Filtra

Tots

Exili

Presó preventiva

Retirat

Altres

ON SÓN ELS PROTAGONISTES DE L'1-O?

GERARD PRUNA

Un any després de l’1-O, només el rei segueix sobre el tauler de la partida d’escacs. La trinxadora que ha sigut el Procés s’ha fet més evident que mai durant aquests últims dotze mesos, els més convulsos des de la restauració de la democràcia. Fins al punt que ha arrasat els dos governs al complet. Ni Carles Puigdemont ni Mariano Rajoy segueixen avui al capdavant dels executius català i espanyol. Els dos principals protagonistes del pols entre la Generalitat i l’Estat són, només, les cares més visibles d’un relleu que ha arribat també al Parlament, els Mossos i les instàncies judicials.

Govern de
Catalunya

Carles Puigdemont

President de la Generalitat

Exili

Bèlgica

El cap de l'executiu català es va exiliar a Bèlgica el cap de setmana després de la DUI i de ser cessat pel govern espanyol. Buscava dur el cas català al cor d’Europa i internacionalitzar-lo, com preveu fer ara amb l’impuls del Consell de la República. En aquest temps a l’exili, Alemanya (on va estar empresonat durant 12 dies) va rebutjar extradir-lo a Espanya pel delicte de rebel·lió.

Oriol Junqueras

Vicepresident de la Generalitat

Presó preventiva

Lledoners

El vicepresident del Govern va descartar exiliar-se i va comparèixer el 2 de novembre davant de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que el va enviar a presó incondicional, on segueix des d’aleshores. Primer va estar a Estremera i, des del 4 de juliol, està amb la resta d’homes presos a Lledoners.

Joaquim Forn

Conseller d'Interior

Presó preventiva

Lledoners

El conseller d’Interior (que va assumir el càrrec el juliol del 2017 amb l’1-O com a principal repte) va marxar a Brussel·les amb Carles Puigdemont el 30 de setembre. Després, però, va decidir tornar a Espanya per presentar-se davant la jutge Carmen Lamela, que el va enviar a la presó, on segueix tancat des del 2 de novembre.

Jordi Turull

Conseller de la Presidència

Presó preventiva

Lledoners

El conseller de la Presidència va ser empresonat el 2 de novembre. Més tard, Pablo Llarena el va deixar en llibertat just per l’inici de la campanya electoral del 21-D. Va arribar a ser candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat i a defensar la seva candidatura davant del ple (que no li va donar suport per l’abstenció de la CUP) un dia abans que Llarena el tornés a enviar a la presó.

Josep Rull

Conseller de Territori

Presó preventiva

Lledoners

Com Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carme Forcadell, el conseller de Territori va tornar a la presó el 23 de març per ordre de Pablo Llarena. Abans ja hi havia passat més d’un mes. Seva és una de les imatges més icòniques dels dies posteriors de l’1-O, quan el dilluns després de la DUI va ser l’únic conseller que va anar a la feina.

Raül Romeva

Conseller d'Exteriors

Presó preventiva

Lledoners

El conseller d’Exteriors va ser un dels membres del Govern que no va marxar a l’exili amb Carles Puigdemont. Això el va portar a entrar a la presó el 2 de novembre i a sortir-ne un mes després per l’inici de la campanya del 21-D. El 23 de març, ja com a diputat d’ERC al Parlament, Pablo Llarena va decretar el seu reingrés a presó, on encara segueix.

Carles Mundó

Conseller de Justícia

Retirat

Carles Mundó va ser un dels consellers que va ingressar a presó el 2 de novembre. Quan va sortir-ne un mes després va implicar-se a fons en la campanya electoral. Després, tot i que el seu nom havia sonat per presidir el Parlament, el 10 de gener va abandonar l’escó i va deixar la política. Ara ha tornat a la seva feina d’advocat i forma part de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat.

Dolors Bassa

Consellera de Treball

Presó preventiva

Puig de les Basses

Com Joaquim Forn, la consellera de Treball i Benestar Social va ser una dels que van viatjar a Brussel·les però van tornar a Madrid per presentar-se davant la jutge Carmen Lamela el 2 de novembre. D’allà va anar a la presó d’Alcalá-Meco amb Meritxell Borràs, d’on en va sortir 33 dies després. El 23 de març Pablo Llarena la va tornar a enviar a presó.

Meritxell Borràs

Consellera de Governació

Retirada

De Brussel·les a l’Audiència Nacional i d’allà a la presó d’Alcalá-Meco. Borràs se'n va anar el 30 d’octubre amb Carles Puigdemont, però va decidir presentar-se davant de la jutge. Va ser l’única consellera que va decidir no anar a cap llista en les eleccions del 21-D, anticipant una retirada de la política que en sortir de la presó, el 4 de desembre, va consumar.

