Lara BonillaMiquel Bernis
24 de gener del 2020
El temporal també ha deixat imatges de vies de tren destrossades, com la que uneix els municipis de Malgrat de Mar i BlanesAgents Rurals
La borrasca ‘Gloria’, que ha arribat en forma d’intenses pluges, ventades i neu, ha provocat inundacions i desbordaments de rius que han canviat el paisatge al qual estem acostumats, ha castigat les platges de tot el litoral català i s'ha acarnissat especialment amb un dels territoris més vulnerables, el delta de l'Ebre.
A Barcelona el vent ha bufat amb cops de més de 100 km/h durant dos dies seguits, Olot ha rebut més de 120 litres/m2 i les onades han batut xifres de rècord. A Lliurona, entre la Garrotxa i l’Empordà, és on consta que ha plogut més: 497 litres/m2.
La C-31, entre Verges i Torrella de Montgrí, inundada.David Borrat
Entre la Garrotxa i l’Alt Empordà, a Lliurona, s’han fregat els 500 litres/m2 durant el temporal, una dada excepcional si té en compte que a Barcelona en tot l’any hi acostumen a ploure uns 600 litres/m2, i que alguns anys no s’arriba ni als 400. Les Terres de l’Ebre també han rebut moltíssima aigua: l’Observatori de l’Ebre dimarts va acumular 162 litres/m2 en un sol dia. Des del 1965 que no plovia tant en una sola jornada a Tortosa. En 100 anys de dades només hi ha registrats tres dies més plujosos que aquest, i tots havien sigut sempre a la tardor.
en mm
Del 19 al 23 de gener
del 2020 (fins a les 10h)
FONT: 261 pluviòmetres de la XEMA i de la XOM / MÉTEOCAT
Aquest és l’estat actual del Parc Natural del Delta de l'Ebre després del pas del ‘Gloria’. L’illa de Buda ha quedat gairebé tota submergida sota l'aigua, com mostren les imatges captades amb dron pel Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals. L'episodi de la borrasca ‘Gloria’ ha deixat en evidència la fragilitat d'aquest ecosistema. Al delta de l’Ebre el mar ha penetrat fins a tres quilòmetres terra endins. De les 30.000 hectàrees del parc, unes 3.000 han estat inundades per aigua salada, cosa que provocarà pèrdues econòmiques en els arrossars.
Agents Rurals
Dues fotografies del Delta fetes pel satèl·lit Sentinel-1 de l’Agència Espacial Europea amb l'abans i el després de la llevantada. S’hi aprecia la presència d’aigua en gairebé el 100% de la seva superfície però no diferencia aigua de mar, aigua de pluja i aigua de reg. La imatge pot induir a error i fer pensar que gairebé tot el delta de l’Ebre ha quedat submergit sota el mar, quan en realitat l’aigua salada ha inundat aproximadament un 10% de la superfície, principalment a l’hemidelta nord. El temporal va provocar una sobreelevació del mar que a Tarragona es va mesurar en fins a 67 cm, una marea ciclònica que ha afavorit la inundació de zones baixes com el Delta.
Copernicus
Les platges metropolitanes han patit els desperfectes més importants dels últims 20 o 30 anys. L'onatge ha arribat als passeigs marítims de pràcticament tots els municipis metropolitans entre Castelldefels i Montgat. Els danys podrien superar els 250.000 euros només en equipaments i mobiliari de les platges, sense tenir en compte la restitució de la sorra o els desperfectes als passeigs marítims. Al Port Olímpic el vent va bufar amb ratxes de més de 70 km/h durant 19 hores gairebé consecutives –una de les claus del temporal ha sigut la seva durada excepcional.
Abans
Ruth Marigot
Després
Francesc Melcion
Les pluges torrencials del temporal ‘Gloria’ han fet desaparèixer platges com la cala en Porter, a Menorca. A Maó, la boia de mesura de Puertos del Estado va arribar a registrar una onada de 14,8 metres, cosa que suposa un rècord de tot el Mediterrani Occidental.
Abans
David Arquimbau Sintes
Després
David Arquimbau Sintes
El desbordament del riu Tordera ha afectat 326 hectàrees de conreu a Blanes, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera i ha canviat així el paisatge d’Hostalric.
Abans
Mª Angels Lloveras
Després
Mª Angels Lloveras
Aquesta és la desembocadura del riu Tordera entre Malgrat de Mar i Blanes, en imatges obtingudes pels Agents Rurals. A la part alta de la conca de la Tordera les pluges han arribat a acumular fins a 430 l/m2 en només tres dies. Les fortes i insistents pluges de la nit de dimarts a dimecres van acabar desbordant el riu i destrossant diversos ponts.
Agents Rurals
Les fortes pluges han fet augmentar considerablement els cabals del riu Onyar –a la foto, al seu pas per Girona a tocar de les cases de la riba del Barri Vell– i Daró. Durant tots els dies que s’ha allargat el temporal s’ha temut pel seu desbordament. La intermitència de les pluges ha evitat el desbordament de l’Onyar a Girona: el cabal del riu ha entrat i sortit dels valors de perill fins a tres vegades durant el temporal.
Abans
GETTY
Després
David Borrat
La força de les onades ha partit en dos el pont del Petroli a Badalona. Fa tres anys un altre temporal ja va causar desperfectes en aquesta instal·lació industrial que avui és una zona de passeig molt popular. El pont fa sis metres d’alçària, però les onades va arribar a saltar-hi per sobre i van impactar amb força a la part inferior.
Abans
Marc Canela
Després
Francesc Melcion
El mar ha engolit la sorra de la platja Gran de Tossa de Mar, amb el castell al fons, i ha arribat fins al passeig.
Abans
GETTY
Després
Ferran Moreno
Els carrers de Tossa de Mar van quedar inundats d’escuma de l’aigua del mar a causa del temporal ‘Gloria’. Tot i el seu aspecte, es tracta d’un fenomen natural que es produeix per la descomposició de matèria orgànica arran del temporal. L’escuma ha arribat fins als carrers més pròxims al passeig del Mar.
María García
La crescuda del riu Ter ha afectat els pobles d'Anglès, Sant Julià de Tor i Bonmatí, que van quedar pràcticament incomunicats durant 24 hores. El desbordament del Ter també va inundar la principal via de comunicació de la zona, la carretera N-141.
María García
Envia'ns les teves fotografies
Com ha canviat el teu paisatge el temporal?
Ves-hi
Disseny
Ricard Marfà
Selecció de Fotografies
Marc Rovira
Programació
Idoia Longan - Jordi Guilleumas