Menys plàstics a tots els supermercats

Amb el suport de Mercadona
reduir plàstics

Objectiu reduir plàstics:
així ho ha aconseguit Mercadona

Reduir l’ús de plàstics és un dels reptes principals per a un món més sostenible

Sota el lema “Sí a seguir cuidant el planeta”, Mercadona s’ha marcat per al 2025 un triple objectiu:

1

Reduir un 25% l’ús de plàstic

2

Aconseguir que tots els envasos plàstics siguin reciclables

3

Reciclar tots els residus plàstics

Per assolir aquests objectius Mercadona ha impulsat l’estratègia 6.25, que consta de 6 accions concretes

01. Eliminar les bosses de plàstic d’un sol ús

Mercadona ha eliminat les bosses de plàstic d’un sol ús a totes les seccions de la botiga. En lloc seu s’utilitzen bosses compostables fetes amb fècula de patata, per a seccions com el forn, la fruita i verdura i la peixateria, cosa que evita 3.200 tones de plàstic a l'any.

A la línia de caixa, els clients trobaran bosses de plàstic reutilitzable i fetes amb un 65%-70% de material reciclat, bosses de paper reutilitzables i reciclables, i bosses de ràfia, reutilitzables i elaborades amb un 70% de material reciclat.

Eliminar les bosses de plàstic d’un sol ús

02. Eliminar els articles de plàstic d’un sol ús

Aquesta segona acció, també ja complerta, consisteix en l’eliminació d’articles de plàstic d’un sol ús –plats, coberts i gots, entre d’altres– que han estat substituïts per parament sostenible fabricat amb materials més respectuosos amb el medi ambient, fet que implica una reducció de 3.000 tones de plàstic a l'any.

Eliminar els articles de plàstic d’un sol ús

03. Reduir el plàstic en els envasos

Per dur a terme la reducció de plàstic als seus envasos, l'empresa està aplicant diferents estratègies com l'eliminació del plàstic que no aporta valor, la substitució per altres materials (sempre que no afecti la qualitat i la seguretat alimentària), la reducció, la reutilització o la incorporació de material reciclat en la seva composició per disminuir l'ús de materials verges.

Mercadona ja ha fet múltiples canvis, com per exemple canviar la bossa de plàstic per caixa de cartró en tota la categoria de càpsules de cafè Hacendado, a més de reduir el plàstic a les mateixes càpsules, cosa que suposa una reducció total de 783 tones l’any. L'envàs de les tauletes de Xocolata Classic Hacendado també ha canviat de plàstic a paper i ha reduït 35 t/any; o les bosses d'entrepà, abans de plàstic i ara de paper, que suposen una reducció de 186 t/any. La categoria d'ambientadors de varetes ha estat modificada íntegrament i el canvi a envàs de vidre suposa una reducció de 160 t/any.

Reduir el plàstic en els envasos Reduir el plàstic en els envasos

04. Afavorir que els envasos siguin reciclables

Mercadona ha treballat en col·laboració amb l’Itene (Institut Tecnològic d’Embalatge, Transport i Logística) per conèixer les millors opcions d’embalatge per a cada família de producte. Un exemple són les ampolles dels smoothies, que també estan fabricades amb materials 100% reciclables i reciclats.

Afavorir que els envasos siguin reciclables

05. Reciclar els residus de plàstic a la botiga, servei a domicili i compra en línia

La cinquena acció de Mercadona per avançar cap a un model més sostenible és el reciclatge de residus de plàstic que es generen a la botiga, al servei a domicili i en la compra en línia. Els plàstics que es generen al supermercat, per exemple, es transformen en les bosses que després els clients trobaran a les caixes, i el cartró es converteix en capses de cereals o d’altres productes.

Gràcies a la logística inversa i al model de gestió d'envasos comercials, només el 2021 Mercadona ha pogut recuperar més de 15.100 tones de film plàstic, de les quals 8.500 tones es reutilitzen per elaborar les bosses reutilitzables de compra.

Reciclar els residus de plàstic a la botiga, servei a domicili i compra en línia

06. Informar sobre la manera de separar a casa

L’última acció de l’Estratègia 6.25 consisteix en la divulgació entre els clients sobre la manera de separar residus a casa per reciclar. En aquest sentit, tots els productes de Mercadona portaran incorporat un pictograma que indica on cal llençar-lo.

Informar sobre la manera de separar a casa

Present a totes les botigues

La companyia ja ha complert les dues primeres accions del pla i el compromís de convertir tots els seus centres en Botigues 6.25 en menys d'un any, cosa que ha suposat una inversió de 30 milions d'euros.

140 milions d’euros

La implantació total de l’Estratègia 6.25 suposarà una inversió de 140 milions d'euros, un pas endavant en el compromís de seguir cuidant el planeta.

Canvis amb impacte real

-783 t/any

De bossa de plàstic a capsa de cartró + reducció plàstic càpsula

-35 t/any

D'envàs de plàstic a envàs de paper

-186 t/any

De bossa de plàstic a bossa de paper

-160 t/any

D'envàs de plàstic a envàs de vidre

Gestió sostenible dels residus

Mercadona ha recuperat en un any més de 250.000 tones de materials reciclables que es transformen en noves matèries primeres, fet que els permet avançar de forma eficient, i en col·laboració amb els seus clients, cap a l’economia circular.

Total reciclatge envasos comercials (cartó, porexpan, plàstic, fusta): kg/m3 (mercaderia transportada a botiga)

6,80

6,63

6,54

6,60

6,40

6,40

6,22

6,20

6,00

5,80

5,60

5,40

5,00

2017

2018

2019

2020

6,80

6,63

6,54

6,60

6,40

6,40

6,22

6,20

6,00

5,80

5,60

5,40

5,00

2017

2018

2019

2020

Estalvi de més de 180.000 t/any de materials d’un sol ús

Caixes Logifruit

Reutilizable

Reutilizable

Plegable

Plegable

Reparable

Reparable

Reciclable

Reciclable

Reciclada

Reciclada

Procés circularització plàstic: d’envàs comercial a bossa de caixa

3.000 tones/any

Vols veure com funciona l’Estratègia 6.25?

Descarrega la memòria anual de Mercadona

Descàrrega PDF

Mercadona a Catalunya

Ves-hi