Tot el que has
de saber sobre
la vacuna...
A Catalunya, la vacunació evita cada any més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions.
La vacunació és vital: és la mesura de salut pública més rendible, millora la qualitat de vida de les persones i redueix la pressió en els serveis sanitaris.
A casa nostra, en línia amb els organismes internacionals, es vol assolir la vacunació del 75% de la població de més de 60 anys i en les persones amb condicions de risc i en el personal mèdic.
També es vol augmentar la cobertura dels infants i assolir el 60% en les dones embarassades.
Per a aquesta campanya de vacunació s’han adquirit 1.768.000 dosis de vacunes contra la grip, 53.000 dosis més respecte a la campanya de vacunació de 2023-24 (1.715.000).
Per a qui està
recomanada
la vacunació?
Persones de 60 anys i més.
Persones a partir de 5 anys internes en residències de persones grans i centres per a persones amb discapacitat, així com altres persones internes de llarga durada i residents en institucions tancades.
Persones de menys de 60 anys (incloent-hi infants a partir dels 12 anys) amb condicions de risc.
Persones amb immunosupressió.
Dones embarassades i dones que han tingut un fill o filla en els darrers 6 mesos.
Contactes i cuidadors de persones amb alt risc de patir complicacions.
Treballadors de centres i establiments sanitaris i sociosanitaris públics i privats (tant personal sanitari com no sanitari).
Policies, bombers, personal de protecció civil, etc.
Persones fumadores (només grip).
Quins infants cal
que es vacunin?
Dels
6
Mesos
Als
5
Anys
Els infants d’aquesta franja són un dels grups poblacionals que més pateix la infecció.
La grip infecta 1 de cada 5 infants no vacunats. Els infants menors de 5 anys són més vulnerables a la infecció i poden tenir conseqüències greus com ara pneumònies i infeccions de l’oïda; vacunar aquests infants no només protegeix la seva salut, sinó que redueix la propagació del virus a altres membres de la família i a la comunitat, com avis, àvies i altres persones amb més risc.”
Esteve Fernández
Secretari de salut pública
Les comarques del Barcelonès Nord, Baix Maresme, Maresme Central seran objecte d’una prova pilot per incrementar la cobertura vacunal de la població diana.
El dia 7 d’octubre es va iniciar l’enviament d’SMS per a la citació proactiva (les persones no es podran citar elles mateixes). Els centres estan repartits pel territori i ubicats en centres de salut, amb horari de dilluns dissabte de 9 a 20 hores.
La cita mitjançant SMS s’adreça a les persones de 60 a 80 anys, les persones amb condicions de risc de 12 a 59 anys, els infants de 6 mesos a 5 anys i els infants amb condicions de risc de 5 a 11 anys. Els usuaris citats, si ho prefereixen, poden anar al seu centre.
Aquest any s’intensificarà amb la participació dels farmacèutics i farmacèutiques catalanes per contribuir a incrementar la cobertura vacunal en persones majors de 60 anys.
A partir del 28 d’octubre, quan una persona més gran de 60 anys vagi a la farmàcia a buscar la medicació, el farmacèutic l’aconsellarà per millorar l’adhesió a la vacunació.
La campanya vol sensibilitzar sobre la importància de la vacunació, especialment en un moment en què les infeccions respiratòries poden tensar el sistema de salut; i, d'altra banda, vol facilitar l’accés a la informació i la derivació als serveis de vacunació.
Amb el lema:
Salut engega una campanya de comunicació dirigida a la ciutadania apel·lant a la responsabilitat individual de vacunar-nos, per tenir cura de nosaltres mateixos i del nostre entorn.
Alhora, la campanya pretén que aquesta responsabilitat s’escampi al màxim, i fa una crida a la responsabilitat col·lectiva per prevenir la transmissió i protegir-nos dels dos virus.
Vídeo de la campanya: