Guia interactiva per deixar de fumar

Guia interactiva per deixar de fumar

Descobreix què et motiva i converteix-te en exfumador

EdicióSelena Soro

Il·lustracionsMari Fouz

Amb la col·laboració de: Departament de Salut

El fum del tabac té més de set mil components, molts dels quals són actius farmacològics, i almenys 250 són tòxics i/o carcinògens. Entre els components hi ha el quitrà, la nicotina i el cianur, metalls com ara el níquel, l’arsènic, el cadmi, el crom i el plom i substàncies radioactives com ara el poloni 210, el potassi 40 i el radi 226, entre d’altres.

Les persones que fumeu sabeu, en general, a què us exposeu quan enceneu una cigarreta. Ho heu sentit a la televisió i a la ràdio, us ho han dit els familiars, els amics, els fills, els metges i infermeres…

Però, sabeu els fumadors quins són exactament els efectes de deixar de fumar? Aquesta vegada les notícies són bones.

Un avís, d’entrada: la meitat de les persones que fumeu morireu prematurament, amb una pèrdua de deu anys de vida de mitjana.

Però si deixeu de fumar, en un any el risc d’infart es reduirà a la meitat, i en una dècada el risc de càncer de pulmó, laringe i esòfag baixarà a la meitat. Els efectes positius de deixar de fumar, de fet, són immediats: al cap de 20 minuts la tensió arterial es normalitza, i entre les primeres 48 hores i fins a cinc dies, la nicotina s’elimina del cos.

Què us havíem dit? Bones notícies!

Deixar de fumar definitivament, però, no és fàcil. Per ajudar-vos a aconseguir-ho us proposem una guia interactiva basada en les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb consells pràctics i uns reptes que us ajudaran a mantenir-vos motivats. Us hi animeu?

Abans de començar… Quin és el teu nivell de motivació?

Tria les teves preferències entre els següents motius per deixar de fumar:

Prepara’t per deixar de fumar

Prepara’t per deixar de fumar: cinc passos

Les teves possibilitats de convertir-te en exfumador seran més grans si primer et prepares seguint aquests cinc passos:

 1. Posa’t una data per deixar de fumar (dia D), si és possible en les properes dues setmanes. Els dies abans pots practicar amb petits exercicis, com ara:
  • Retarda cada dia la primera cigarreta del matí (de 10 minuts en 10 minuts).
  • Escull tres circumstàncies (conduint, al sofà, al telèfon) en què no tornaràs a fumar; converteix-les en espais sense fum.
  • Canvia de marca de tabac o fuma amb l’altra mà.
  • Fuma només la primera meitat de la cigarreta.
 2. “Deixo de fumar”. Comunica la decisió a la parella i/o a les persones que t’envolten. Si també fumen és un bon moment per implicar-los en el procés de deixar de fumar i compartir-ho.
 3. Anticipa’t als teus punts dèbils. Dedica un temps a saber quan i per què fumes. Els dies abans del dia D registra l’hora, la circumstància i el grau de necessitat (un + si fumes per rutina, ++ si necessites una cigarreta però no desesperadament i +++ si la necessites desesperadament). T’ajudarà a adonar-te que moltes vegades fumes per rutina.
 4. Treu les cigarretes, cendrers i altres productes de tabac de casa, de la feina i del cotxe.
 5. Consulta els professionals sanitaris (metges, infermers, farmacèutics...) sobre com aconseguir ajuda per deixar el tabac.
Una mica d’ajuda: els fàrmacs

Una mica d’ajuda: els fàrmacs

Els estudis demostren que hi ha medicaments eficaços per deixar de fumar

Sense prescripció mèdica: teràpia substitutiva amb nicotina (TSN); en forma de pegats, xiclets, esprais bucals o comprimits. La TSN redueix el desig intens de fumar que experimenten la majoria de les persones que deixen de fumar, principalment per manca de nicotina. Els productes de la TSN proporcionen quantitats controlades de nicotina que van disminuint gradualment amb el pas del temps, i permeten així que el cos s’adapti progressivament a nivells de nicotina cada vegada més baixos.

Amb prescripció mèdica: la vareniclina i el bupropió. La vareniclina bloqueja els efectes plaents de la nicotina al cervell i redueix l’ansietat causada per la síndrome d’abstinència. El bupropió, d’altra banda, és un antidepressiu que actua sobre les estructures cerebrals on es produeix l’addicció.

Un consell: poseu-vos en contacte amb el vostre professional de la salut de referència o truqueu al 061 CatSalut Respon.

Nombrosos estudis científics han demostrat que l’ajuda personalitzada d’un professional de la salut incrementa les possibilitats d’èxit en el procés de deixar de fumar. A més de facilitar-vos l’accés als tractaments que requereixen prescripció, el professional sanitari us pot recomanar altres mesures no farmacològiques.

A banda d’això, hi ha persones que haurien de consultar el metge o la metgessa abans de prendre qualsevol medicament, independentment que no requereixi recepta, com ara les dones embarassades, les qui estan alletant i les persones que tenen un problema mèdic greu.

El moment de deixar de fumar

El moment de deixar de fumar

Avui comença la teva vida sense tabac. Pensa sempre en el dia a dia. Tenir en ment aquesta frase et pot ser molt útil: “Avui no fumaré, demà ja ho veurem”.

En aquesta etapa del procés hi ha dues coses que hauràs de tenir presents: l’una és el control del desig de fumar i l’altra és la síndrome d’abstinència.

Control del desig de fumar: distreu-te, motiva’t i evita les situacions de risc

Per controlar el desig de fumar, les distraccions i la motivació seran bàsiques, així com evitar les situacions de risc. A banda de l’ajuda farmacològica –si és indicada–, pots seguir els trucs i recomanacions següents:

BONUS DE MOTIVACIÓ: Els 4 reptes de Ricky Rubio

Per mantenir-te sense fumar et proposem un joc. Li hem plantejat a Ricky Rubio 4 reptes de resistència. Si ell els supera… podràs aguantar tu sense fumar?

REPTE 1: Pedalejant en un tricicle

REPTE 2: Fent triples en una cistella mòbil

REPTE 3: Fent girar la pilota en una cinta de córrer

REPTE 4: Dotze hores en un seient d'avió

La síndrome d’abstinència

Les sensacions habituals del que comporta deixar el tabac en general se solucionen passats els dos o tres primers dies, encara que poden tenir una forma i una durada en el temps diferents segons cada persona. Alguns consells que et poden ajudar a reduir aquest malestar:

Els beneficis de deixar de fumar

Els beneficis de deixar de fumar

Si aconsegueixes deixar de fumar, els beneficis seran immediats i també a llarg termini. Tingue’ls presents durant tot el procés.

Els beneficis immediats de deixar de fumar:

Recompenses a llarg termini

Els beneficis per a la teva butxaca: calcula els diners que t’estalviaràs si no fumes

El cost del tabac pot ser una raó de pes per deixar de fumar. Saps quant podries estalviar si avui deixes de fumar?

Em fumo al dia cigarretes

0 cigarretes al mes.

0 paquets de cigarretes al mes.


Cada paquet val

0 € al mes

0 euros a l’any en tabac

En cas de recaiguda

En cas de recaiguda

Deixar de fumar no és fàcil. En cas de recaiguda:

Més informació:

Aguanta.cat

Edició

Selena Soro

il·lustració

Mari Fouz

Programació

Jordi Guilleumas