Com és la neteja dels bars, restaurants i menjadors escolars del teu barri?

En el 20% dels centres educatius de Barcelona es va detectar alguna deficiència entre el 2018 i el 2019, una xifra que s’eleva al 56% als bars i restaurants i al 53% als comerços

ALBERT LLIMÓS / AURI GARCIA

24/01/2021

Un menjador escolar, en una imatge d'arxiu. / DAVID BORRAT

En aquest interactiu pots veure tots els establiments que ha inspeccionat l’Agència de Salut Pública de Barcelona durant dos anys: als mapes pots descobrir-ne la ubicació i les deficiències detectades. "La gent pot estar tranquil·la, el nivell de compliment és alt i la majoria de deficiències són lleus i no tenen incidència en la salut dels consumidors", diuen des de l’Agència.

El gener del 2020, l’Agència de Salut Pública de Barcelona tenia censats 12.285 establiments d’alimentació, en què s’inclouen els restaurants o bars, els menjadors escolars i els comerços d’alimentació. Cada punt de la visualització representa un establiment.

Durant el 2018 i el 2019 es van fer inspeccions en 3.243 establiments diferents, una mostra de prop del 30% respecte a l'últim cens.

Dels 12.285 establiments censats, 6.594 són restaurants o bars, 4.760 són comerços d’alimentació, 733 són menjadors escolars i 198 són locals híbrids de restauració i comerç.

Dels 3.243 establiments inspeccionats, 1.458 són restaurants o bars, 1.073 són comerços, 647 són menjadors escolars i 65 són locals híbrids.

La mostra és especialment completa en el cas dels menjadors escolars: els inspeccionats són prop del 90% respecte a l'últim cens. Els resultats complets d'aquestes inspeccions, que es difonen arran d’una petició d’informació de l’ARA a través de la llei de transparència, mostren un volum de deficiències rellevant, però inferior al dels altres establiments.

En una gran majoria dels menjadors, el 69%, es van detectar deficiències en les condicions físiques i el manteniment de les estructures i els equipaments en algun moment del 2018 o el 2019. Aquestes deficiències, gairebé en la seva totalitat, es van corregir posteriorment.

 

El 20% dels menjadors han tingut alguna deficiència de neteja de les estructures i els equipaments.

El 38% dels menjadors han tingut alguna deficiència en el processat i la manipulació dels aliments.

I el 13% dels menjadors han tingut alguna deficiència en les condicions físiques dels aliments.

Els 1.458 restaurants o bars inspeccionats són una mostra de més del 20% respecte a l'últim cens. Els resultats són significativament pitjors que els dels menjadors escolars en totes les categories, i especialment en la neteja de les estructures i els equipaments.

El 87% dels restaurants o bars han tingut alguna deficiència en les condicions físiques i el manteniment de les estructures i els equipaments.

Més de la meitat dels restaurants o bars, el 56%, han tingut alguna deficiència en la neteja de les estructures i els equipaments. Un resultat 36 punts pitjor que el dels menjadors escolars.

El 53% dels restaurants o bars han tingut alguna deficiència en el processat i la manipulació dels aliments.

I el 26% dels restaurants o bars han tingut alguna deficiència en les condicions físiques dels aliments.

Els 1.073 comerços d’alimentació inspeccionats també són una mostra de més del 20% respecte a l'últim cens. Els resultats són molt similars als de restaurants o bars, significativament pitjors que els dels menjadors escolars.

El 79% dels comerços d’alimentació tenen deficiències en les condicions físiques i el manteniment de les estructures i els equipaments.

Més de la meitat dels comerços, el 53%, han tingut alguna deficiència de neteja de les estructures i els equipaments. Un resultat també molt pitjor que el dels menjadors escolars.

El 43% dels comerços han tingut alguna deficiència en el processat i la manipulació dels aliments.

I el 29% dels comerços han tingut alguna deficiència en les condicions físiques dels aliments.

Consulta les dades completes

Menjadors escolars
  • DEFICIÈNCIES
  • SENSE DEFICIÈNCIES
Restaurants i bars
  • DEFICIÈNCIES
  • SENSE DEFICIÈNCIES

El 2019 l’Agència de Salut Pública de Barcelona va rebre 196 denúncies de particulars per inspeccionar locals oberts al públic i comprovar que els establiments alimentaris –des de bars fins a carnisseries, passant per escoles o pastisseries– complien les condicions sanitàries òptimes. La majoria de controls, però, són programats i es fan de manera preventiva i proporcional als diferents districtes de la ciutat. En aquestes inspeccions es detecten una gran quantitat de deficiències, la majoria de caràcter lleu. "La neteja és un concepte molt ampli. Que un racó de la cuina estigui negre vol dir que s’ha d’intensificar la neteja, però és una situació molt diferent de si l’interior d’una nevera o una càmera frigorífica no està net", argumenten des de la mateixa Agència per posar en relleu que en la majoria d’establiments on es detecta alguna deficiència no hi ha pràcticament afectació per als clients: "La incidència en la salut és mínima i el nombre de toxiinfeccions és baix, però, tot i així, la normativa és molt exigent i l’esperit és buscar l’excel·lència".

No obstant això, durant el 2019 un 4,8% dels controls fets en bars i restaurants de la capital catalana van detectar problemes de neteja greus, mentre que en un 8% hi havia deficiències importants en el processat i la manipulació dels aliments. De quines situacions estem parlant? Plagues d’insectes, falta d’aigua potable, equips de fred defectuosos, aliments en mal estat o neveres brutes. Escenaris detectats durant les inspeccions que van derivar en una vuitantena de cessaments de l’activitat –un dels quals en una escola de la Zona Franca–. El districte amb un nombre d’incidències greus més elevat és Ciutat Vella. Així, per exemple, tant a la Rambla com al carrer Sant Antoni Abad del Raval es va ordenar el cessament de l’activitat en quatre locals respectivament –restaurants al primer, comerços al segon– durant el període 2018-2019.

Veure nota metodològica