On van de vacances els teus veïns? D'on venen els turistes?

Les dades dels telèfons mòbils revelen per primer cop els moviments dels viatgers a escala municipal

Auri Garcia Morera

30 de desembre de 2024

Getty

Segons l'enquesta de moviments en frontera de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), Catalunya va rebre 2,2 milions de turistes estrangers l'agost del 2024. Segons les enquestes d'ocupació d'allotjaments de l'INE, els allotjaments catalans van acollir 2,2 milions de turistes estrangers i 1,5 milions de turistes catalans i de la resta de l'Estat. Un total de 3,7 milions de turistes.

Una nova estadística experimental que analitza les dades d'ubicació dels telèfons mòbils, elaborada pel mateix INE, eleva la xifra total a 4,8 milions de turistes durant l'agost del 2024. Es calcula tenint en compte quants mòbils han passat almenys una nit en un municipi de Catalunya i habitualment passen la nit en un altre municipi d'una altra província, o bé en un altre país.

Les dades dels mòbils són més detallades que les de les enquestes, i revelen per primer cop els moviments a escala municipal: quins municipis tenen més arribades i quins més sortides, i també els encreuaments entre municipi d'origen i de destí. Dit d'una altra manera: on van de vacances els teus veïns, i d'on són els turistes que visiten cada municipi.

Aquest reportatge et permetrà descobrir curiositats sobre els moviments dels teus veïns i els viatgers que visiten la teva població i, al final, podràs consultar les dades municipi per municipi.

Barcelona és el municipi que va rebre més turistes l'agost del 2024, gairebé un milió, seguida de Salou i Lloret de Mar, per sobre dels 200.000, i altres municipis de la Costa Brava i la Costa Daurada.

Barcelona també és el municipi que va enviar més turistes a fora, més dels que va rebre. Durant l'agost va registrar més d’un milió de sortides. La segueixen Sabadell i Terrassa, amb més de 100.000 sortides.

Al mapa de municipis que reben més visitants que no els que envien a fora hi destaquen Salou i Lloret, juntament amb altres municipis de la Costa Brava i la Costa Daurada. També la Jonquera, per la frontera, i el Prat, per l’aeroport.

Barcelona, en canvi, surt al mapa de municipis amb més sortides que arribades. Hi destaquen Terrassa i Sabadell, amb una diferència entre veïns que en van sortir i turistes que hi van arribar encara més gran. També hi destaca Lleida ciutat, però no Girona, i no hi surt Tarragona.

Els habitants de Sabadell són els que tenen més preferència per destins catalans i els de Barcelona, els que menys. Els veïns de Badalona i l'Hospitalet tenen més tirada cap a la resta de l'Estat, i Sant Cugat, més cap a l'estranger.

A Terrassa prefereixen la Costa Daurada, i a Sabadell, la Costa Brava. A l'Hospitalet de Llobregat, més del 50% van a la Costa Daurada. A Badalona, a la Costa Brava. Sant Cugat és l’únic d’aquests municipis on els veïns prefereixen els Pirineus davant de la Costa Daurada.

Catalunya va rebre durant l'agost del 2024 3,7 milions de turistes de fora i en van sortir 2,5 milions de residents. Les arribades d'estrangers superen les sortides a l’estranger, però amb Espanya passa el contrari: Catalunya hi envia més turistes dels que en rep.

Els 6 països que envien més turistes a Catalunya reben molts menys visitants catalans. Hi ha més desequilibri en els Països Baixos i el Regne Unit, mentre que Itàlia i França s'acosten més a l'equilibri.

Els turistes estrangers i espanyols prefereixen Barcelona quan visiten Catalunya, mentre que els catalans s'inclinen per la Costa Brava. Entre els espanyols, la segona opció és la Costa Daurada i entre els estrangers, la Costa Brava.

Entre els països que envien més turistes a Catalunya, els francesos i els neerlandesos prefereixen la Costa Brava i la resta, Barcelona. Els britànics trien la Costa Daurada com a segona opció, mentre que els alemanys, els italians i els americans s'inclinen per la Costa Brava. 

Però hi ha diferències per municipis. Salou i Lloret reben més turistes estrangers que catalans, i Calafell i Palafrugell, al revés. Als Pirineus hi ha domini català, però Puigcerdà rep més estrangers que espanyols, i Viella, al revés.

Salou és l’únic d’aquests municipis que rep més britànics que francesos. També hi destaquen els irlandesos. A Calafell, els alemanys. A Lloret hi van més alemanys i italians, i a Palafrugell, més britànics i holandesos. A Puigcerdà i Viella, més francesos.

A continuació pots consultar les dades de turisme municipi per municipi. En una primera taula, per cada població, on han viatjat els seus residents. I a la segona, d'on han vingut els turistes que han visitat cada municipi. 

Pots utilitzar el cercador per localitzar les dades de més de 700 dels 947 municipis de Catalunya. En el cas dels municipis amb xifres més petites, l’INE no fa públiques les dades completes per respectar el secret estadístic.

A través de les dades d'ubicació dels telèfons mòbils, l'Institut Nacional d'Estadística analitza els moviments dels turistes a Catalunya a escala municipal, tant els que surten de cada població com els que hi van.

Veure nota metodològica