Parir a Catalunya
Nadons nascuts a Catalunya. 2017
Sexe dels nadons
Evolució dels naixements
Evolució dels naixements
Nadons de mare estrangera. 2016
Nadons de mare estrangera. 2016 i 2006
Evolució de l’edat mitjana al primer fill
% de mares de més de 34 anys. 2006 i 2016
Tipus de part
Prematuritat dels nadons
Pes dels nadons
Parir a Catalunya
Naixements en hospitals públics i privats
% de parts vaginals segons el tipus de centre
% de cesàries segons el tipus de centre
% de naixements per dia de la setmana. 2015
Percentatge d’alletament matern. 2006 i 2016
Parir a Catalunya
titol19
Lara Bonilla
Auri Garcia
22 JUNY 2018
El 2016 van néixer a Catalunya
Com és habitual, van néixer més nens que nenes.
La xifra de naixements és la més baixa des del 2001.
Queda més de 20.000 nadons per sota de la xifra del 2008, en què es va assolir el màxim. Des de llavors la xifra no ha parat de baixar.
El descens és més accentuat en la població autòctona, mentre que en la població estrangera la natalitat s’ha incrementat lleugerament. A Catalunya gairebé un de cada tres nadons tenen la mare estrangera.
Fa una dècada no arribaven a un de cada quatre.
La maternitat també s’ha endarrerit. L’edat mitjana al primer fill ja supera els 30 anys.
Cada cop més dones, sobretot autòctones, tenen fills a edats més avançades: 38 de cada 100 donen a llum amb més de 34 anys.
Fruit de l’endarreriment de la maternitat i de l’ús de tècniques de reproducció assistida, els parts múltiples s’han incrementat en les últimes dècades. L’any 2016 el 2,2% dels nadons van néixer en un part múltiple.
L’embaràs múltiple és una de les causes que desencadenen un part prematur, juntament amb l’edat de la mare o patologies prèvies. La taxa de prematuritat global s’ha mantingut estable en els últims anys, però la de prematuritat extrema ha crescut.
Una de les característiques dels nadons prematurs és el pes més baix. Tot i que el pes baix s’ha mantingut estable, el pes baix extrem, per sota d’1,5 quilos, ha augmentat.
La majoria de parts són en hospitals públics, que en els últims anys, davant la demanda creixent de les dones de tenir parts més respectats, està treballant per humanitzar-los. Les dones autòctones i de la UE són les que més pareixen en centres privats.
El lloc on es pareix influeix en el tipus de part: menys de la meitat dels parts en hospitals privats són vaginals, mentre que en els hospitals públics són un 66,7%.
Tot i que es van reduint, les cesàries encara superen la taxa recomanada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS): màxim del 15%. La taxa de cesàries és superior en els hospitals privats, amb un 38%, i en les dones autòctones.
I quin és el dia amb més naixements? El dimecres és el dia amb més parts mentre que el dissabte i el diumenge hi ha molts menys naixements. El laborable més fluix, el dilluns, concentra el 14,8% dels parts, i el dissabte i el diumenge queden per sota del 12%.
L’alletament matern continua a l’alça. Del 81,2% de l’any 2006 es va passar al 87,5% l’any 2016. Segons les estadístiques, les mares estrangeres donen més el pit que les mares autòctones.
LARA BONILLA
AURI GARCIA MORERA
[TEXT]
RICARD MARFÀ
[DISSENY]
MARC FUNOLLET
IDOIA LONGAN
[PROGRAMACIÓ]