandèmia.

La revetlla de Sant Joan, un casament, una festa de fi decurs, un festival de música i una festa major.

Cinc esdeveniments a l’aire lliure que han tornat amb les condicions precovid.

Així els hem viscut i gaudit.

Barcelona | 24 de juny del 2022

La revetlla de Sant Joan

Fotografies Pere Virgili

Després de dos anys de revetlles confinades, han tornat els sopars populars, els balls, les fogueres, el retrobament amb els amics i les festes sense restriccions d’aforament. La flama del Canigó va encendre fogueres arreu de Catalunya i platges i carrers s’han tornat a omplir després de dos anys de pandèmia. També han tornat les retencions a les carreteres i els turistes.

“Els petards i el soroll sempre m’han molestat molt, de petita no gaudia gens de la revetlla. Però ara, quan veig la canalla contenta i jugant, la trobada amb els amics al voltant de la coca, els coets i l’olor de la pólvora, penso: que bé, ja tornem a ser a Sant Joan!”

Mireia Ymbert 47 anys — Viladecans

“Aquest Sant Joan el vivim amb moltes ganes de retrobar-nos amb els amics i amb ganes de passar-ho bé perquè hem estat força aïllats i ja tenim una edat que és per viure al dia i celebrar tot el que puguem”

Teresa Magrià 70 anys — Tiana

“El que més ens agrada de Sant Joan és tirar petards i veure les llums de les fonts. I jugar amb els amics fins que es faci de nit”

Guillem i Arnau Vigatà 7 i 6 anys — Barcelona

“Som un grup de 10 amics i portem més de 50 anys trobant-nos per celebrar la revetlla, però feia més de dos anys que no podíem anar a ballar i aquest any hem reprès la festa com la fèiem sempre”

Antonio Barroso 69 anys — Barcelona

volume_off

Sabadell | 5 de juny del 2022

La festa major de La Creu Alta

Fotografies Cristina Calderer

Fa 125 anys que els veïns i veïnes del barri de la Creu Alta de Sabadell celebren la seva festa major a la Segona Pasqua. Després de dos anys en què la impossibilitat de celebrar actes multitudinaris havien aigualit la festa, en aquesta edició els carrers s’han tornat a omplir amb més d'un centenar d'activitats organitzades per les entitats del barri, que presumeix d’un teixit associatiu ben viu.

“Anem a veure els diables, els gegants... tot el que podem! Aquest any amb moltes ganes per ensenyar-li la cultura del país al meu fill d’un any i mig, i per retrobar-nos amb gent que feia molt que no vèiem. L’any passat va ser mig confinada, i aquest any podem gaudir-la del tot”

Meritxell Giménez 35 anys

volume_off

“La Festa Major és una data molt important al barri. Enguany tothom té ganes de sortir i poder fer gresca. És un orgull aquesta festa major. Aquest és un barri molt barri, com un petit poble, ens coneixem molt”

Joan Oliva 71 anys

“Porto 40 anys fent paelles de forma voluntària. He arribat a fer paelles per a 300 i 400 persones, que havíem de moure amb rems. És la manera que tots hi col·laborem”

Paqui Garcia veïna de la Creu Alta

Parc del Fòrum, Barcelona | 2 de juny del 2022

Dia de festival al Primavera Sound

Fotografies Cristina Calderer

El Primavera Sound ha tornat després de dos anys d’absència però les cues per aconseguir beguda, per anar als lavabos i per accedir als escenaris principals van aigualir el retorn del festival en la que ha sigut l'edició més multitudinària.

“Pels que fa tants anys que anem al Primavera Sound, el Fòrum a principis de juny sempre és casa. I la sensació de tornar a casa sempre és meravellosa!”

Victor Pasqual 40 anys — el Masnou

“Han estat uns mesos molt durs. Al gener vaig passar el covid i llavors no m’hauria cregut que estaria avui aquí d’escenari en escenari amb els meus amics i com abans de la pandèmia. Estic molt feliç!”

David Benaiges 41 anys — Tortosa

volume_off

“Entre l’últim Primavera Sound i aquest no només hi ha hagut una pandèmia mundial. També hi ha hagut el meu primer fill amb una socialització frustrada pel covid. Així que quan vaig travessar les portes del festival amb els meus amics va ser com trepitjar la terra promesa”

Regina Rodríguez Sirvent 38 anys - Puigcerdà

Barcelona | 17 de juny del 2022

Festa de fi de curs a l’escola drassanes

Fotografies Cristina Calderer

Les escoles bullen de vida, colors, rialles i olors en les festes de final de curs. Han sigut dos anys de mascaretes i distància, especialment complicats als centres educatius i un últim curs marcat per les tensions amb el departament. A l'escola Drassanes, una escola multicultural que sovint s’encasella com a escola d’alta complexitat, docents i famílies reivindiquen la qualitat del seu projecte educatiu i, sobretot, el vincle d’una comunitat molt participativa.

“Avui és el primer cop després de la pandèmia que de manera més massiva les famílies hem pogut tornar a participar en la vida de l’escola”

Eulàlia Mirando Mare del Joao i el Lluc

“Avui celebrem que som comunitat. I això, que sembla una paraula molt gastada, quan fas un volt pel pati, ho sents”

Alfons Espinosa Director de l’Escola Drassanes

“És la gràcia d’aquesta festa: veure aquesta explosió de llums, vestits, menjars, olors… Això forma part de la realitat de l’escola i li dona una singularitat i un caliu especials”

Núria Casals Mestra de P3

volume_off

“La festa de fi de curs és important per acomiadar-me dels companys. He menjat molts plats diferents, però el que més m‘ha agradat és el fuet”

Kiara Pastor Alumna de 5è de primària

Rubí | 10 de juny del 2022

El casament de la Maravillas i la Rosa Maria

Fotografies Pau de la Calle

Per a la Maravillas i la Rosa Maria aquest és el segon casament i la primera relació homosexual. Entre les dues sumen tres fills. Fa gairebé cinc anys que estan juntes i tenien ganes d’oficialitzar la relació i fer un casament molt personalitzat, en què han cuidat fins a l’últim detall.

“L’edat i l’experiència és diferent i aquest casament l’hem fet com nosaltres volem i que hi siguin els nostres fills és maco. Ha sigut complicat arribar fins aquí, així que tenim molts motius per celebrar. Triomfa l’amor!”

Maravillas Ríos i Rosa Maria Rodríguez 41 anys, Rubí

“Els nostres amics l’han anomenat “la boda de l’any”. La gent ha fet tot el possible per venir. Es noten les ganes de festa! Amb la sisena onada el vam veure perillar però finalment podem fer un casament sense restriccions”

Maravillas Ríos i Rosa Maria Rodríguez 41 anys, Rubí

volume_off

“Al maig la majoria de casaments que hem tingut eren casaments ajornats per la pandèmia. La gent torna a celebrar i les empreses a programar esdeveniments. Ha sigut dur. Hi ha hagut moments que pensàvem en traspassar-ho o plegar però al final hem resistit”

Dani Ramoneda copropietari de Can Ramoneda

ARA Diumenge
Cinc contes per a cinc fotografies

Textos

Helena Rodríguez, Jordi Garrigós, Thaïs Gutiérrez i Lara Bonilla

Disseny

Ricard Marfà

Programació

Idoia Longan - Marc Funollet - Jordi Guilleumas