La descarbonització és un repte molt costós d’enorme complexitat, però és una transformació energètica, econòmica i social que no pot esperar, davant l’elevat cost climàtic de no fer res.
Per assolir la transició a un model energètic lliure d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle l’any 2050 caldrà en primer lloc, reduir el consum energètic i incrementar l’eficiència potenciant l’economia circular i desvinculant el creixement econòmic del consum energètic. Però amb l’eficiència no n’hi haurà prou: serà imprescindible accelerar l’electrificació de l’economia, impulsar el desplegament de renovables i desenvolupar alternatives als combustibles fòssils com l’hidrogen verd i els biocombustibles.
Si realment volem assolir una Catalunya verda com més aviat millor, allargar la vida de les nuclears suposaria una solució temporal ràpida per mantenir el subministrament d’electricitat de baixa petjada de carboni, però no seria una solució sostenible a llarg termini i comportaria considerables costos econòmics addicionals i riscos associats a la gestió dels residus radioactius.
Per caminar d’un present fòssil i nuclear a un futur renovable i net es requerirà d’una forta inversió econòmica, xifrada pel Col·legi d’Enginyers Industrials entre els 175.000 i els 230.000 milions d’euros. Això suposaria invertir de l’ordre de 8.000 M€/any durant els propers 30 anys. Per posar-ho en context, equivaldria quasi a una quarta part del pressupost de la Generalitat de l’any 2022.
La transició energètica és una oportunitat per promoure una ciutadania empoderada, consumidora d’energia però alhora també autogeneradora que obligarà a transformar la xarxa i digitalitzar-la. D’acord a la Llei catalana contra el canvi climàtic és aquest sistema energètic descentralitzat i de proximitat el que s’ha de prioritzar. Perquè la transició planteja també el risc d’eixamplar les desigualtats entre les zones rurals i urbanes si no es fa de la mà del territori i la societat.
A més, en un moment en què el preu de l’energia s’ha disparat, empès per l’escalada del cost dels combustibles fòssils en l’inestable context geopolític mundial, la transició a un model renovable ens permetrà guanyar independència energètica i ser menys vulnerables a les fluctuacions del mercat.
Cal alertar que disposar d’un sector elèctric 100% renovable no és suficient per assolir la neutralitat climàtica real. D’una banda, seria necessari tenir en compte les emissions contingudes a les importacions, i responsabilitzar-se de l’impacte ambiental que allò que consumim té en els llocs de producció. En la mateixa línia, caldrà buscar mecanismes per monitoritzar i atenuar l’impacte de l’extracció i la producció de minerals i materials crítics necessaris per a la generació i l’emmagatzematge d’energia renovable, com per exemple el liti, el tel·luri, el níquel, el cobalt o les anomenades terres rares. Aquests minerals són limitats i s’obtenen en parts molt concretes del món –freqüentment en països històricament explotats pels seus recursos– i la seva mineria sovint és altament contaminant.
En definitiva, per aconseguir que es faci realitat, la descarbonització de Catalunya i la transició energètica requeriran la implicació de tota la societat i una mirada a llarg termini i més enllà de les fronteres terrestres, en un context en què tant l'emergència climàtica com l’economia són globals.