Les eleccions europees del 9 de juny marcaran el rumb de les institucions comunitàries i les seves polítiques en medi ambient, economia, defensa o immigració. Les projeccions preveuen un fort creixement de l'extrema dreta, i de la dreta en conjunt. Un gir que ja s'ha vist abans als parlaments i governs de diversos estats, i també en les opinions dels ciutadans europeus que es recullen en l’Eurobaròmetre.
Les dues grans crisis dels últims anys, la pandèmia de la covid i la guerra d'Ucraïna, han modificat contundentment les prioritats. Els europeus estan ara més centrats en qüestions materials immediates, com la inflació i el subministrament d’energia, i no tant en el futur. En paral·lel al creixement de l'extrema dreta ha augmentat la preocupació per la immigració, que ha passat per davant del medi ambient i l'escalfament global com un dels problemes més importants.
El rearmament o el reforç de les fronteres exteriors, que en altres moments haurien estat mesures més controvertides, tenen ara un suport molt gran. I la lluita contra el canvi climàtic, que fins fa poc era la prioritat, ha deixat pas a altres preocupacions. Es manté el suport a les renovables, però vinculat a la reducció de la dependència de països de fora de la UE i a la contenció dels preus.
Passar dificultats com la pandèmia i la guerra, això sí, ha servit per reforçar el suport a les institucions europees. Els ciutadans valoren positivament el pla de recuperació i la resposta a la crisi a Ucraïna. I, després de consumar-se el Brexit, al conjunt dels Vint-i-Set han perdut pes els ciutadans que creuen que el seu país estaria millor fora de la UE.