Meritxell Serret

Consellera d'Agricultura

Exili

Brussel·les

La consellera d’Agricultura va ser una de les que va decidir quedar-se a Brussel·les amb Carles Puigdemont. Allà ha declarat diverses vegades davant la justícia belga mentre les euroordres van estar vigents. Des que el jutge Pablo Llarena les va retirar té llibertat de moviments per Europa. Ara és delegada de la Generalitat a Brussel·les.

Clara Ponsatí

Consellera d'Ensenyament

Exili

Escòcia

Protagonista de l’1-O com a única consellera que va defensar físicament els col·legis (va quedar-se davant del departament d’Ensenyament mentre la policia desallotjava), Clara Ponsatí va quedar-se inicialment a Brussel·les amb Carles Puigdemont. Després se'n va anar a Escòcia per tornar a fer classes a la Universitat de Saint Andrews.

Lluís Puig

Conseller de Cultura

Exili

Brussel·les

El conseller de Cultura va ser un dels polítics que va assumir la cartera el juliol del 2017 coneixent els riscos que corria a només tres mesos del referèndum. El 30 d’octubre se'n va anar a Brussel·les amb Carles Puigdemont i encara avui segueix al seu costat. Ha sigut nomenat pel Govern director del Programa per al Desenvolupament de Projectes Culturals d'Àmbit Internacional.

Toni Comín

Conseller de Salut

Exili

Brussel·les

Toni Comín és un altre dels consellers que s’ha mantingut tot aquest temps a Brussel·les, on va marxar amb Carles Puigdemont el 30 d’octubre. Des d’allà ha vist com queien les euroordres dictades pel jutge Pablo Llarena contra ells. És l’únic dels exiliats (a banda de Puigdemont) que manté l’acta de diputat al Parlament de Catalunya.

Santi Vila

Conseller d'Empresa

Retirat

Santi Vila va dimitir el dia abans de la DUI després que fracassés en el seu intent que Carles Puigdemont convoqués eleccions. El 2 de novembre va ser empresonat amb la resta de consellers, tot i que va ser l’únic que va poder sortir el dia següent després de pagar una fiança. Després va deixar el PDECat i va fitxar per l’empresa privada com a director general d’Aigües de Banyoles.

Govern
de l'Estat

Mariano Rajoy

President del govern espanyol

Retirat

El president del govern espanyol va defensar la mateixa nit de l’1-O la violència policial: "Hem fet el que havíem de fer", va dir en la seva compareixença. Un any després, Mariano Rajoy ha deixat la política, on tenia càrrecs des de feia gairebé 40 anys. La moció de censura contra ell el va fer fora de la Moncloa i el va retornar a la seva plaça de registrador de la propietat a Santa Pola.

Soraya Sáenz de Santamaría

Vicepresidenta espanyola

Retirada

La carrera de la totpoderosa vicepresidenta es va truncar amb la moció de censura. Les seves aspiracions a ser la successora natural de Mariano Rajoy van naufragar, i el seu intent de liderar el PP va topar amb uns compromissaris que van preferir entregar el partit a algú més jove com Pablo Casado. Ara ha deixat el Congrés i provarà sort a l’empresa privada.

Enric Millo

Delegat del govern espanyol

Retirat

Després d’arribar al càrrec amb la promesa d’una pretesa operació diàleg, Enric Millo va ser el primer representant del govern espanyol que va donar la cara l’1-O, i ho va fer per defensar l’actuació policial i carregar contra el Govern. Erigit en un dels assots de l’independentisme, va haver de deixar la seu de la Delegació del govern espanyol després de la moció de censura contra Mariano Rajoy.

Juan Ignacio Zoido

Ministre d'Interior

Diputat

Cessat el passat mes de juny després de la moció de censura contra Mariano Rajoy, el ministre d’Interior segueix com a diputat del PP al Congrés, on segueix defensant la seva actuació durant la tardor passada. Ell era el màxim responsable del dispositiu policial que va carregar contra els votants a les portes dels col·legis electorals.

Mesa del
Parlament

Carme Forcadell

Presidenta del Parlament

Presó preventiva

Mas Enric

Després de passar una nit a la presó el 9 de novembre per ordre de Pablo Llarena, Carme Forcadell va poder sortir pagant una fiança. Tanmateix, el 23 de març el mateix jutge va decidir tornar-la a posar entre reixes, i aquest cop de forma incondicional. Malgrat que havia renunciat a repetir com a presidenta del Parlament, Forcadell va ser enviada primer a Alcalá-Meco i després a la presó de Mas Enric.

Lluís Guinó

Secretari de la mesa

Diputat de JxCat

Lluís Guinó és l’únic representant independentista de la mesa del Parlament de l’anterior legislatura que segueix com a diputat, en aquest cas de JxCat. Tanmateix, ho fa mantenint un perfil baix com a diputat ras després d’haver renunciat a formar part de la mesa de la nova legislatura. Està processat per desobediència.

Lluís Corominas

Vicepresident del Parlament

Retirat

Veterà diputat, Lluís Corominas va començar la legislatura passada com a vicepresident primer del Parlament i la va acabar com a president de Junts pel Sí en substitució de Jordi Turull quan aquest va entrar al Govern. Processat pel Tribunal Suprem per un delicte de desobediència, ara ha deixat la política activa.

Anna Simó

Secretària de la mesa

Retirada

La secretària primera de la mesa la passada legislatura va declinar anar a la llista d’ERC a les eleccions del 21-D. Després d’una legislatura convulsa al Parlament i amb un processament obert per desobediència al Tribunal Suprem, Anna Simó ha deixat la primera línia política.

Ramona Barrufet

Secretària de la mesa

Retirada

Ramona Barrufet és un altre dels membres de la mesa del Parlament de la passada legislatura que va decidir deixar la política després de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Està processada per desobediència al Tribunal Suprem.

Joan Josep Nuet

Secretari de la mesa

Diputat de CatComú

L’únic dirigent no independentista que forma part de la causa del Tribunal Suprem. Com a membre de la mesa del Parlament, va defensar la tramitació de la llei del referèndum (va votar-hi a favor) i es va abstenir en l’admissió de la llei de transitorietat. Segueix com a diputat de Catalunya en Comú, però fora de la mesa.

Altres

Marta Rovira

Portaveu ERC al Parlament

Exili

Suïssa

Després de declarar per primera vegada el 19 de febrer davant del Tribunal Suprem (que la va deixar marxar sense càrrecs), Marta Rovira va decidir no tornar-hi la segona vegada. Per sorpresa, i conscient que el seu destí més probable era la presó, mentre Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa i Carme Forcadell enfilaven el camí a Madrid, ella se'n va anar a l’exili a Suïssa.

Anna Gabriel

Portaveu CUP al Parlament

Exili

Suïssa

La diputada de la CUP durant la passada legislatura havia de comparèixer davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena el 21 de febrer, però va descartar fer-ho i se'n va anar a Suïssa, on s’ha instal·lat. De moment, però, el jutge només li ha imputat un delicte de desobediència.

Jordi Sànchez

President ANC

Presó preventiva

Lledoners

Va ser, amb Jordi Cuixart, el primer dirigent independentista empresonat. La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela el va enviar a Soto del Real el 16 d’octubre acusat de sedició per les manifestacions del 20 de setembre davant la consellera d’Economia com a protesta contra els escorcolls amb què la Guàrdia Civil pretenia desactivar el referèndum. Gairebé un any després, segueix a la presó.

Jordi Cuixart

President Òmnium

Presó preventiva

Lledoners

El president d’Òmnium, com el president de l’ANC, va ser empresonat per ordre de la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela el 16 d’octubre i està a punt de complir un any entre reixes. Està acusat de rebel·lió pel seu paper de lideratge en les mobilitzacions independentistes, sobretot en la del 20 de setembre per protestar contra els escorcolls a la Generalitat pel referèndum.

Joan Coscubiela

Portaveu de CSQP

Retirat

Portaveu de Catalunya Sí que es Pot la passada legislatura, va ser protagonista dels plens on es van aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica en convertir-se en un dels principals assots de l’independentisme. Tanmateix, no va formar part de la llista dels comuns el 21-D i ara és fora de la primera línia política.

Josep Lluís Trapero

Major dels Mossos

Relegat

El major dels Mossos durant l’1-O va ser molt criticat per l’Estat per l’actuació de la policia catalana en el referèndum. El seu va ser un dels primers cessaments decretats per l’Estat en virtut de l’aplicació del 155, i el 29 d’octubre va ser destituït. Està processat a l’Audiència Nacional per sedició i organització criminal, a l’espera de data per al judici.

Diego Pérez de los Cobos

Coordinador dispositiu 1-O

Ascendit

Durant l'1-O era el director del Gabinet de Coordinació i Estudis de la secretaria d'estat de Seguretat i va ser l'encarregat de coordinar el dispositiu policial contra el referèndum. Al març va ser promocionat a cap de la Guàrdia Civil de Madrid.

José Manuel Maza

Fiscal general de l'Estat

Mort

Fiscal general de l’Estat durant els mesos clau del Procés, va ser l’impulsor de les querelles que acabarien portant mig Govern a la presó. Va fer gala de la seva mà dura contra l’independentisme, fins que el 18 de novembre va morir de forma sobtada a Buenos Aires després d’una infecció renal.

Consulta més continguts

ESPECIALUn any de l'1-OVes-hi

CRÈDITS

Gerard Pruna

Text

Ricard Marfà

Disseny

Idoia Longan

Programació